«Διαβασμενος» για τη Ροδοπη ο Δ. Κουτσουμπας

Στη βιομηχανική εγκατάλειψη, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προβλήματα, την υστέρηση των υποδομών αλλά και τις παρεμβάσεις στη μειονότητα αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ

Κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ παντού, ώστε να κάνουν την πραγματική διαφορά, τόσο σε όλη τη χώρα όσο και στην Ροδόπη, απεύθυνε ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κομοτηνή το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου. Παράλληλα κάλεσε σε συμπόρευση στις καθημερινές μάχες, στις εκλογικές αναμετρήσεις, που έχουν μπροστά.
 
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως όση σημασία έχει ποια κυβέρνηση και τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει την επόμενη μέρα, ακόμα ίδια και μεγαλύτερη σημασία έχει και το ποια αντιπολίτευση θα υπάρχει την επόμενη μέρα.
 
Και αυτό γιατί θεωρεί πως απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση και σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ήταν, είναι και θα είναι μόνο το ΚΚΕ, που είναι αποφασισμένο, μαχητικό, για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, αφού αυτή τη στιγμή, με όλους αυτούς, δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις μιας πραγματικής φιλολαϊκής διακυβέρνησης, για να έρθει η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ στη βουλή και στο λαό, απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στους δήμους και στις περιφέρειες απέναντι στο αντιλαϊκό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης.
 
Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ότι πλασάρει την κάλπικη διαχωριστική γραμμή «πρόοδος ή συντήρηση», στην οποία η ΝΔ απαντάει με το δικό της, επίσης, κάλπικο δίλημμα: «λαϊκισμός ή υπευθυνότητα». 

Κερδοφορία του κεφαλαίου, υψηλή ανεργία στη Ροδόπη 

Όσο για την περιοχή μας, όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, η «δίκαιη ανάπτυξη» κατά το ΣΥΡΙΖΑ και η «βιώσιμη ανάπτυξη» κατά τη ΝΔ, έχουν κοινό παρανομαστή: Την εκμετάλλευση για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Και αυτό γιατί τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους εργάτες της Κομοτηνής, της Ροδόπης που έχασαν τη δουλειά τους, μεγάλο μέρος από το μισθό τους, τα δικαιώματά τους.
 
Στη Βιομηχανική Περιοχή, παραμένουν κλειστά τα εργοστάσια του Λαναρά στην κλωστοϋφαντουργία και σε άλλους κλάδους όπως κατασκευής οικοδομικών προϊόντων, χωρίς να αναπληρωθούν οι περίπου 2.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μόνο στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασία ενώ τα χαμηλά μεροκάματα και οι άθλιοι μισθοί είναι ο κανόνας για τους βιομηχανικούς εργάτες.
 
Το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ, είναι κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με την παγίωση της εργασιακής ζούγκλας. Στους επενδυτές, δηλαδή στους καπιταλιστές που τους καλούν να επενδύσουν στην περιοχή, υπόσχονται πως η εργασιακή ζούγκλα και οι μισθοί πείνας θα παγιωθούν, ενώ τα προνόμια και οι ενισχύσεις με ζεστό κρατικό χρήμα, θα αυξηθούν. 

Μεγάλες οι δυσκολίες για τους αγρότες 

Τίποτα όμως δεν θα αλλάξει, τόνισε, και για τους φτωχούς αγρότες στη Ροδόπη, όπου λόγω των ζημιών στην καπνοπαραγωγή, από την νεκρωτική ίωση, η οποία μάλιστα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται περεταίρω. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που το αγροτικό εισόδημα έχει ήδη δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που θεωρεί πως φέρνει η ΚΑΠ.
 
Αυτή ακριβώς είναι και η αιτία, σημείωσε, που μικρομεσαίοι αγρότες μεταναστεύουν για 4-5 μήνες στο εξωτερικό ως βιομηχανικοί εργάτες. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να πληρώνονται με χαμηλές τιμές για τα κτηνοτροφικά προϊόντα τους, το γάλα και το κρέας, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. 

Εγκατάλειψη στις υποδομές 

Όσο για  τις εργατικές λαϊκές οικογένειες της Κομοτηνής της Ροδόπης, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως ιδιαίτερα φέτος δυσκολεύτηκαν να βγάλουν το βαρύ χειμώνα, παρόλο που ζουν σε μια περιοχή που περνούν αγωγοί ενέργειας. Αυτοί οι αγωγοί ενέργειας υπάρχουν, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, για να κερδίζουν τα μονοπώλια των χωρών που εμπλέκονται, ενώ η ενεργειακή φτώχεια για το λαό θα μεγαλώνει, με μια ανάπτυξη, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να έχει στις προτεραιότητες της την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 
Την ίδια ώρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι πλημμύρες αναδεικνύουν την έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, και την εγκατάλειψη της επαρχιακής οδοποιίας, με τον κ. Κουτσούμπα να κάνει ειδική αναφορά στην κατάρρευση τμήματος της γέφυρας του Ιάσμου.«Η ίδια ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα κόμματα εξουσίας δεν θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Περίθαλψη» πρόσθεση ο ίδιος. 

Δηλητηριάζουν τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας 

Τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, είναι και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε Ροδόπη και Ξάνθη η μουσουλμανική μειονότητα, «οι συνάδελφοί μας και συμπατριώτες μας εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, τα παιδιά της μειονότητας» όπως ανέφερε.
 
Σ’ αυτό το κομμάτι του λαού της περιοχής, η παρέμβαση των αστικών παραγόντων, τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό, εξακολουθεί να είναι μεγάλη, όμως θεωρεί πως οι εργαζόμενοι μειονότητας και πλειονότητας, έχουν την πείρα και μπορούν να δουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος είναι απέναντι τους, εχθρός της ζωής και των δικαιωμάτων τους.
 
Γι’ αυτό ακριβώς τόνισε πως πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα, που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας, τη στιγμή που στην περιοχή μας οι μειονότητες, μπορούν και πρέπει να αποτελούν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς όλων των γειτονικών χωρών. Πρέπει επίσης, να γυρίσουν όλοι αυτοί, την πλάτη και σε εκείνους, που στο όνομα της φιλίας και της αλληλεγγύης εμπλέκουν όλους στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
 
Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε πως υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, τα οποία αφορούν στην εκλογή μουφτή, στην εκπαίδευση, στα βακούφια και άλλα, προσπαθούν οι αστικές και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις να τα εντάξουν στις ενδοαστικές – ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, δηλητηριάζοντας τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας. «Συνειδητά προσπαθούν να αποκόψουν τους εργάτες, τους άνεργους από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, τα ταξικά συνδικάτα, τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές και την αλληλεγγύη, που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα. Αφού όλοι, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Αυτό, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Τα νέα παιδιά της μειονότητας, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα νέα παιδιά της Ροδόπης, όλης της Θράκης, όλης της χώρας. Μόνο που εδώ, ανέφερε, δεν θα ήμασταν έξω από τα πράγματα, εάν λέγαμε ότι είναι πολύ πιο οξυμένα. Ως παράδειγμα έφερε την εκπαίδευση, κυρίως την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια, που δεν αντιμετωπίζει με το κατάλληλο επιστημονικό περιεχόμενο τα αντικειμενικά προβλήματα που αφορούν στη γλωσσική και στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα της μειονότητας, επηρεάζοντας εν τέλει συνολικά το μορφωτικό επίπεδο.Επίσης ο κ. Κουτσούμπας έκανε αναφορά στα σχολεία που πριν χρόνια έκλεισαν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και δεν ξανάνοιξαν, οξύνοντας παραπέρα το πρόβλημα, ενώ ιδιαίτερα στα χωριά των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει προσχολική αγωγή.
 
Μίλησε δε για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να πάρει το κράτος, για την ουσιαστική βελτίωση της εκπαίδευσης και για τα παιδιά της μειονότητας, με τη διεκδίκηση της μείωσης των μαθητών ανά τμήμα σε μειονοτικά και δημόσια σχολεία, της πλήρους σταθερής εργασίας, με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή στα δημόσια και μειονοτικά σχολεία της περιοχής,της ουσιαστικής περιοδικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα αλλά και της ουσιαστικής λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.