Διαβασεις και «ματια γατας» σε δρομους διπλα απο σχολεια

Για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες

Τρεις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που έχουν να κάνουν με την ασφαλέστερη πρόσβαση μαθητών στις σχολικές τους μονάδες, περιλαμβάνονται στο πρώτο πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας του δήμου Κομοτηνής, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και επικυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ανάμεσα στα 19 αιτήματα δημοτών, που είχαν απασχολήσει στη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου τα μέλη της Επιτροπής Κυκλοφορίας, βρίσκονταν 3 αιτήματα που αφορούσαν σε παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών κίνησης πέριξ τριών σχολικών μονάδων. Ο λόγος για τις σχολικές μονάδες του 3ου δημοτικού σχολείου, του 6ου δημοτικού σχολείου και του 2ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου Κομοτηνής.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου δημοτικού σχολείου ζήτησε από την Επιτροπή Κυκλοφορίας την έγκριση της τοποθέτησης αντανακλαστήρων οδοστρώματος (μάτια γάτας) στις οδούς Σκεπαστού και Δομεστίχου για την ασφάλεια των μαθητών. Η Επιτροπή έκανε δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, προτείνοντας επιπροσθέτως τη δημιουργία διαβάσεων στα σημεία τοποθέτησης των αντανακλαστήρων οδοστρώματος.
 
Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορά στο 6ο δημοτικό σχολείο της πόλης, ο οικείος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησε από την Επιτροπή Κυκλοφορίας την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων στην είσοδο του σχολείου για την ασφάλεια των μαθητών. Η Επιτροπή επίσης αποδέχτηκε το αίτημα, προτείνοντας και τη δημιουργία διαβάσεων στα σημεία εισόδου, καθώς και την τοποθέτηση αντανακλαστήρων οδοστρώματος.
 
Τέλος, στην περίπτωση του 2ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου, το αίτημα που κατατέθηκε από τον προέδρου της οικείας σχολικής εφορίας ήταν να απαγορευθεί η στάση και στάθμευση σε μήκος 7 μέτρων στην είσοδο του σχολείου, αλλά και η δημιουργία διάβασης πεζών για την ασφάλεια των μαθητών. Η Επιτροπή Κυκλοφορίας γνωμοδότησε υπέρ του εξεταζόμενου αιτήματος, ενώ επιπροσθέτως αποφάσισε την τοποθέτηση αντανακλαστήρων οδοστρώματος.
 
Με αφορμή την εξέταση και αποδοχή των παραπάνω αιτημάτων, αλλά και την αυτόβουλη εισήγηση πρόσθετων παρεμβάσεων από την Επιτροπή Κυκλοφορίας του δήμου Κομοτηνής, να σχολιάσουμε ότι οι όροι ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες επιβάλλεται να αποτελούν αντικείμενο μίας συνολικής μελέτης και παρέμβασης από πλευράς του δήμου και της Τροχαίας Κομοτηνής και όχι να διαχειρίζονται με τρόπο αποσπασματικό. Οι παρεμβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες για την ασφάλεια των μαθητών, δεν μπορεί να τελούν υπό την αίρεση της υποβολής σχετικών αιτημάτων από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά θα πρέπει να εντοπίζονται, να προτείνονται και τελικώς να υλοποιούνται με πρωτοβουλία και ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.