Διατροφικες προτασεις απο την ΕΑΣ Ροδοπης

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Θράκη 2005» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός παρουσίασε τα δύο νέα προϊόντα της Ένωσης, τη φέτα με γεύση πιπέρι και σκόρδο και το λάδι «Μαρωνίτικο» που έχει πάρει πιστοποίηση HASP και σύντομα θα πάρει ISO. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα μικρότερη από 1 και προέρχεται μόνο μέσα από μία μηχανική κατεργασία. Έχει το άρωμα της ελιάς, η ποιότητά του είναι εγγυημένη και αναμένεται να κατακτήσει τους φίλους του καλού λαδιού.

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΑΣ Ροδόπης να πληροφορηθεί γύρω από τα βιολογικά προϊόντα που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Ένωσης στη «Θράκη».
Ο κ. Σκοπιανός παρατηρεί ότι οι διοργανωτές δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται και από τις βραβεύσεις που δεν περιέλαβαν την ΕΑΣ.

«Η φετινή συμμετοχή μας στην έκθεση «Θράκη», πέρα από τη στήριξη που διαρκεί χρόνια, σκοπό είχε να ανταποκριθεί στη θεματική ενότητα που προσδιόρισαν εδώ και καιρό οι της ΔΕΘ, τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία μόνο εμείς υπηρετήσαμε στην έκθεση.

Το περίπτερό μας είχε σαν στόχο την προβολή των δύο νέων προϊόντων, του ελαιόλαδου «Μαρωνίτικο» και της φέτας με σκόρδο και λάδι. Εδώ κι ένα χρόνο με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και με τη μείωση των συμβατικών καλλιεργειών θα πρέπει να στοχεύσουμε σε νέα προϊόντα, διατροφικά, με μεγάλη διατροφική αξία.

Τα προϊόντα του τόπου μας μέχρι τώρα δε μπορούσαμε να τα τυποποιήσουμε και να τα προσφέρουμε με την ανάλογη αισθητική άποψη, προκειμένου να είναι ελκυστικά στον καταναλωτή και προσβάσιμα μέσα από τα ράφια.

Το λάδι της Μαρώνειας είναι αρίστης ποιότητας γι’ αυτό κι επιλέξαμε να το συσκευάσουμε, να το τυποποιήσουμε και να το προβάλουμε δίνοντάς το σε κάθε επισκέπτη που θα έρχεται στον τόπο μας. Κατοχυρώσαμε την εμπορική του ονομασία και την ονομασία γεωγραφικής προέλευσης το «Μαρωνίτικο».

Το λάδι κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, όπως και η περίφημη φέτα της ΕΑΣ Ροδόπης η οποία κυκλοφορεί και με πιπέρι και σκόρδο. Επιθυμούμε να δώσουμε νέες γεύσεις στην εξαιρετική φέτα προκειμένου να δούμε πώς θα ανταποκριθεί το καταναλωτικό κοινό» παρατηρεί.

Ο κ. Σκοπιανός μιλάει το καλό όνομα της φέτας στο εξωτερικό, παρατήρηση που οδηγεί σε πιθανές μελλοντικές εξαγωγές. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι στις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τη φέτα αλλά σε διαφορετική μορφή η οποία θα έχει πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Φέτα σε κυβάκια, σε λάδι, η οποία θα προσφέρεται σε μεγάλα και καλά εστιατόρια.

Είναι η νέα φιλοσοφία που πρέπει να διέπει τα ελληνικά προϊόντα τα οποία αδιαμφισβήτητα έχουν μια πολύ καλή ποιότητα. Υστερούμε στην προώθηση και προβολή αυτών των προϊόντων και ως συνεταιριστικές οργανώσεις. Παρά το ότι το καταναλωτικό κοινό έχει μια πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα συνεταιριστικά προϊόντα οι συνεταιρισμοί δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το κομμάτι και τα προϊόντα τους, τα οποία παράγουν οι ίδιοι, να τα φτάσουν μέχρι τον τελικό καταναλωτή μ’ ένα συγκεκριμένο όνομα. Ήταν ένα μεγάλο έλλειμμα. Συγκέντρωναν, ενδεχομένως τυποποιούσαν αυτά τα προϊόντα κι όλο αυτό το κομμάτι μέχρι τον τελικό καταναλωτή το εκμεταλλεύονταν κάποιοι άλλοι, κάποιοι τυχοδιώκτες, μεσάζοντες, οι οποίοι είχαν απλά πέντε γνωριμίες».

Στα σχέδια της διοίκησης της ΕΑΣ περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός οινοποιείου στη Μαρώνεια, το οποίο βρίσκεται σε φάση μελέτης και θ’ αξιοποιήσει τους αμπελώνες της Μαρώνειας. «Όλα αυτά έχουν να κάνουν με μικρές οικονομικά επενδύσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες και απόλυτα ελεγχόμενες. Δεν μ’ ενδιαφέρει η χονδρική αγορά, είναι αυτή που δεν θα μάς δώσει ποτέ εισόδημα» τονίζει ο Νίκος Σκοπιανός. Το «Μαρωνίτικο» κινείται πρώτα στα ράφια των μάρκετ της ΕΑΣ και όταν θα φτάσει σε μεγάλες ποσότητες θα διατεθεί πανελλαδικά μέσα από μια μεγάλη αλυσίδα.

Βελτιωμένα οικονομικά

Περνώντας στα οικονομικά της ΕΑΣ Ροδόπης ο πρόεδρος σημείωσε ότι ο φετινός ισολογισμός (για το οικονομικό έτος 2004) είναι βελτιωμένος κατά 800.000 ευρώ συγκριτικά με τον περσινό, παρά το ότι οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σιτάρι και οι πολύ μεγάλες ποσότητες έφυγαν μέσα στο 2005. Παρά τη μείωση των πωλήσεων έχουμε μια βελτιωμένη εικόνα σε επίπεδο ισολογισμού και όπως όλα δείχνουν την επόμενη χρονιά η εικόνα μας θα είναι κατά πολύ καλύτερη.

Πιστεύουμε ότι σε ενάμιση με δυο χρόνια θα πατάμε γερά στα πόδια μας, καθώς λειτουργούμε με βάση ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο ακολουθούμε πιστά. Την επόμενη τριετία θα έχουμε την αποχώρηση 50 εργαζομένων οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν. Καμία οργάνωση ή επιχείρηση δεν αρκεί να συρρικνώσει τα έξοδά της. Εάν δεν φροντίσει να έχει αύξηση των εσόδων ή ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων δε θα σταθεί ποτέ στην αγορά».

Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Ροδόπης είναι 190 άτομα και όλοι πληρώνονται κανονικά, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.