Διατηρει το ποσοστο της στην Αναπτυξιακη Ροδοπης η Περιφερεια ΑΜΘ

Την συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο

Ενστάσεις για την γενικότερη πολιτική της Περιφέρειας στο θέμα των Αναπτυξιακών από την αντιπολίτευση 

 
Σε ανάλυση του θέματος της συμμετοχής της Περιφέρειας ΑΜΘ στις κατά τόπους Αναπτυξιακές εταιρείες και εν τέλει σε πίεση από την αντιπολίτευση να ανοίξει ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με την Εργοανάπτυξη Α.Μ.Θ. εξελίχθηκε η συζήτηση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης.
 
Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετάσχει η Περιφέρεια ΑΜΘ με 16.300 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διατηρώντας σταθερό το μερίδιό της.
 
 

Στήριξη στην Αναπτυξιακή

 
Όπως είναι γνωστό, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100 χιλιάδες ευρώ το Σεπτέμβριο. Σε αυτή προτεραιότητα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Αναπτυξιακής, μέχρι το ποσοστό που κατέχουν σήμερα, αν επιθυμούν να το διατηρήσουν και μετά την αύξηση.
 
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνεται ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε φορείς της Ξάνθης, το Leader της οποία διαχειρίζεται για αυτή την προγραμματική περίοδο η Αναπτυξιακή Ροδόπης, να έχουν μια συμβολική συμμετοχή στην μετοχική της σύνθεση. Ο κ. Μέτιος πρότεινε προς το σώμα να διατηρήσει η Περιφέρεια το ποσοστό της στην Αναπτυξιακή, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια, υπενθυμίζοντας πως η απόφαση για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε γιατί θα υπήρχε καλύτερη βαθμολόγηση του φακέλου αν συμμετέχουν και φορείς της περιοχής της Ξάνθης. Σημείωσε δε πως η Αναπτυξιακή δεν έχει μεγάλες οφειλές, απορρίπτοντας αιτιάσεις πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε για να καλυφθούν οικονομικά κενά της εταιρείας. 

Ερωτήματα για την γενικότερη κατεύθυνση στο θέμα των Αναπτυξιακών από την αντιπολίτευση 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης το θέμα δεν έμεινε στα στενά όρια της Αναπτυξιακής Ροδόπης, αλλά επεκτάθηκε ουσιαστικά στη συμμετοχή της Περιφέρειας στις κατά τόπους Αναπτυξιακές εταιρείες, και στην προοπτική της αναπτυξιακής στην οποία η Περιφέρεια είναι κύριος μέτοχος, την Εργοανάπτυξη Α.Μ.Θ.
 
Είχε προηγηθεί της ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα της εταιρείας, μετά από τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο διοικητικό της συμβούλιο, με τον Περιφερειάρχη να δεσμεύεται ότι σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα εκτενώς, καθώς και η στόχευση της Περιφέρειας.
 
Παρόλα αυτά μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης έθιξε ακριβώς αυτό το ζήτημα, μιας και θεώρησε ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας ουσιαστικά οδηγεί σε αναίρεση της δεδηλωμένης της πρόθεσης, κάτι που είχε ψηφιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο της προηγούμενης περιόδου, να αποχωρήσει δηλαδή από τις κατά τόπους αναπτυξιακές και να λειτουργήσει ως Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας την Εργοανάπτυξη Α.Μ.Θ., στην οποία έχει και την απόλυτη πλειοψηφία.
 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης συνδύασε το θέμα της Εργοανάπτυξης με αυτό της Αναπτυξιακής Ροδόπης, σημειώνοντας πως δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με τους φορείς της Ξάνθης, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ασάφειες και αοριστίες στην εισήγηση του θέματος για αυτό και η παράταξή του το καταψήφισε.
 
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Παύλος Δαμιανίδης υπενθύμισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από όλες τις αναπτυξιακές, δημιουργώντας μία Αναπτυξιακή, χρησιμοποιώντας την Εργοανάπτυξη, και καταψήφισε την πρόταση τονίζοντας πως η περιφέρεια θα έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει τόσο από την Αναπτυξιακή Ροδόπης όσο και από όλες τις άλλες Αναπτυξιακές της Περιφέρειας, και το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μην συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μια στάση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία».
 
Να αποχωρήσει η Περιφέρεια από όλες τις αναπτυξιακές και να λειτουργήσει μόνο μία ζήτησε και από την πλευρά της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» ο κ. Μενέλαος Μαλτέζος, με την παράταξη να ψηφίζει λευκό επικαλούμενη και ασάφειες στην εισήγηση.
 
Τέλος ο κ. Χρήστος Τρέλλης της «Λαϊκής συσπείρωσης» καταφέρθηκε ενάντια της δομής των Αναπτυξιακών γενικότερα, καταψηφίζοντας την πρόταση.
 
Τελικά η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση, πλην της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» και του κ. Σταύρου Καβαρατζή της «Κοινωνικής Συμμαχίας» που ψήφισαν λευκό, να καταψηφίζουν την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.