Διασυνοριακο προγραμμα Ελλαδας-Βουλγαριας υποσχεται βελτιωση της ποιοτητας ποσιμου νερου

Επικεφαλής εταίρος η ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η εναρκτήρια συνάντηση για τη δράση “water rescue” του προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 -2020.
 
Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος υποδέχθηκε εκπροσώπους της διαχειριστικής Αρχής του Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, του Δήμου Gotse Delchev, του Δήμου Kardzhali, της ΔΕΥΑ Θέρμης, της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και προσαρμογή κοινού μεθοδολογικού πλαισίου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων (ποσοτικά και ποιοτικά) σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στη μείωση της τρωτότητας των διασυνοριακών υδατικών πόρων, την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού, τη βελτίωση της ποιότητας του νερού ύδρευσης σε όλο τον κύκλο παροχής, την αύξηση της εξοικονόμησης και τη μείωση της κατανάλωσης, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού.
 
Με τη εφαρμογή του συγκεκριμένου έργου αναμένεται σημαντική μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα και της ποσότητας του μη ανταποδοτικού νερού, βελτίωση της ποιότητας του νερού σε όλο τον κύκλο παροχής μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των ποιοτικών του χαρακτηριστικών σε πραγματικό χρόνο,  βελτίωση της ποιότητάς του με την in-line χλωρίωση και τον έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου, η μείωση της τρωτότητας των διασυνοριακών υδατικών πόρων και η βελτίωση της οικολογικής τους κατάστασης.
 

Παράλληλα οι δράσεις του έργου θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός κοινού διασυνοριακού μεθοδολογικού πλαισίου για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού στα δίκτυα ύδρευσης και ενός κοινού διασυνοριακού μεθοδολογικού πλαισίου για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού σε όλο τον κύκλο παροχής.
 
Σημαντική εξάλλου θα είναι και η εξοικονόμηση νερού που θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των απωλειών στα δίκτυα διανομής και της αύξησης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ιδίως στη διαχείριση των υδατικών πόρων και στην ευημερία του συνόλου των πολιτών. Η διάρκεια του έργου θα είναι δύο ετών.
 
Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος εκ μέρους καθενός εταίρου το οποίο αποβλέπει και θα παράξει καλές πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στους 6 φορείς διαχείρισης ύδατος στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.