Διαστασεις,4212

1. Αρχή, κοιτώντας από ψηλά!

Από το τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας. Μπροστά μας «απλώνεται» η Κομοτηνή και το δάσος της Νυμφαίας. Δίπλα μας ένας διαφορετικός χάρτης. Σύμφωνα με διευκρινιστικές πληροφορίες που μας έδωσε ο καλός φίλος του «Κόσμου» καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Γεράσιμος Κέκκερης, ο εγχάρακτος χάρτης απεικονίζει τα βασικά του κάμπου της Ροδόπης συν ορισμένα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Τοποθετήθηκε με τη συνεργασία της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής της Νομαρχίας και του ΠΑΚΕΘΡΑ. Απομένει η διευθέτηση του χώρου και ενδείκνυται για παρουσιάσεις σε μαθητές σχολείων και περαστικούς. Παρόμοιο βάθρο έχει τοποθετηθεί σε λόφο πάνω από τη Μαρώνεια που βλέπει το Θρακικό Πέλαγος. Για να ξέρουμε τι βλέπουμε…και τι θαυμάζουμε.

2. Και από τη θέα…

…στα προβλήματα. Και τα προβλήματα των μικροπωλητών δεν είναι λίγα. Λαϊκή Αγορά σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά οι μικροπωλητές από την Ξάνθη και τη Ροδόπη δεν μπορούν να πάρουν μέρος. «Γράψε κάτι και για μας! Τι «Κόσμος» είσαι;» προτρέπουν τον «Κόσμο» και δηλώνουν απογοητευμένοι από την εξέλιξη. Τετρακόσιοι μικροπωλητές σε Ροδόπη και Ξάνθη που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θράκης μετά την απαγόρευση για τη συμμετοχή εμπόρων από άλλους νομούς στη λαϊκή αγορά της Αλεξανδρούπολης που πάρθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου σε εφαρμογή σχετικού νόμου (3377/2005) του υπουργείου Ανάπτυξης-Γενική Γραμματεία Εμπορίου βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. «Είναι απόφαση κόλαφος για μας, καθώς μας στερεί σημαντικό μέρος του εισοδήματός μας» δηλώνουν στη στήλη με την ελπίδα να τους ακούσει κάποιος. Θα τους ακούσει αλήθεια;

3. Κουμπώνομαι…

…ακούω για κατασκευές δρόμων που δεν επιτρεπόταν, οριζόντια διασύνδεση όλης της παραλίας, έγκριση των οικισμών και δυνατότητα επεκτάσεως 40%, δημιουργία χώρων υποδοχής για δεύτερη κατοικία και άρση γενικών απαγορεύσεων. Ξανά κουμπώνομαι και περιμένω να δω τι θα συμβεί…Τι απ’ όλα όσα έχει σήμερα ο τόπος θα παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές; Τι αλήθεια; Και ποιος επιτέλους θα βρει το θάρρος (πολιτικό το λένε κάποιοι ) για να απομακρύνει μια και καλή κατασκευές όπως αυτές στην Τρίτη φωτογραφία; Θα περιμένουμε…πολύ ακόμη, αλλά θα περιμένουμε.

4. Εδώ γελάμε

Φάτε μάτια ψάρια. Μόνο με τα μάτια γιατί όλο και κάποια διατροφική είδηση για διοξίνες, ληγμένα και άκρως επικίνδυνα τρόφιμα θα έχει πάρει το αυτί σας τον τελευταίο καιρό, οπότε: Φάτε μάτια ψάρια…της τέταρτης φωτογραφίας εντελώς δωρεάν για όλους εσάς. Αρκετά όμως σας πανικόβαλλα με τους διατροφικούς ελέγχους. Ώρα για γέλιο…

…Την ημέρα της Κρίσης πεθαίνουν όλοι και πάνε στον παράδεισο. Μπαίνει μέσα ο Θεός και λέει:

– Οι γυναίκες να πάνε στην κόλαση κατευθείαν. Όσο για τους άνδρες, θέλω να κάνετε μία σειρά όσοι είχατε το πάνω χέρι στο γάμο σας και μια άλλη όσοι κάνατε ό,τι σας έλεγαν οι γυναίκες σας.

Φεύγουν λοιπόν οι γυναίκες και κάνουν οι άνδρες δύο γραμμές.

Η μία (αυτή με τους υποχείριους άνδρες) έχει μήκος 100 μίλια και στην άλλη είναι μόνο ένας άνδρας.

Τα παίρνει ο Θεός:

– Ρε σεις, εγώ έπλασα τη γυναίκα από εσάς, άρα έπρεπε να είσαστε από πάνω της και εσείς με ξεφτελίσατε;

Μόνο αυτός εδώ είναι αντάξιος για τον Παράδεισο. Πες μου τέκνο μου, πώς κατάφερες να μείνεις σε αυτή τη γραμμή;

– Εμένα, βασικά, η γυναίκα μου, μου είπε να κάτσω εδώ!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.