Διαστασεις,31/7/08

1ο Διαβάζει τώρα που σας γράφω…

…«ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» (πάντα της αρέσουν οι συνομήλικές της)…
Καλοκαίρι του 1452. Ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Β’ σχεδιάζει την πολιορκία του τελευταίου ρωμαϊκού προπυργίου στην Ανατολή. Έπειτα από χίλια χρόνια δόξας, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί πλέον μια πόλη-κράτος που εξυπηρετεί τα εμπορικά συμφέροντα των Γενουατών και των Βένετων και κατασπαράζεται από τις διαμάχες καθολικών και ορθοδόξων. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Δραγάσης, ο τελευταίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ετοιμάζει την άμυνα. («ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» του Julio Murilo Llerda. Μετάφραση: Ιφιγένεια Σταροπούλου. Εκδ. «Ενάλιος», σελ. 408, τιμή: 18,5 ευρώ). Ποιος είπε ότι οι πόλεις δεν κλαίνε; Η Κομοτηνή τείνει να καταντήσει Μάρθα Βούρτση στις ταινίες του 60 μ΄ αυτά που βλέπει…

2ο Μια που ο λόγος για ηλικία …

… Το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο, το οποίο φτάνει 120 γενιές πίσω, έχουν δύο χωρικοί στην πεδιάδα Σόεσε στη Γερμανία.
Πρόσφατα μάλιστα ο Μάνφρεντ Χουχτχάουσεν και ο Ούβε Λάνγκε ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους προγόνους τους (για την ακρίβεια με τις αναπαραστάσεις αυτών), που ζούσαν στις σπηλιές της περιοχής κατά την Εποχή του Χαλκού. (Τρέμω στην ιδέα ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τους προγόνους της Θείας Ροδούλας)… Η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού έγινε ύστερα από σύγκριση του τεστ DNA των δύο ανδρών με το γενετικό υλικό που είχαν λάβει οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν από τους σκελετούς των περίπου 40 ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο σπήλαιο Λίχτενσταϊνχόλε το 1993.

Στην Εποχή του Χαλκού μείναμε και στην Κομοτηνή, η τελευταία φόρα που έγινε έργο τότε ήταν…

Το σπήλαιο που αποτελείται από πέντε φυσικούς θαλάμους, δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ μέχρι το 1980. Οι έρευνες σταμάτησαν το 1993, όταν ο αρχαιολόγος Στέφαν Φλιντ ανακάλυψε μέσα στο Λίχτενσταϊχόλε τους σκελετούς από την Εποχή του Χαλκού. Έκτοτε διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τον λόγο που αυτοί βρέθηκαν εκεί, καθώς οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού έθαβαν τους νεκρούς τους στις πεδιάδες. Μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι ήταν απομεινάρια ανθρωποθυσίας. Οι αναλύσεις όμως έδειξαν ότι όλοι ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας και οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι ήταν κάποιος τελετουργικός τόπος ταφής.

Από τις ανθρωποθυσίες του χθες περάσαμε στις ανθρωποφαγίες του σήμερα…

3ο Χθες πήγα στο μπακάλικο της γειτονιάς…

… την ίδια ώρα μπήκε και μια κυριούλα, καλημερίζει τον μπακάλη και του ζητάει μισό κιλό τυρί Αλτσχάιμερ. Εμβρόντητος ο μπακάλης της απαντάει ότι δεν έχουν τέτοιο τυρί. “Μα πώς!” αναφωνεί η κυριούλα.” Προχθές πάλι αγόρασα από σας αυτό τυρί!”. Ο μπακάλης προσπαθεί να της εξηγήσει ότι μάλλον κάνει κάποιο λάθος, διότι αυτός ποτέ δεν έχει φέρει τέτοιο τυρί και στο τέλος της λέει: “Μήπως το αγοράσατε από τον Μαρινόπουλο και δεν το θυμάστε;”. Απογοητευμένη, φεύγει και πάει στον Μαρινόπουλο. Κατευθύνεται στον πάγκο των τυριών και ζητάει και πάλι 1/2 κιλό τυρί Αλτσχάιμερ. Ο υπάλληλος ευγενικότατα της απαντάει ότι δεν έχουν τέτοιο τυρί.

“Μα πώς!” αναφωνεί η κυριούλα. “Προχθές πάλι αγόρασα από σας αυτό τυρί!” Αφού γίνεται μια ψιλοφασαρία, η κυριούλα ζητά τον διευθυντή του καταστήματος. Έρχεται ο διευθυντής, της επαναλαμβάνει τα ίδια, η κυριούλα έχει πλέον απογοητευτεί πλήρως και ανήμπορη να επιμείνει πλέον, καταλήγει: “Τι να σας πω βρε παιδιά μου…”. Φέρνει το δάχτυλο στο κεφάλι… “Έχω κι αυτό το Έμενταλ που με ταλαιπωρεί…!”.

Αν υποψιαστώ ότι θα καταντήσω έτσι…

4ο Εδώ γελάτε…

Ένας δικηγόρος παντρεύεται κάποια η οποία προηγουμένως είχε πάρει δέκα διαζύγια.

Την πρώτη νύχτα του γάμου λέει στο νέο της σύζυγο:

“Σε παρακαλώ, να είσαι ευγενικός, γιατί ακόμη είμαι παρθένα”.

“Τι πράγμα;” ρωτάει προβληματισμένος ο γαμπρός.

“Πώς είναι δυνατόν, αφού παντρεύτηκες δέκα φορές;”

“Να σου πω. Ο πρώτος σύζυγος ήταν αντιπρόσωπος πωλήσεων. Συνέχεια μου έλεγε πόσο μεγάλο θα ήταν. Ο δεύτερος ασχολούνταν με λογισμικό. Ποτέ δεν ήταν βέβαιος πώς λειτουργούσε, αλλά είπε ότι θα το έψαχνε και θα επέστρεφε. Ο τρίτος ήταν από τον τομέα των υπηρεσιών. Είπε ότι όλα ήταν ελεγμένα εκ των προτέρων, αλλά όμως δεν κατάφερνε να σηκώσει το σύστημα. Ο τέταρτος ήταν στις τηλεπωλήσεις. Αν και γνώριζε ότι είχε την εντολή, δεν ήξερε πότε θα μπορούσε να κάνει την παράδοση. Ο πέμπτος ήταν μηχανικός. Γνώριζε τη βασική διαδικασία, αλλά χρειαζόταν τρία χρόνια για την έρευνα, την εφαρμογή και τη σχεδίαση μιας νέας εξειδικευμένης μεθόδου. Ο έκτος σύζυγος ήταν από τον τομέα της διοίκησης. Γνώριζε πώς, αλλά δεν ήταν σίγουρος αν ήταν δική του δουλειά ή όχι. Ο έβδομος σύζυγος ασχολούνταν με την προώθηση προϊόντων. Αν και διέθετε ένα ωραίο προϊόν, ποτέ δεν ήταν σίγουρος πώς πρέπει να το τοποθετήσει. Ό ένατος σύζυγος ήταν γυναικολόγος. Μόνο το κοίταζε. Ο δέκατος ήταν συλλέκτης γραμματοσήμων. Το μόνο που έκανε ήταν… Θεέ μου, μου έλειψε. Αλλά τώρα που παντρεύτηκα εσένα είμαι αναστατωμένη. “Καλά, αλλά γιατί;” ρωτά ο σύζυγος. “Γιατί είσαι δικηγόρος. Αυτή τη φορά σίγουρα… θα με κανονίσουν”.

Υ.Γ.

Περάστε την 1η του μηνός…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.