Διαστασεις… «θριλερ» στην υποθεση του κλεισιματος των καφε

Επανεξετάζεται η απόφαση του σωματείου για «ημι-απεργία» την προσεχή Πέμπτη

Απρόσμενες διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία δύο 24ωρα η υπόθεση του κλεισίματος των καφετεριών της Κομοτηνής κατά την επικείμενη πανελλαδική κινητοποίηση του εμπορικού και του επαγγελματικού κόσμου ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Η γνωστοποίηση της απόφασης, που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του οικείου Σωματείου άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στους κόλπους της τοπικής αγοράς.
 
Με λακωνική σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε την Πέμπτη το Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας, γινόταν γνωστό πως ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «αποφάσισαν ομόφωνα ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι».
 
Η δημοσιοποίηση της επίμαχης ανακοίνωσης συνοδεύτηκε από αρνητικές αντιδράσεις, προερχόμενες τόσο από τις τάξεις των επαγγελματιών που είναι μέλη του σωματείου, όσο και από συναδέλφους τους που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της τοπικής αγοράς. Αμφότερες οι κριτικές είχαν αντικείμενο την αμφισημία, που ανέδυε η απόφαση του σωματείου καφεποτοπωλών για μερική συμμετοχή στην επικείμενη κινητοποίηση.
 
Ουκ ολίγοι επαγγελματίες, που ανήκουν στον συγκεκριμένο κλάδο, έσπευσαν να εκφράσουν τη σχετική δυσφορία τους, ζητώντας από τη διοίκηση μια ξεκάθαρη θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας θέλουν μια μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών του καφέ να τάσσεται υπέρ του 24ωρου κλεισίματος. Μέχρι χθες το απόγευμα, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του σωματείου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και η οριστική απόφαση για τη στάση, που θα κρατήσει ο κλάδος, πιθανόν να αποσαφηνιστεί στις αρχές τις προσεχούς εβδομάδας.
 
Την ίδια στιγμή, πάντως, αιχμηρά είναι τα σχόλια, που διατυπώνονται και από επαγγελματίες της υπόλοιπης τοπικής αγοράς. Και τούτο, γιατί η απόφαση των καφεποτοπωλών, πέρα από τη σημειολογία της, αξιολογείται ως κρίσιμη για την έκβαση της επικείμενης κινητοποίησης και σε πρακτικό επίπεδο. Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία, όπου κοινωνικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του τόπου ετοιμάζονται να αθροίσουν δυνάμεις και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, η λειτουργία των καφέ της πόλης εκτιμάται ότι θα υπονομεύσει την όλη προσπάθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.