Διασωζουμε τους παραδοσιακους σπορους, ειναι στο… πιρουνι μας!

Ο αγώνας της ομάδας του Πελίτι Κομοτηνής αποκτά «ρίζες» στη Ροδόπη

«Με το πιρούνι μας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο». Αυτό ήταν το μήνυμα του συντονιστή του Πελίτι Κομοτηνής, κ. Νίκου Δομπάζη, με αποδέκτες όλους εκείνους, που είτε αγνοούν είτε αμφιβάλλουν για τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων. Ο κ. Δομπάζης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Σάββατο η ομάδα Πελίτι στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης, διαμήνυσε ότι καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας ισχυρός κρίκος στο κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τη διάσωση αλλά και τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων. 

Νίκος Δομπάζης «Με το πιρούνι μας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο»

Ο ένας τρόπος, όπως εξήγησε, είναι η χρήση των παραδοσιακών σπόρων από όσους καλλιεργούν σε κήπους ή ακόμα και σε μπαλκόνια. «Μπορούν να κρατήσουν τους παραδοσιακούς σπόρους πρώτα για τους ίδιους και μετά να τους μοιράσουν σε φίλους και σε γνωστούς, για να τους διαδοθούν», σημείωσε ο κ. Δομπάζης. Ένας δεύτερος τρόπος συμβολής, ο οποίος απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών-καταναλωτών, έχει να κάνει με τις καθημερινές μας επιλογές όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, που βάζουμε στο τραπέζι μας.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Δομπάζης χρησιμοποίησε τη φράση: «Με το πιρούνι μας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο», για να συνεχίσει εξηγώντας πως «όταν ζητάμε από τον μανάβη φρούτα ή λαχανικά από παραδοσιακές ποικιλίες, τότε λέγε-λέγε θα φέρει ο μανάβης από αυτά που ζητάει ο κόσμος. Και όταν ο αγρότης θα ξέρει ότι ο κόσμος ζητάει λόγου χάρη παραδοσιακή ντομάτα, τότε θα καλλιεργήσει παραδοσιακή ντομάτα. Αν εμείς πάμε και παίρνουμε αυτά που πουλάνε, τα υβρίδια σήμερα ή και τα μεταλλαγμένα αργότερα, τότε θα φέρνουν αυτά». 

Προβολή ντοκιμαντέρ και δωρεάν διανομή σπόρων στην εκδήλωση του Σαββάτου

Στην εκδήλωση του Πελίτι Κομοτηνής προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Οι σπόροι μας», του δικτύου SeedSavers και ακολούθησε διάλογος με το κοινό για την αξία της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νόστιμα σπιτικά κεράσματα, φτιαγμένα με ποιοτικά υλικά ντόπιας παραγωγής, ενώ έλαβαν δωρεάν και σπόρους από ντόπιες ποικιλίες, όπως πεπόνι Δουκάτου, καλαμπόκι Θρυλορίου, ντομάτα Σερρών και πολλά άλλα.
 
Ο κ. Δομπάζης με ικανοποίηση διέκρινε ότι ο αγώνας, που διεξάγει εδώ και χρόνια η ομάδα του Πελίτι στην Κομοτηνή, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να επιλέγουν πλέον συνειδητά τους παραδοσιακούς σπόρους και να συμβάλλουν στη διάσωση και τη διάδοσή τους. Χαρακτήρισε επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κυρίως στο παζάρι της Κομοτηνής υπάρχουν παραγωγοί, που πουλάνε αγροτικά προϊόντα, ακόμα και φυτά, από παραδοσιακές ποικιλίες. 

«Οι μεγάλες εταιρίες σποροπαραγωγής στοχεύουν να εξαφανιστούν οι παραδοσιακοί σπόροι και να έχουν το μονοπώλιο»

Τέλος, ο κ. Δομπάζης υπογράμμισε πως ο κίνδυνος εξαφάνισης των παραδοσιακών σπόρων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που επιτείνεται από τη δράση των μεγάλων εταιριών σποροπαραγωγής, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία μονοπωλίου και κατ’ επέκταση στον πλήρη έλεγχο της τροφής. «Ακόμα και στις πιο υπανάπτυχτες χώρες, και στο πιο μικρό χωριό», παρατήρησε ο συντονιστής του Πελίτι, «έχουν καταφέρει οι μεγάλες εταιρίες σποροπαραγωγής, όπως είναι η περιβόητη Μοσάντο, να υπάρχει μαγαζί που πουλάει τους σπόρους τους, τα φυτοφάρμακά τους και τα λιπάσματά τους». «Στοχεύουν με τον τρόπο αυτό να εξαφανιστούν οι παραδοσιακοί σπόροι και να έχουν το μονοπώλιο», συμπλήρωσε. «Έχουν χαθεί πάρα πολλοί παραδοσιακοί σπόροι», επισήμανε, «αλλά, ευτυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια κάποιοι άνθρωποι κατάλαβαν το πρόβλημα και φρόντισαν να σώσουν παραδοσιακούς σπόρους και να τους διαδώσουν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.