Διανομη τροφιμων ως συμβολικο δωρο για τις γιορτες

Τρόφιμα σε παλιννοστούντες στον οικισμό Σαπών, στην Στέγη «Αγάπη» και στον οικισμό Ρομ στην Κομοτηνή μοίρασε χθες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ροδόπης, σε συνεργασία με την ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη». Τον κ. Στυλιανίδη συνόδευαν οι Δημήτρης Φουρλεμάδης, επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου και Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού.

Το πρωί της ίδιας μέρας προηγήθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού κ. Στυλιανίδη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης όπου έδωσε ευχές για καλή και δημιουργική νέα χρονιά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ροδόπης, στο χαιρετισμό του προς τους κατοίκους της Στέγης «Αγάπη» ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία για όλους. Μιλώντας για το Δημήτρη Φουρλεμάδη, επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», ανέφερε ότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος επιμελήθηκε το κτίριο της Στέγης «Αγάπη», το οποίο χτίστηκε με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών και της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να παραχωρηθούν διαμερίσματα στους παλιννοστούντες.

Μεταφέροντας την αγάπη και τις ευχές για καλές γιορτές του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για το ενδιαφέρον προς τους ανθρώπους αυτούς που έδειξε η Εκκλησία με διανομή τροφίμων για τις γιορτινές μέρες.

Απευθυνόμενος στους παλιννοστούντες που διαμένουν στο κτίριο της Στέγης «Αγάπη», ο κ. Στυλιανίδης τους ευχαρίστησε γιατί «κρατάτε το κτίριο σ’ αυτή την άψογη κατάσταση», ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στάθηκαν τυχεροί από μια ομάδα Ποντίων που «κατάφεραν να απολαύσουν αυτές τις υπηρεσίες του κτιρίου».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον οικισμό των παλιννοστούντων Σαπών όπου την ίδια μέρα προηγήθηκε η διανομή τροφίμων. «Τώρα ερχόμαστε από τις Σάπες όπου μοιράσαμε τρόφιμα στους παλιννοστούντες που μένουν στα κοντέινερ». Ενημέρωσε δε ότι για όσους παλιννοστούντες είναι ενταγμένοι στα Προγράμματα, «καταφέραμε από τα 165 εκατ. να δώσουμε με κρατική ενίσχυση ήδη τα 121 εκατ. τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ υπολείπονται ακόμα 44 εκατ. για να τελειώσει το πρόγραμμα κρατικής αρωγής και όσοι έχουν προγράμματα να μπορέσουν να μπουν στα δικά τους σπίτια».

Παράλληλα δόθηκε παράταση για τα ενοίκια, «για να μην αναστατωθούν κι αυτοί που είναι στο ενοίκιο», καθώς γίνεται και μια προσπάθεια για εξασφάλιση θέσεων εργασίας μέσα από σεμινάρια. «Γίνεται και μια προσπάθεια για δουλειές μέσα από σεμινάρια που γίνονται για δια βίου εκπαίδευση, στα οποία συμμετέχουν πολλοί ομογενείς».

Όσο για την στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων, είπε ότι η ελληνική πολιτεία θα φροντίσει να αποκαταστήσει και τους υπόλοιπους παλιννοστούντες, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους παλιννοστούντες «για τα λάθη και τις παραλείψεις που τα τελευταία χρόνια έκανε το ελληνικό κράτος σε βάρος σας. Αυτοί που ήταν τυχεροί στην πρώτη φάση, πήραν τα σπίτια στην Εκτενεπόλ όπου δόθηκαν τα χρήματα για να γίνουν έργα υποδομής. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρόνο που ξεκινά να αποκατασταθούν κι όλοι οι υπόλοιποι που ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί. Τρέχουμε για να προλάβουμε τα λάθη και τις παραλείψεις που βρήκαμε μπροστά μας από το παρελθόν, γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να είναι αχάριστη απέναντι στους Πόντιους που κράτησαν και την ορθόδοξη πίστη αλλά και την ελληνικότητά τους ψηλά όλα αυτά τα χρόνια, όπου κι αν βρέθηκαν, όσες ταλαιπωρίες κι αν πέρασαν».

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης,
επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», με τη σειρά του μετέφερε την αγάπη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, ο οποίος και «εγκαινίασε αυτό το κτίριο πριν από αρκετούς μήνες και μαζί με την πολιτεία δώσαμε την ευκαιρία σε σας να ζήσετε σαν άνθρωποι. Αυτό που κάνουμε σήμερα εμείς το θεωρούμε αυτονόητο. Δηλαδή η Εκκλησία ήταν πάντοτε κοντά στον άνθρωπο, ο οποίος την έχει ανάγκη. Δεν σας λύνουμε κανένα βιοποριστικό πρόβλημα, από την άλλη όμως θέλουμε να αισθάνεστε την Εκκλησία δίπλα σας. Γι’ αυτό και μ’ αυτή την συμβολική πράξη το να φέρνουμε μερικά τρόφιμα, θέλουμε να ξέρετε ότι έχουμε την έγνοια και των προβλημάτων σας, και των προσδοκιών σας, και των ελπίδων που τρέφετε και μαζί θα μπορέσουμε θα μπορέσουμε να τις κάνουμε πραγματικότητα. Η Εκκλησία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος, όμως μπορεί να συνεργάζεται μ’ αυτό, και να έχουμε αποτελέσματα σαν κι αυτό. Διατηρήστε το χώρο -το οποίο σαν δώσαμε σε χρήση- καθαρό και σε καλή κατάσταση. Εμείς είμαστε κοντά σας», ενώ ευχήθηκε το νέο έτος «να είναι καλύτερο και να μπορέσουμε ακόμη με τις κρατικές δραστηριότητες να πάτε σε ακόμη καλύτερα σπίτια όταν έρθει η ώρα».

Στη συνέχεια, ο Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Εκκλησίας και της πολιτείας και απευθυνόμενος στους παλιννοστούντες, τους προέτρεψε να «ευγνωμονείτε και να δοξάζετε το όνομα του Αγίου Θεού που σας δίδεται και σε σας η ευκαιρία αυτή να έχετε τέτοιους ανθρώπους να σας σκέπτονται, να σας αγαπούν και πάντοτε να σας προτρέπουν να κάνετε κι εσείς το ίδιο, εάν μπορείτε, και στους συνανθρώπους σας», καθώς επίσης ευχήθηκε καλή, εποικοδομητική και δημιουργική χρονιά, «ο Άγιος Θεός να σας ευλογεί» και «πάντοτε να είστε καλά στην υγεία, σωματική και ψυχική».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.