«Διαμορφωνουμε μια νεα συμμαχια των αδυναμων, εναντια σ’ αυτους που απομυζουν παρασιτικα τον κοπο του ελληνικου λαου»

Αποφασισμένος να γυρίσει, μαζί με το ΠαΣοΚ, σελίδα και η Ελλάδα εμφανίστηκε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι το πάθος και η υπομονή με διαβούλευση των μελών,δείχνει την ίδια τη βούληση του ΠαΣοΚ να πάει μπροστά, να ανατρέψει τα δεδομένα και να αλλάξει την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο λαός διψάει για μεγάλες αλλαγές. Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, έκανε λόγο για την θετική τους πλευρά που δείχνουν ότι ο κόσμος λέει: «Φτάνει πια! Χρειαζόμαστε στη χώρα μια ουσιαστική αλλαγή». Στην ομιλία του, στην Περιφερική Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα συμφέροντα που φοβούνται, όπως είπε, το ΠαΣοΚ και την αλλαγή. Μιλώντας για τον κόσμο του ΠαΣοΚ υποστήριξε ότι αυτός βρίσκεται στο χώρο, από τη ΝΔ μέχρι και την άλλη αριστερά. «Σ΄ αυτή την πορεία υπάρχουν λίγοι, ισχυροί, παρασιτικοί που θέλουν το κράτος λάφυρο», ανέφερε ο Πρόεδρος και συνέχισε, «αυτοί φοβούνται τη δύναμη του Κινήματος». Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο λαός «θέλει να φύγουμε από το να είμαστε μέρος της κρίσης του συστήματος και να γίνουμε δύναμη της αλλαγής και της Ελλάδας». Σ΄ αυτό το σημείο τόνισε ότι είναι αποφασισμένος και ζητάει την στήριξη του κόσμου για να αλλάξουν μαζί την Ελλάδα.

«Οι θεσμοί απαξιώνονται και η κυβέρνηση ταλανίζεται από τα σκάνδαλα»

«Έχουμε επιλογές. Μπορούμε να αλλάζουμε τον ρου της Ιστορίας. Δεν είναι η μοίρα μας να βουλιάζουμε στο βούρκο, μπορούμε να πετάμε σε νέους ορίζοντες. Έχουμε τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, την ψυχή, το περιβάλλον, τις παραδόσεις. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν ψυχή», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το μήνυμα στις 3η Σεπτεμβρίου με αρχηγό τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου, «τότε καταφέραμε το ακατόρθωτο να πιστέψει ο ελληνικός λαός στις ίδιες του δυνάμεις» ανέφερε. Σ΄ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για κατεστημένο συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, μιντιακό, «καλούμαστε να κόψουμε τον ομφάλιο ρόλο από την κυβερνητική μας εποχή, το κάνουμε και γινόμαστε λύση για τη χώρα, για το αύριο», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αναφέρθηκε στον αγρότη, που βρίσκεται σε απόγνωση, στη νεολαία, στην ανεργία, στην ακρίβεια, στο υψηλό κόστος της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, στην ποιότητα ζωής που απουσιάζει και όλα αυτά, όπως είπε, έχουν σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίση ηθικής, θεσμών, δημοκρατίας, μίλησε μάλιστα για «θεσμούς που απαξιώνονται καθημερινά» και για μια «κυβέρνηση που ταλανίζεται καθημερινά από τα σκάνδαλα».

Κλείνει ο κύκλος εσωτερικού προβληματισμού του ΠαΣοΚ

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για εσωτερικό κύκλο προβληματισμού που τελειώνει. Ήταν, όπως είπε, επίπονος, αλλά και αναγκαίος. Ο πρόεδρος του κινήματος αναφέρθηκε σε τρία βασικά προβλήματα, τρεις τομείς που διέρχονται κρίση: την εξωτερική πολιτική, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία. «Διαμορφώνουμε μια νέα συμμαχία των αδύναμων, ενάντια σ΄ αυτούς που απομυζούν παρασιτικά τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού», ανέφερε και σημείωσε ότι απαιτείται μια νέα εθνική στρατηγική. Μιλώντας για το στόχο του ΠαΣοΚ τόνισε ότι θα πρέπει να χαλυβδώσει το λαό, να δώσει τα εφόδια, τις δυνατότητες, τη σιγουριά να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

Μήνυμα σε Τουρκία: Να σεβαστούν την εδαφική μας ακεραιτότητα,

την Κυπριακή δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Από την ομιλία του προέδρου δεν έλειψαν αναφορές στη διεθνή σκηνή, με πρώτη αυτή για τα γεγονότα της Λωρίδας της Γάζας. Αναφερόμενος στο θάνατο των αμάχων στη Γάζα καταδίκασε τα γεγονότα βίας σημειώνοντας ότι οδηγούν σε ένα νέο κύκλο αίματος. «Καταδικάζουμε τις ακρότητες, καλούμε την Ελλάδα και τη Κυβέρνηση να μην μείνει στην απάθεια» είπε. «Ήμασταν η Ελλάδα των αξιών και της ελπίδας και είναι χρέος μας να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον Έλληνα και στην Ελληνίδα» τόνισε σ΄ αυτό το σημείο. Μιλώντας για την υπόθεση του Κοσόβου σημείωσε ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε πολύ εύκολα τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν. «Κόβουμε και δημιουργούμε έθνη γύρω από εθνικές ομάδες και ταυτότητες. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ε.Ε. ή στα Βαλκάνια που να είναι αμιγώς μιας θρησκείας», είπε και ανέφερε παραδείγματα στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στη Βόσνια, στη Σερβία, στην Τουρκία με την περίπτωση των Κούρδων. «Τι θα κάνουμε; Θα αρχίσουμε να διαιρούμε τις χώρες ανάλογα με τις εθνικότητες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και απαντώντας ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρώπης και των Βαλκανίων στηριζόμενη σε αρχές και όχι σε ιδιαιτερότητες. «Σεβασμός στα σύνορα και σεβασμός στα ανθρώπινα μειονοτικά δικαιώματα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Όπως το συνηθίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε κάθε επίσκεψή του στην περιοχή, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία. Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει βάσει των αρχών της ΕΕ, να σεβαστούν, όπως είπε, οι Τούρκοι την εδαφική μας ακεραιτότητα, την κυπριακή δημοκρατία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων εντός της Τουρκίας.

Αναφορά στα Σκόπια:

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της»

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, έστειλε μήνυμα στην ηγεσία αυτής της χώρας σημειώνοντας: «Να μπείτε στο ΝΑΤΟ, αλλά να σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν υπάρχουν δυνατότητες για επεκτατικές βλέψεις και σκέψεις που να υποθάλπουν αυτές τις επεκτατικές βλέψεις». Επανέλαβε, μάλιστα, την εθνική κόκκινη γραμμή για το Σκοπιανό, «ναι σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά άσκηση βέτο σε περίπτωση αδιεξόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά και χαιρέτησε την απόφαση του κ. Καραμανλή να υιοθετήσει την άποψη του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, σημειώνοντας ότι θα έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ εφόσον θα εμμείνει σθεναρά στις θέσεις αυτές μέχρι τέλους. Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα προς την ηγεσία των Σκοπίων να αναλάβει τις ευθύνες, να δείξει ότι μπορεί να υπερβεί τη συγκυρία και να δει το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας – Σκοπίων, ως φυσικούς συμμάχους. «Θέλουμε ανάπτυξη, ευημερία, ειρήνη, δημοκρατία», χαρακτήρισε τη στιγμή μεγάλη ευκαιρία για κάτι τέτοιο σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει να ξέρουν (ενν: η ηγεσία των Σκοπίων), ότι και αυτοί πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, «να δώσουμε τα χέρια σε μια κοινή αποδεκτή λύση» πρότεινε σημειώνοντας ότι: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, σε καμία περίπτωση δεν θα απαλλοτριώσουμε τα δικαιώματά μας». Σ’ αυτό το σημείο απηύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες. «Μια κρίση», όπως είπε, «να την μετατρέψει σε δύναμη λύσης».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στην αδειοδότηση των χρυσωρυχείων»

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας με ασφαλή περιβαλλοντικά στάνταρτ. Στο θέμα της λειτουργίας χρυσωρυχείων σημείωσε ότι το ΠαΣοΚ είναι υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, υπέρ του περιβάλλοντος ως κεντρική πολιτική και αντίθετο στην αδειοδότηση των χρυσωρυχείων. Σ’ αυτό το σημείο καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου της Αλεξανδρούπολης.

«Η αντίληψη της Ν.Δ. είναι η αντίληψη του κράτους λάφυρο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην κρίση του πολιτικού συστήματος καταλήγοντας με τη σημείωση ότι είναι στοίχημα να μετατρέψει την κρίση της Δημοκρατίας σε δύναμη λύσης για τη δημοκρατία. «Δεν μας αξίζει να μιλάμε στη νέα γενιά και να θεωρεί ότι μεγαλύτερο προσόν είναι το… «κονέ». Είναι ντροπή για τη χώρα, για τη νέα γενιά, για την Ελλάδα», ανέφερε και σημείωσε ότι αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ, η αντίληψη του κράτους – λάφυρο. «Πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, όπως μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει», σημείωσε κλείνοντας με την φράση: «Είμαι αποφασισμένος, σας βλέπω και εσάς αποφασισμένους, θα πορευτούμε μαζί αισιόδοξα και δημοκρατικά».

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.