Διαμαρτυρια της ΠΑΜΘ για την υπερδεσμευση στο προγραμμα «Νεων Γεωργων»

Επιστολή Χρ. Μέτιου προς Β. Αποστόλου

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων απέστειλε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος. Στην επιστολή του ο κ. Μέτιος θίγει το θέμα των ανισοτήτων που παρατηρούνται στα ποσά υπερδέσμευσης για το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» από περιφέρεια σε περιφέρεια, κάνοντας λόγο για αδικία σε βάρος της περιφέρειας μας.
 
«Από τα στοιχεία που διαθέτω προκύπτει ότι το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης για να ζητήσει από τον υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
Πληροφορήθηκα σήμερα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020 το ύψος του συνολικού ποσού της προγραμματικής υπερδέσμευσης ανά Περιφέρεια στο πλαίσιο το υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 -2020 για τους επιλαχόντες.
 
Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου, καθώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αδικείται σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.
 
Από τα στοιχεία που διαθέτω προκύπτει ότι το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού. Επιπλέον, όλες οι διαδικασίες προχώρησαν χωρίς ποτέ να έχουμε ενημερωθεί ή ερωτηθεί σχετικά.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια με υψηλά ποσοστά ανεργίας και βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας όσον αφορά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους. Ο αγροτικός τομέας συνεπώς αποτελεί μια από τις κύριες δυνατότητες για απασχόληση και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Τόσο η Διοίκηση της Περιφέρειας όσο και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής περιμέναμε την υποστήριξη σας.
 
Μετά τα παραπάνω, παρακαλώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας ΑΜΘ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.