Διαμαρτυρια στην Κομοτηνη για την εγκατασταση κεραιας κινητης τηλεφωνιας στην Καβαλα

Από κατοίκους της συνοικίας των Αγίων Αναργύρων, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μνημείων της ΑΜΘ

Μέχρι την Κομοτηνή έφτασαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της συνοικίας των Αγίων Αναργύρων στην Καβάλα, για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο στην περιοχή τους, η οποία ανησυχούν πως θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όλους τους περίοικους.

Αφορμή για την διαμαρτυρία στην πόλη μας ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Μνημείων της ΑΜΘ, το οποίο καλούνταν να αποφανθεί για την έγκριση ή μη της εγκατάστασης σταθμού στο δώμα κτιρίου επί της οδού Αιμιλιανού 14, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επονομαζόμενο «Σουηδικό Σπίτι» το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» μαζί με το οικόπεδό του.

Παρά το γεγονός λοιπόν πως η εξέτασή του θέματος έγινε μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, δηλαδή την πρόκληση ή μη άμεσης ή έμμεσης βλάβης στο μνημείο, εκπρόσωποι των κατοίκων βρέθηκαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση, για να ζητήσουν να μην δώσει την έγκριση το συμβούλιο, για λόγους υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Νικάκος, κάτοικος της περιοχής, εκπροσωπώντας το συντονιστικό, η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων εισηγήθηκε θετικά το θέμα στο συμβούλιο, μιας και η κεραία βρίσκεται περίπου 30 μέτρα μακριά από το κτίριο.

Όμως οι ίδιοι αντιδρούν, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζουν τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η εγκατάσταση της κεραίας στην περιοχή.

Η εγκατάστασή της ξεκίνησε, χωρίς να έχει ληφθεί η συγκεκριμένη άδεια, πριν από ένα χρόνο, όμως φαίνεται να και θέλησαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, μιας και η κεραία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολικές μονάδες, σε απόσταση: 40 μέτρων από το 25ο Δημοτικό Σχολείο, 55 μέτρων από το 25ο Νηπιαγωγείο, 190 μέτρων από το 13ο Δημοτικό Σχολείο/ Νηπιαγωγείο, 220 μέτρων από το 3ο Γυμνάσιο, 280 μέτρων από το 6ο Λύκειο & Μουσικό Σχολείο, 285 μέτρων από το 12ο Δημοτικό Σχολείο, τα οποία αριθμούν πάνω από 1300 νήπια και μαθητές, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι μένουν κοντά στο κτίριο στο οποίο χωροθετείται η κεραία.

Με ανησυχία λοιπόν για τα προβλήματα υγείας που θα παρουσιαστούν στην γειτονιά τους, και με δεδομένο ότι κανείς μέχρι τώρα δεν τους έχει προσυπογράψει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά ότι δεν θα έχει επίπτωση στην υγεία, θεωρούν πως δεν θα έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία τους η κεραία στην περιοχή αυτή.

Άλλωστε στην Καβάλα υπάρχουν ήδη πολλές κεραίες, και θεωρούν πως θα μπορούσε η εταιρεία να εξυπηρετηθεί χωρίς πρόβλημα και από τις υφιστάμενες.

Για αυτό, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν θα έμπαινε σε θέματα υγείας, θεωρούν σοβαρό ότι η απόφαση του θα καθορίσει και το θέμα της υγείας, αλλά και αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο θα εγκατασταθεί η κεραία (είναι ένα ακατοίκητο τριώροφο κτίσμα) θα «επιβραβευτεί», κατά τα λεγόμενά τους, για την κίνηση αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.