Διαμαρτυρια στην Κομοτηνη για την Αγια Σοφια

Πορεία προς το Τουρκικό προξενείο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την μετατροπή της σε τζαμί

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου στην Κομοτηνή,  με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκική Κυβέρνηση και την πρώτη προσευχή που πραγματοποιήθηκε σε αυτή την ημέρα εκείνη.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Ηρώου της πόλης, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την μετατροπή αυτή και να ζητήσουν να επιστρέψει στην χρήση της ως μουσείο.

Για αυτό και μετά την συγκέντρωση στο Ηρώο, πραγματοποίησαν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου βρισκόταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και επέδωσαν ψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την απόφαση σας να μετατρέψετε την ιστορική Αγία Σοφία η οποία επί 1.500 χρόνια αποτελεί το σύμβολο της ορθοδοξίας σε ισλαμικό τόπο λατρείας.

Η Αγία Σοφία δημιούργημα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και φως της ορθόδοξης χριστιανοσύνης δεν μπορεί να μετατραπεί σε τόπο λατρείας μωαμεθανών καθώς αποτελεί παγκόσμιο μνημείο υπό την προστασία της UNESCO.

Οι πολίτες της Ροδόπης οι οποίοι υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα διαβιούμε και συνυπάρχουμε με συμπολίτες μας μουσουλμάνους σεβόμενοι στο έπακρο τις θρησκευτικές αντιλήψεις τους καθώς και τους χώρους λατρείας τους, τα τζαμιά.

Ζητούμε λοιπόν όπως ανασκευάσετε την ανιστόρητη απόφαση σας και αποδώσετε την Αγία Σοφία ως μνημείο στον κόσμο να το επισκέπτεται ελεύθερα και να απολαμβάνει την λάμψη του ως ιστορικό θρησκευτικό μνημείο της Ορθοδοξίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.