Διαμαρτυρεται για το πολυνομοσχεδιο «εκτρωμα» η ΑΔΕΔΥ

Ισχύ η συμμετοχή έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής

Στη δική τους απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, χθες Τρίτη στη 1.00 το μεσημέρι μπροστά από το Δημαρχείο της Κομοτηνής. Για άλλη μια φορά, η αλήθεια είναι, ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος του νομού δεν στήριξε την κινητοποίηση, με την βροχόπτωση που εκδηλώθηκε εκείνη την ώρα να παίζει ίσως κι αυτή τον ρόλο της στην εν λόγω εξέλιξη. Πλάι στους κάτι παραπάνω από δέκα απεργούς βρέθηκαν εκτός από τον Προέδρο του Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Κομοτηνής, Σάββα Κοσκερίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης Γιώργο Τριανταφυλλόπουλου και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου αλλά και ο Γιάννης Λεβέντης, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κομοτηνής και επικεφαλής της παράταξης, Λαϊκή Συσπείρωση. 

«Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ένα μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και τις σχέσεις εργασίας» 

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κομοτηνής, Σάββας Κοσκερίδης, δήλωσε ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει ως στόχο τρία σημεία με τα οποία διαφωνούν. Σύμφωνα με τον ίδιο η εισαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας με εξάμηνα και τετράωρη εργασία πλήττει το δημόσιο τομέα, το οποίο έχει ανάγκες καθώς πολλές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες ενώ τόνισε ότι «θέσεις εργασίας υπάρχουν και πρέπει να καλυφθούν με μόνιμες σχέσεις εργασίας πλέον».
 
Ένα ακόμα σημείο διαφωνίας με το νομοσχέδιο είναι το μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και η συνέχιση του νόμου Αχτσιόγλου με το 50 συν 1% για την εργασία που θα προβλέπει πλέον και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που σύμφωνα με τον κ. Κοσκερίδη «πλήττει το συνδικάτο και όλη την φιλοσοφία, γιατί οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων παίρνονται μέσα από ζυμώσεις που γίνονται στις γενικές συνελεύσεις και όχι μέσα από μια δια-δραστικότητα που υφίσταται και σήμερα»  τονίζοντας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν έχει να προσδώσει τέτοιο χαρακτήρα καθώς δεν θα μπορεί να γίνεται άμεσα ανταλλαγή απόψεων για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το τρίτο σημείο τριβής με το πολυνομοσχέδιο αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που είναι ένα μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και τις σχέσεις εργασίας.
 
Ερωτηθείς για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις απάντησε ότι «ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει κλιμάκωση απέναντι στον αναπτυξιακό νόμο που βλάπτει τον εργαζόμενο». 

Παρουσία του Βουλευτή Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτου, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση 

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και ο εκλεγμένος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη, Δημήτρης Χαρίτου, ερχόμενος σε επαφή με όλους προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα τους.
 
Καθώς αποχωρούσε δήλωσε «ανάπτυξη μπορεί να γίνει, αν όμως δεν έχει ως κρίσιμο παράγοντα και στο επίκεντρό της τον κόσμο της εργασίας, η ανάπτυξη αυτή δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη.  Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις άγριες διαθέσεις της για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Με αιφνιδιαστικές αποφάσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ακύρωσε μια σειρά ρυθμίσεων που προστάτευαν τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία, όπως την κατάργηση του βάσιμου λόγου της απόλυσης που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Με το νέο νομοσχέδιο οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους επιβεβαιώνονται», ενώ κλείνοντας έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους εργαζόμενους «θέλω να πιστεύω ότι παρά τις προσωρινές δυσκολίες και τα προβλήματα στις κινητοποιήσεις, αυτές οι πρώτες διαμαρτυρίες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν απαθείς απέναντι σε πολιτικές, που θέλουν να κατεδαφίσουν τα δικαιώματά τους, αλλά θα υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και θα διεκδικήσουν την διεύρυνση των δικαιωμάτων τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.