Διαφωνιες ακομα και για το Φεστιβαλ Θρακικου Πελαγους στο Περιφερειακο Συμβουλιο

Θέμα εκτός ημερησίας διάταξης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Έγκριση προσφυγής διενέργειας διαπραγμάτευσης τιμής, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης κατά το άρθρο 32, για την αμοιβή των καλλιτεχνών που αφορά το φεστιβάλ του Θρακικού Πελάγους, και εξουσιοδότηση της οικονομικής επιτροπής για τη διενέργεια της διαπραγμάτευσης εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νικόλαος Τσαλικίδης στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης.
 
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας υπήρξαν διαφωνίες, καθώς ορισμένοι εκ των συμβούλων έθεσαν ζήτημα μη νομιμότητας της διαπραγμάτευσης, ενώ άλλοι θεώρησαν πως πρόκειται για μία περιττή εκδήλωση χωρίς προοπτικές να γίνει θεσμός. 

Νίκος Τσαλικίδης «Η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα παραμύθι μουσικής που γράφτηκε ειδικά για την περιοχή της Μαρώνειας» 

«Το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους είναι μία νέα προσπάθεια, ανάδειξης της παραθαλάσσιας ομορφιάς της περιοχής μας και συγκεκριμένα της παραλιακής γραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στο να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους όλης της Θράκης, αναλύοντας την ιστορικότητα, την εμπορικότητά του, τις οικονομικές προοπτικές, την πολιτιστική του διαχρονική παρουσία, τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσαλικίδης αναφορικά με την εκδήλωση.
 
Το 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους θα ξεκινήσει  από τις 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στη 1 Σεπτεμβρίου 2018, περιλαμβάνοντας ομιλίες και έκθεση φωτογραφίας στον υπαίθριο χώρο του  Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, εθελοντικό καθαρισμό του λιμανιού και της παράπλευρης ακτής στο Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας με παράλληλες δράσεις καλλωπισμού, επίδειξη σκαφών,  γιορτή παραδοσιακής τοπικής γαστρονομίας, μουσικές εκδηλώσεις και μουσική θεατρική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.
 
«Οφείλω να επαινέσω τους τοπικούς Συλλόγους για την συνεισφορά τους στην υλοποίηση του προγράμματος και την ανιδιοτελή τους συμμετοχή στις δράσεις, όπου τους ζητήθηκε. Καλούμε όλους να στηρίξουν το εγχείρημα, να μας δώσουν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους το κίνητρο ώστε να γίνει θεσμός, να προβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές της περιοχής μας και επιπλέον να τονώσουμε την ενδοπεριφερειακή μας συνείδηση», προσέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κρίνοντας ότι το θέμα πρέπει να ενταχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγο της μοναδικότητάς του, καθώς η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα παραμύθι μουσικής που γράφτηκε ειδικά για την περιοχή της Μαρώνειας. 

Φώτης Καραλίδης «Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι υποχρεωμένο να αναλώνεται με τις δικές σας αστοχίες» 

Το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους είναι μία θετική δράση, αλλά πάσχει από πλευράς νομιμότητας, υποστήριξε ο κ. Καραλίδης, ενώ απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, κ. Μέτιο είπε «με σημερινή πληροφόρηση έμαθα ότι ακυρώνεται απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Αν η απόφαση αφορά το εν λόγω φεστιβάλ σας λέω ότι η διαδικασία είναι άκυρη. Εφιστώ την προσοχή σας στο ζήτημα της νομιμότητας των πράξεών σας. Μην τολμήσετε να φέρετε θέμα αποκατάστασης του προβλήματος, γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι υποχρεωμένο να αναλώνεται με τις δικές σας αστοχίες». 

Βασίλης Τραϊφόρος «Δίνουμε τζάμπα χρήματα και κάνουμε περιττές ενέργειες» 

Το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους είναι μία εκδήλωση που δεν χρειάζεται και δεν έχει να προσφέρει κάτι ως πολιτισμικό προϊόν, προσέθεσε από πλευράς του ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος. «Δίνουμε τζάμπα χρήματα και κάνουμε περιττές ενέργειες», συνέχισε ο περιφερειακός σύμβουλος, «λυπάμαι που το λέω αλλά δεν πρόκειται να γίνει θεσμός, αφού δεν έχει γίνει κάτι αξιόλογο στο θρακικό πέλαγος, ούτε καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν». 

Μουμίν Οντέρ «Θεωρώ πως είμαστε εντός πλαισίου νομιμότητας» 

Κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη ότι φέρει την ευθύνη των ανακλήσεων για πολλές από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Μουμίν Οντέρ έκρινε πως δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας και ψήφισε υπέρ της πρότασης του κ. Τσαλικίδη.«Θεωρώ πως είμαστε εντός πλαισίου νομιμότητας και το Φεστιβάλ είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να αναδείξουμε την περιοχή μας», έκρινε αφήνοντας αιχμές πως «εξάλλου εδώ μέσα έχουμε δει πολύ χειρότερα πράγματα». 

Παύλος Δαμιανίδης «Κακή χρήση της διάταξης και ζητήματα νομιμότητας» 

Με τη σειρά του ο κ. Παύλος Δαμιανίδης έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, έκανε, ωστόσο, λόγο για κακή χρήση της διάταξης εντοπίζοντας προβλήματα νομιμότητας. «Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ορίζεται μόνο στην περίπτωση απόκτησης μοναδικού έργου τέχνης ή καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Ρωτάω, λοιπόν, πέραν από το παραμύθι πώς όλα τα άλλα είναι μοναδικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.