Διαδρομο συνδυασμενων μεταφορων μεταξυ Αιγαιου, Μαυρης Θαλασσας και Δουναβη δημιουργουν Ελλαδα και Βουλγαρια

Θα περιλαμβάνουν τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βάρνας, Μπουργκάς και Ρούσε

Να επεκτείνουν τις διαδρομές συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, συνδέοντας τα λιμάνια της Βάρνας, του Μπουργκάς, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης συμφώνησαν ο Βούλγαρος Υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών Ιβάιλο Μοσκόφσκι και ο Έλληνας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη συνάντησή τους τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη.
 
Μάλιστα ο διάδρομος αυτός θα επεκταθεί τόσο προς τος λιμάνι του Ρούσε, στον Δούναβη, όσο και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας μια σειρά από αγορές και για τις δύο χώρες.
 
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του βουλγαρικού υπουργείου, η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την πρόταση της Βουλγαρίας να συμπεριληφθεί στο κοινό σχέδιο και η σύνδεση με το λιμάνι του Ρούσε, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλήρης διάδρομος συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ των οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, ανοίγοντας παράλληλα και μια συντόμευση προς τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός πρότεινε δε και την ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο διάδρομο, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόσβαση σε περισσότερες εμπορικές αγορές.
 
Οι δύο υπουργοί φέρονται να συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για ένα έργο που θα έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, ενώ υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες πως θα προσελκύσει μεγάλους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες μεγάλες αγορές.
 

Για την υλοποίηση του έργου ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Μοσκόφσκι συζήτησαν την δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, μέσω της οποίας μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότηση για την από κοινού κατασκευή και τη λειτουργία καθ’ όλο το μήκος του διαδρόμου, για αυτό και θα ζητήσουν κοινή συνεδρίαση με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών κ. Violeta Bulc ώστε να καθοριστεί το μοντέλο με το οποίο θα δημιουργηθεί η εταιρεία.
 
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εναρμόνιση των προτύπων για τα λιμάνια, τις σιδηροδρομικές και τις συνδυασμένες μεταφορές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ώστε όλα τα έγγραφα να υποβάλλονται σε μία υπηρεσία, για ολόκληρο το διάδρομο, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο και διευκολύνοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Μοσκόφσκι τόνισε ότι κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο η Βουλγαρία εκσυγχρόνισε σε μεγάλο βαθμό το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο της στα σύνορα με την Ελλάδα, και στη σύνδεση με τα λιμάνια του Μπουργκάς και της Βάρνας. Αυτή τη στιγμή αναζητούν ευκαιρίες για τη σύνδεση Βάρνα – Ρούσε.
 
 
Με βάση την κοινή τους θέση για το έργο, οι δύο χώρες σύντομα θα υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του διαδρόμου Ρούσε – Βάρνα – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Θεσσαλονίκη.
 
Ο κ. Μοσκόφσκι κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του, όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του μνημονίου, να μεταβεί στη Βουλγαρία ώστε εκεί να γίνει η κοινή υπογραφή. Τέλος ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2018, ελπίζοντας πως θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις χώρες της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.