Διαδηλωσεις κατα των μετρων μεχρι την υστατη ωρα και στην Κομοτηνη

Στην αναγγελία των νέων μέτρων, που περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής, άμεσες ήταν οι κινητοποιήσεις που είχαμε και στην Κομοτηνή. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη και συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, με συγκεντρώσεις και πορείες που δεν απέκτησαν όμως μεγάλη δυναμική. Χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες έκαναν όλες αυτές τις μέρες τα μέλη του ΠΑΜΕ νομού Ροδόπης, ενώ στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής διαδήλωσαν Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αντιεξουσιαστές και μέλη της Σπίθας. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα της δανειακής σύμβασης, επικαλούμενοι ότι θα οδηγήσουν τα ίδια αυτά μέτρα σε χρεοκοπία τον ελληνικό λαό και τους εργαζομένους.

Οι αντιδράσεις δεν έλειψαν και μετά από την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Λίγα λεπτά μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην βουλή, ομάδα αντιεξουσιαστών, φοιτητών και «αγανακτισμένων» προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καλώντας τους πολίτες σε «εξέγερση για την κοινωνική απελευθέρωση» και δηλώνοντας αλληλέγγυοι προς τους συλληφθέντες για τα επεισόδια της Κυριακής στην Αθήνα. Οι καταληψίες επρόκειτο να αποφασίσουν σε ανοιχτή συνέλευση, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα, για το αν θα παρέμεναν στο χώρο ή αν θα έληγαν την κατάληψη. Εμφανείς είναι η φθορά που προκλήθηκε στην κεντρική είσοδο του κτιρίου κατά την είσοδο των καταληψιών τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι»

Αναλυτικά το κείμενο με το οποίο καλούν τους πολίτες σε εξέγερση οι καταλήψιες έχει ως εξής:
«Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, δύο χρόνια τα οποία οδήγησαν όπως όλοι ξέρουμε στην κοινωνική εξαθλίωση και τη σταδιακή κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με υποτιθέμενο στόχο την «σωτηρία» της χώρας. Ανεργία, μειώσεις μισθών-συντάξεων, χαράτσια, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργοδοτική τρομοκρατία έχουν οδηγήσει την κοινωνία σ` ένα παρατεταμένο αναβρασμό, ο οποίος χθες (Κυριακή 12.2.2012) εκδηλώθηκε με μία πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη, με αφορμή την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής (με δεκάδες συλλήψεις), στοχευμένες επιθέσεις σε καπιταλιστικούς στόχους (π.χ. τράπεζες, πολυεθνικές) και καταλήψεις διοικητικών κτιρίων (υπουργεία, περιφέρειες, δημαρχεία κλπ.) συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που φλέγεται και μιας κοινωνίας που αντιστέκεται.

 

Η κοινωνία αυτή έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό στόχος μιας καθολικής προπαγάνδας και τρομοκρατίας, ώστε να ακολουθήσει το «σωστό» δρόμο στο ψευδοδίλλημα που της έχει τεθεί: Μνημόνιο ή Χρεοκοπία. Η πραγματικότητα όμως φανερώνει την ανυπαρξία ουσιαστικού διλήμματος, αφού τα μέχρι τώρα μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει τις ζωές μας στην εξαθλίωση. Ο κατώτατος μισθός 450€, οι ανύπαρκτες συντάξεις, το 20% ανεργίας, η γενικευμένη μαύρη εργασία θεωρούνται ότι απέχουν πολύ από τις συνθήκες χρεοκοπίας; Το μόνο πράγμα που επιτυγχάνεται με την παράταση της πολιτικής των μέτρων και των Μνημονίων είναι η διαιώνιση της εξάρτησης από τις οικονομικές ελίτ και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αυτό που μάλιστα έγινε χθες φανερό είναι ότι το ίδιο το αντιπροσωπευτικό σύστημα έφτασε στα όριά του, αφού τη στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές έδειχναν την αντίθεσή τους, η πολιτική ελίτ υπερψήφιζε το πρόγραμμά της χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση.

 

Η κοινωνία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα απάντησης αυτών των εκβιασμών αλλά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Πρέπει να δημιουργήσουμε παντού εστίες αγώνα οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυροκροτητή ευρύτερων κοινωνικών ανατροπών και αυτοθεσμίσεων. Πρέπει να δοθεί μια ολοκληρωτική μάχη μέσα στους χώρους εργασίας στις γειτονιές στις πλατείες και σε κάθε κοινωνικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό καταλάβαμε το κτίριο της Περιφερειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και καλούμε την τοπική κοινωνία να συσπειρωθεί και να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις. Ο αγώνας δεν τελείωσε εδώ οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και η νεολαία πρέπει να προχωρήσουν σε μια καθολική επίθεση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Κάτι που μπορεί να γίνει μέσω συνελεύσεων σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους, με γενικές απεργίες διαρκείας και καταλήψεις. Καλούμε όλους να στηρίξουν την κατάληψη της περιφέρειας ώστε να μαζικοποιηθεί.

• Αλληλεγγύη σε όλους τους συλληφθέντες της 12-2-2012
• Εξέγερση παντού για την κοινωνική απελευθέρωση
• Όλοι και όλες στην κατάληψη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.