Διαδικτυακη «συρραξη» μεταξυ φιλοζωων και μελων του «Σπαρτακου»

Η καταγγελία της Φιλοζωικής για υποκίνηση των δηλητηριάσεων ζώων και η ανάγκη αποσαφήνισης της θέσης της δημοτικής παράταξης

Τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα φαίνεται πως έχει αποφέρει η δημόσια συζήτηση, που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες γύρω από τη διαχείριση των αδέσποτων στην Κομοτηνή, μετά και από τις διαδοχικές σχετικές παρεμβάσεις της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος». Το ζήτημα απασχόλησε μια και δυο και τρεις το δημοτικό συμβούλιο, προωθήθηκε από τους τοπικούς βουλευτές στη βουλή και στα αρμόδια υπουργεία, όμως η προοπτική για άμεση βελτίωση των πραγμάτων εξακολουθεί να φαίνεται μακρινή στον ορίζοντα. Πράγμα εύλογο και αναμενόμενο, τολμούμε να παρατηρήσουμε, αφού οι δύο καίριοι- και ίσως μοναδικοί- παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επιβεβαίωση της συγκεκριμένης προοπτικής είναι α) η αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων των πολιτών και β) η πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας-ιδίως για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων- από τις αρμόδιες αρχές.
 
Το ανησυχητικό που διαπιστώνουμε τελευταία, παρακολουθώντας την προέκταση της συγκεκριμένης συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι οι παραπάνω δύο πτυχές του προβλήματος με τα υπεράριθμα αδέσποτα έχουν τοποθετηθεί στο περιθώριο της σχετικής προτασεολογίας. Στον αντίποδα, κάποια μέλη της παράταξης «Σπάρτακος» επιμένουν να «μηρυκάζουν» το περιεχόμενο μιας λίστας με επιθέσεις από αδέσποτα σε συμπολίτες μας, τα συμπεράσματα της οποίας αφενός είναι αμφιλεγόμενα και αφετέρου- και πιο σημαντικό- δε συμβάλλουν με κανέναν τρόπο στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης για το πρόβλημα, παρά μόνο ερεθίζουν τα ακραία αντανακλαστικά ορισμένων συμπολιτών μας που ενοχλούνται από τα αδέσποτα.
 
Η συγκεκριμένη όμως τακτική έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των φιλόζωων της πόλης μας, οι οποίοι, βλέποντας τα κρούσματα με δηλητηριάσεις ζώων να αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλουν πλέον τον «Σπάρτακο» ευθέως ως «ηθικό αυτουργό» των εγκληματικών αυτών πρακτικών εναντίον των αδέσποτων. «Υποκινητές δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων στην Κομοτηνή συγκεκριμένη πολιτική παράταξη…», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανάρτηση στη σελίδα της Φιλοζωικής Κομοτηνής στο facebook. «Καθημερινά κάνουν αναρτήσεις του τύπου εξαφανίστε τα ζώα.. σκοτώστε τα.. μπράβο στον κόσμο που τα δηλητηριάζει κτλ.», καταγγέλλεται μέσω της ίδιας ανάρτησης, όπου ταυτόχρονα γίνεται γνωστό ότι χθες στην περιοχή του Ξενία βρέθηκαν νεκρά τρία αδέσποτα σκυλιά, ενώ αντίστοιχα κρούσματα σημειώθηκαν τόσο την Τετάρτη, όσο και την Τρίτη, στην περιοχή της παλιάς Πρυτανείας και στο Κικίδιο αντίστοιχα. Το οργισμένο «ξέσπασμα» των ανθρώπων της Φιλοζωικής κλείνει με τη φράση «οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και αφού οι υπόλοιποι στο δήμο δεν τους αντιμετωπίζετε όπως πρέπει, θα τους πολεμήσουμε εμείς οι απλοί πολίτες με κάθε τρόπο και όπως τους αξίζει». Να τονίσουμε εδώ ότι οποιαδήποτε σκέψη για αυτοδικία είναι προφανώς αποδοκιμαστέα και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην όποια ακραία ρητορική αναπτύσσεται από κάποια μέλη του «Σπάρτακου».
 
Για να κατευναστούν όμως τα πνεύματα και να σταματήσουν οι έστω «διαδικτυακές συρράξεις» μεταξύ μελών και οπαδών του «Σπάρτακου» και μελών της Φιλοζωικής ομάδας ή φιλόζωων γενικά της πόλης μας, καλό είναι η ηγεσία της δημοτικής παράταξης να κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ως προς το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων; Τα ίδια τα τετράποδα; Το επίσημο κράτος, που δια των αρχών και των οργάνων του δεν επιδεικνύουν τη δέουσα μέριμνα; Τους συμπολίτες μας, που με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία τους ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη γιγάντωση του προβλήματος; Η περιγραφή ενός προβλήματος, χωρίς τον εντοπισμό και την υπόδειξη των υπαίτιων, είναι σίγουρα ανώφελη και μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε επικίνδυνη.
 
Είναι, καλή ώρα, σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, που δεν πρόκειται επ’ ουδενί βέβαια να τη δαγκώσει,  μπορεί όμως να προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες» σε ανυποψίαστους και άμοιρους ευθυνών τρίτους. Και το διακύβευμα εν προκειμένω δεν περιορίζεται στην τύχη των αδέσποτων ζώων, που στοχοποιούνται από την ακραία ρητορική, αλλά αρχίζει να διαφαίνεται πολύ μεγαλύτερο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.