«ΔΙΑ – ΠΥΡΟΣ» ετοιμοτητα για την πυροσβεστικη της Ροδοπης

18 οχήματα της Πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα και ομάδες εθελοντών συμμετείχαν στην άσκηση ετοιμότητας στη Νυμφαία

Την ετοιμότητά τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει από τις 1 Μαΐου, δοκίμασαν τόσο η Πυροσβεστική υπηρεσία όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, το πρωί της Τρίτης 8 Μαΐου.
 
Το σενάριο της άσκησης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ – ΠΥΡΟΣ 2018» προέβλεπε την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (1000 – 1500 στρέμματα) στη δασική περιοχή Νυμφαίας και έγινε στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.
 
Η άσκηση, όπως γίνεται κάθε φορά, αντιμετωπίστηκε ως πραγματικό συμβάν δασικής πυρκαγιάς και ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας δασικής πυρκαγιάς που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα.
 
Έτσι ενεργοποιήθηκαν και συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς τόσο η Πυροσβεστική όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ χρησιμοποιήθηκε και το σύστημα ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής της κατάσβεσης να έχουν εικόνα του κάθε οχήματος και των μονάδων που επιχειρούν.
 
 

Βελτιώνοντας την απόδοσή τους 

Η άσκηση αντιμετώπισης Δασικής πυρκαγιάς διεξάγεται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και των εθελοντών, τόνισε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχος, Μάριος Αποστολίδης.
 
Σκοπός της, τόνισε, είναι η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, η βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται, αλλά και η διαπίστωση παραλείψεων ή αδυναμιών του μηχανισμού και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους.
 
Πλέον στην υπηρεσία της πυροσβεστικής έχει μπει και το σύστημα ENGAGE μέσα από το οποίο η υπηρεσία μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο που κινούνται τα οχήματα, που έχουν ενταχθεί μέσα στο περιβάλλον και να κατευθυνθούν ανάλογα, τόσο από το κέντρο επιχειρήσεως όσο και στο πεδίο μέσα από tablet και κινητά.
 
Ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως στην Περιφέρεια ΑΜΘ η ετοιμότητα των υπηρεσιών, παρά τις κάποιες ελλείψεις είναι ικανοποιητική, και μαζί με τους εθελοντές έχουν σημαντική προστασία κατά την αντιπυρική περίοδο.
 
Η φετινή αντιπυρική περίοδος, που ξεκίνησε από τις 1 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, έχει ήδη την υπηρεσία σε επιφυλακή, μιας και ο Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα θερμός και χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, για αυτό και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στην πρόληψη.
 

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, για αυτό και ζήτησε όταν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά να τηλεφωνούν αμέσως στο 199 και να δίνουν τις σχετικές πληροφορίες.
 
Όπως ανέφερε, παρόλο που βαρύνουσας σημασίας είναι πάντα κάποιες περιοχές όπως το δάσος της Δαδιάς και η Θάσος, η υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή σε όλο το μήκος της Περιφέρειας.
 
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει ανεβεί το λεγόμενο «υψόμετρο», οπότε συναντούνται φωτιές και σε μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος.
 
Επειδή οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, οι αγρότες να μην καίνε υπολείμματα καλλιεργειών και να εφαρμόζουν τους κώδικες της ορθής γεωργικής πρακτικής. Γενικότερα οι πολίτες να μην καίνε κλαδιά, χόρτα κλαδιά ή σκουπίδια, να μην πετούν σκουπίδια και γυάλινα αντικείμενα μέσα στο δάσος, να μην ανάβουν υπαίθριες ψησταριές στο δάσος ή σε ψηλά χόρτα και να μην κάνουν θερμές εργασίες όπως οξυγονοκόλληση.
 
 

Φωτιά στις παρυφές της Νυμφαίας το σενάριο 

Το σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με τον Επιπυραγό Αθανάσιο Αραμπατζίδη, υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, είχε σαν χώρο της πυρκαγιάς το άλσος της Νυμφαίας, μιας και αποτελεί μεγάλος χώρο ενδιαφέροντος και πνεύμονα για την πόλη της Κομοτηνής.
 
Έτσι περιλάμβανε έναρξη πυρκαγιάς στην περιοχή των Συμβόλων, στις παρυφές του δάσους, λόγω αμέλειας συμπολίτη μας που έβαλε φωτιά για να κάψει χόρτα.
 
Οι συνθήκες που προσομοιώθηκαν ήταν δύσκολες, με βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4, και ισχυρούς ανέμους 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα.
 

Το περιπολικό στο χώρο συγκέντρωσης στο παρατηρητήριο στη Νυμφαία ήταν αυτό το οποίο έδωσε πρώτο το σήμα για την πυρκαγιά, καλώντας δυνάμεις προς ενίσχυσή.
 
Αυτό ενεργοποιεί όλο τον πυροσβεστικό μηχανισμό της Ροδόπης, την ΠΥ Κομοτηνής και τα δύο κλιμάκια Ιάσμου και Σαπών, καθώς και την ΠΥ της ΒΙΠΕ Κομοτηνής και την ΕΜΑΚ.
 
Τέτοιες πυρκαγιές σε δασική περιοχή με πεύκα εξελίσσονται και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, εξ ου ο κ. Αραμπατζίδης τόνισε σύμφωνα με το σενάριο κλήθηκαν ενισχύσεις από όμορους νομούς.
 
Συνολικά 18 οχήματα των Πυροσβεστικής υπηρεσίες της Ροδόπης, 7 πυροσβεστικά, 7 επιβατικά, το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ, 2 οχήματα από την Αλεξανδρούπολη και 1 από την Ξάνθη έλαβαν μέρος, ενώ προσομοιώθηκε και αεροπυρόσβεση.
 

Επίσης συμμετείχαν και εθελοντικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η εθελοντική ομάδα των Σαμαρειτών με ένα πεζοπόρο τμήμα και η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης επίσης με ένα πεζοπόρο, καθώς και τρία πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ένα από την Κομοτηνή και δύο από την Αλεξανδρούπολη.
 
Στην άσκηση παρευρίσκονταν εκπρόσωποι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Π.Π. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Τμήματος Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, του ΕΚΑΒ καθώς επίσης και εθελοντικές ομάδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.