Δεξιωση για τα 84χρονα της Τουρκικης Δημοκρατιας

Λαμπρή δεξίωση παρέθεσε σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, το βράδυ της Δευτέρας, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 84 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Κοντά στους πολίτες που προσήλθαν αθρόα στη δεξίωση ήταν, όπως κάθε χρόνο, πολιτικοί, θρησκευτικοί, οικονομικοί φορείς, από τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Γύρω στις 10.00 το βράδυ προσήλθε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο κ. Πετσάλνικος σχολίασε σε δημοσιογράφους την εμπειρία του από τη Θράκη, την οποία γνωρίζει καλά έχοντας υπηρετήσει επί τρία χρόνια στη θέση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, από το 1996 έως το 1998. «Είχε επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τις τοπικές αρχές και να επισκεφθώ αρκετές φορές τα χωριά της μειονότητας για να συνεργαστώ με τους εκπροσώπους και τους πολίτες. Ήταν από τις πιο σημαντικές μου εμπειρίες ως υπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Είχαμε καταβάλει μια προσπάθεια να ενισχύσουμε ιδιαίτερα τις λειτουργίες που αφορούν τη νέα γενιά στο χώρο της εκπαίδευσης γιατί η μεγάλη μου αγάπη είναι η εκπαίδευση με τις τέσσερις θητείες που είχα στο παρελθόν στο υπουργείο Παιδείας.

Είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στο υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των σχολείων με νέες τεχνολογίες, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών». Ο κ. Πετσάλνικος
θυμήθηκε την περίπτωση μιας μαθήτριας, της Εμινέ η οποία ως μαθήτρια Δημοτικού είχε παρουσιάσει στον τότε υπουργό Παιδείας τη δεξιότητά της στους υπολογιστές. «Την είχα ρωτήσει τότε τι θέλει να γίνει και μού είχε απαντήσει «γιατρός». Ελπίζω να πραγματοποιηθεί το όνειρό της» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΠτΘ για το αν διαπιστώνει βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης της μειονότητας και της ένταξης των μελών της στην αγορά εργασίας, απάντησε καταφατικά. «Να σας θυμίσω ότι το 1995, όταν ήταν υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου – συνεργαζόμουν μαζί του ως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας – είχαμε λάβει μια πολύ σοβαρή απόφαση για το ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά της μειονότητας ν’ ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές. Πληροφορήθηκα σήμερα με ικανοποίηση από τον κ. Χατζηοσμάν ότι περισσότερα από 200 παιδιά φοιτούν σε ανώτατες σχολές της Αθήνας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από την αναγκαιότητα της γνώσης και της μόρφωσης, για να κερδίσει κάποιος στη ζωή του και να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία και τη χώρα. Έγιναν σημαντικά βήματα αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σχολίασε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.