Δεσμευση Κοντου για απορροφηση και υπογραφη συμβολαιων

Σε διευρυμένη σύσκεψη φορέων από όλη τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη νομαρχία Ροδόπης, κεκλεισμένων των θυρών, εξετάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην εμπορία καπνού με τη δυσάρεστη για τους παραγωγούς στάση των μεταποιητικών επιχειρήσεων οι οποίες αρνούνται να διαπραγματευτούν τα συμβόλαια της νέας σαιζόν. Ευχάριστη εξέλιξη υπάρχει στο θέμα του καπνού καθώς σε χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων καπνοπαραγωγών από Σέρρες, Νιγρίτα, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα, Λαγκαδά, μεταποιητών και της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον υφυπουργό Αλέκο Κοντό, ο τελευταίος δεσμεύτηκε να απορροφήσουν όλες τις ποσότητες και θ’ ακολουθήσει η παράδοση των ποσοστώσεων και η υπογραφή των συμβολαίων.

Χ. Μανωλιά:

«Κυβέρνηση χαριστική στους καπνεμπόρους»

Στο περιθώριο της σύσκεψης η βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά μίλησε στον ΠτΘ για το περιεχόμενο της σύσκεψης και τα σχέδιά τους. «Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Η μία είναι ότι οι φετινές τιμές ήταν υπερβολικά χαμηλές. Αν συνδυαστούν με το υψηλό κόστος παραγωγής και την ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά καταλαβαίνουμε γιατί είναι απελπιστική η κατάσταση στους καπνοπαραγωγούς και μάλιστα σε μια χρονιά που δεν είχε να επιδείξει ζημιές στον καπνό. Οι καπνοπαραγωγοί αφέθηκαν στη διάθεση των μεσιτών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερες τιμές.

Παρατηρούμε ότι οι εκβιαστικές καταστάσεις επαναλαμβάνονται με το θέμα των συμβολαίων.

Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί δε διαμόρφωσε εκείνες τις συνθήκες που να μην επιτρέπουν να μεγιστοποιηθούν αυτές οι εκβιαστικές συμπεριφορές. Αντίθετα λειτούργησε χαριστικά προς τους καπνέμπορους και τους καπνοβιομήχανους, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αποφεύγει μέχρι στιγμής να πάρει την απόφαση της ολικής αποδέσμευσης και κουβεντιάζει για μερική στην περιοχή μας».

Υποσχέσεις από τον Α. Κοντό

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Αλέκο Κοντό ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι των ομάδων καπνοπαραγωγών από Σέρρες, Νιγρίτα, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα, Λαγκαδά καθώς και όλοι οι μεταποιητές έμποροι του μπασμά.

Το μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ Δαμιανός Μαρουφίδης μετέφερε στον ΠτΘ με την ολοκλήρωση της συνάντησης το κλίμα που επεκράτησε και τις εξελίξεις. «Φέτος η μεταποίηση (οι αγοραστές) δήλωσαν αδυναμία υπογραφής συμβολαίων, κάτι που είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Δηλώνουν μη ζητούμενη την ποικιλία που μέχρι χθες ήταν περιζήτητη κι ευγενής κι αυτό το εκλαμβάνουμε ως έμμεσο εκβιασμό όσον αφορά στην επιθυμία των καπνοπαραγωγών να πάμε σε ολική αποδέσμευση».

Σε εκτενή συζήτηση όπου ο καθένας παρέθεσε τα επιχειρήματά του τέθηκε και το γιατί δεν θέλουν φέτος να υπογράψουν συμβόλαια, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η επιδότηση. «Φέτος είναι η τελευταία χρονιά γι’ αυτό και ως εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών ζητήσαμε από την πολιτεία να κάνει το καθήκον της, να διαιτητεύσει και να βγούμε από το αδιέξοδο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι εικονικό από την πλευρά των μεταποιητών».

Ο κ. Μαρουφίδης από την εμπειρία του θυμάται ότι για τον μπασμά έδιναν προκαταβολές ενώ φέτος ακολουθούν νέα τακτική. «Ζητήσαμε από το κράτος να εξυπηρετήσει στα οικονομοτεχνικά τους ζητήματα ώστε να μην μείνουν καπνά χωρίς συμβόλαια και χαθούν επιδοτήσεις. Η πολιτεία μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο ενέδωσε και δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Τρίτη (σήμερα) θα ανακοινώσουν ότι θα απορροφήσουν όλες τις ποσότητες και τότε θα προβούμε στην παράδοση των ποσοστώσεων και την υπογραφή των συμβολαίων διότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 9η Ιουνίου».

Ο κ. Μαρουφίδης επιμένει ότι πρόκειται για εκβιασμό των μεταποιητών για να μη γίνει ολική αποδέσμευση. «Επιθυμία όλων είναι η ολική αποδέσμευση κι αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός θα παράγει κι ο έμπορος θα αγοράζει χωρίς να επηρεάζεται η ευρωπαϊκή ενίσχυση».

Εάν το υπουργείο δεν εκπληρώσει σήμερα την υπόσχεσή του οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών θα δράσουν δυναμικά «γιατί δεν γίνεται εν μία νυκτί ν’ αλλάζει η πρόθεση και να χαρακτηρίζεται ως αζήτητη μία άκρως ζητούμενη ποικιλία, επικαλούμενοι λόγους που γνωρίζουμε ότι δεν ισχύουν» τονίζει ο Δ. Μαρουφίδης.

Οι μεταποιητές είναι οι ίδιοι με πέρυσι με εξαίρεση τη διάλυση της Diamond.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.