Δεσμευση για «παγωμα» των πλειστηριασμων στην περιουσια της Ενωμενης Κλωστουφαντουργιας

Η εντυπωσιακή κάθοδος των Ημαθιωτών στην Αθήνα και η «φτωχή»… επιστολική υποστήριξη των φορέων της Ροδόπης

Η δέσμευση προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, για να «παγώσει» η διαδικασία πλειστηριασμών της περιουσίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ήταν το ουσιαστικό κέρδος, που απέσπασαν οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχεύσας εταιρίας στη διάρκεια των επαφών, που είχαν στην Αθήνα την Τετάρτη, με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Θυμίζουμε ότι η κάθοδος εργαζομένων από τη Νάουσα και την Κομοτηνή στην Αθήνα έγινε στη σκιά των εμπλοκών, που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τη δρομολόγηση του σχεδίου επανεκκίνησης της εταιρίας, το οποίο αρχικά είχε υιοθετηθεί τόσο από το δημόσιο, όσο και από τις τράπεζες.

Η Ημαθία έχει κάνει υπόθεσή της το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ.

Στη συνάντηση της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν στο πλευρό τους και εκπροσώπους θεσμικών φορέων, κυρίως από την περιοχή της Νάουσας, που έλαβαν ενεργά μέρος στη διαπραγμάτευση με τα κυβερνητικά στελέχη και τα επιτελεία τους. Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον των δύο υπουργών, εκτός από τους βουλευτές Ημαθίας και Ροδόπης, κ.κ. Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, Χρήστο Αντωνίου, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νάουσας, κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, κ. Κοσμάς Βάγκος, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, κ. Νικόλαος Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάουσας, κ. Άγγελος Κάλης, το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, κ. Θωμάς Ζήμνας, και ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, κ. Θωμάς Μάρας.

Η παρουσία φορέων της Ροδόπης μόνο… στη λίστα με τις επιστολές

Δυστυχώς, παρουσίες εκπροσώπων των θεσμικών φορέων της Ροδόπης μπορούμε να εντοπίσουμε μόνο στη λίστα με τις επιστολές, που διαβίβασαν οι εργαζόμενοι στους δύο υπουργούς. Πιο συγκεκριμένα, επιστολές υποστήριξης του αγώνα των εργαζομένων, μαζί με τις διοικήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Επιμελητήριου Ημαθίας, έστειλαν από την περιοχή μας ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, για λογαριασμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, και τα εργατικά κέντρα Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ανακύπτει το εύλογο ερώτημα για το κατά πόσον η τοπική μας κοινωνία και οι εκπρόσωποί της στους πολιτικούς, παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς αντιμετωπίζουν το ζήτημα της επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. ως ένα ζήτημα, που άπτεται αποκλειστικά των αναγκών και των συμφερόντων των πρώην εργαζομένων της. Άραγε, μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω από ό,τι οι συνάδελφοί τους στους αντίστοιχους φορείς του νομού Ημαθίας, οι οποίοι έδωσαν εντυπωσιακό «παρών» στην πρόσφατη συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα; Αν ναι, κάποια στιγμή θα πρέπει να το αποκαλύψουν δημόσια…

Σύσταση διυπουργικής επιτροπής για το θέμα της επαναλειτουργίας

Εν πάση περιπτώσει, η επίμαχη συνάντηση, όπως προαναφέρθηκε, είχε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για το μέλλον της εταιρίας, τη δέσμευση των υπουργών ότι θα «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ήδη η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη βουλή την επομένη της συνάντησης. Τα κυβερνητικά στελέχη ανακοίνωσαν επίσης την άμεση σύσταση μίας διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς τις τεχνικές παραμέτρους του σχεδίου επαναλειτουργίας των εργαζομένων σε συνδυασμό με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και τις παράπλευρες αναπτυξιακές δράσεις με βάση την χωρική εξειδίκευση, που προκύπτει από αυτό το σχέδιο. Την εποπτεία του έργου της συγκεκριμένης επιτροπής δεσμεύτηκαν να έχουν προσωπικά οι δύο υπουργοί, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Επιφυλακτικοί μέχρι να δουν πράξεις οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ.

Παρά τη θετική διάθεση, που εξέλαβαν από τα κυβερνητικά στελέχη στη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης, οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας δηλώνουν πως δεν πρόκειται να εφησυχάσουν και περιμένουν πράξεις με άμεσο χρονικό ορίζοντα. Εξάλλου, υποσχέσεις και δηλώσεις υποστήριξης έχουν εισπράξει πολλές φορές κατά το παρελθόν, παρά ταύτα δυστυχώς στην πράξη διαψεύστηκαν.

Συνάντηση ενημέρωσης την Κυριακή στην Κομοτηνή

Σημειώνεται, τέλος, ότι την προσεχή Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής έχει συγκληθεί συνάντηση των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. από την περιοχή μας, προκειμένου να παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης, που έγινε στην Αθήνα, και για τις επόμενες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.