Δεσμευσεις για εργα 2,5 δις ευρω

Καλώντας τα μέσα ενημέρωσης χθες το πρωί ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης ανακεφαλαίωσε τα αποτελέσματα της επισκέψεως της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κας Βάσως Παπανδρέου ανακοινώνοντας τις δεσμεύσεις της που αφορούν την περιοχή.

Επισημαίνοντας, ότι η παρουσία των κυβερνητικών εκπροσώπων στη Ροδόπη έχει πάντα θετικά αποτελέσματα, εξέφρασε δημόσιες ευχαριστίες προς την υπουργό και ανακοίνωσε την δέσμευση της κας Παπανδρέου να καλύψει δράσεις και έργα ύψους 2,5 δις ευρώ για βελτιώσεις επαρχιακού δικτύου, κατασκευή μικροφραγμάτων, προσθήκες αιθουσών σε σχολεία, κατασκευές και επισκευές κατοικιών για εκπαιδευτικούς στην ορεινή Ροδόπη. «Η κα Παπανδρέου δεσμεύτηκε να δει με τα συναρμόδια υπουργεία το θέμα του φράγματος Ιάσμου, έργο πρωταρχικής σημασίας για τον τόπο, που η ίδια είχε εξαγγείλει, για το οποίο προβλέπεται θετική εξέλιξη μετά μάλιστα και την επικοινωνία που είχα και με τον κ. Πάχτα» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης για να αναφέρει επίσης ότι η κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την μελέτη του δρόμου Ιάσμου – Αμαξάδων, να εντάξει στην ΣΑΕ 071 της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Κέχρου – Χλόης, «ένα έργο 11 χιλιομέτρων, του οποίου μόνο τα 4 πρώτα χιλιόμετρα κόστισαν 800 εκατ., οπότε το μέγεθος της δαπάνης και της απαιτούμενης χρηματοδότησης θα είναι υψηλό», ενώ, σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για την κατασκευή των κάθετων αξόνων, για τους οποίους υπάρχει η σκέψη αφού προσδιοριστούν, να προχωρήσουν σε διάφορες φάσεις, με κριτήριο τη λειτουργική τους αυτοτέλεια και την ολοκλήρωση των μελετών, «αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Interreg III».

Για «σπουδαίο αναπτυξιακό έργο» έκανε λόγο ο κ. Γιαννακίδης αναφερόμενος στην δέσμευση για χρηματοδότηση της εκπόνησης μελετών για ολοκλήρωση των ρυμοτομικών σχεδίων και των σχεδίων οριοθέτησης των οικισμών, τονίζοντας «είναι πολύ σημαντικό ότι η υπουργός ήρθε να χρηματοδοτήσει και να λύσει χρόνια προβλήματα, όπως η οριοθέτηση των οικισμών με συνοπτικές διαδικασίες, όπου υπάρχουν οικιστικές πιέσεις και για επεκτάσεις των υφισταμένων σχεδίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «τρέξουν» οι υπηρεσίες των δήμων, της νομαρχίας, της Περιφέρειας και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο να επισπευσθούν τα έργα. Η Περιφέρεια έχει ήδη κάνει σχετική προεργασία, στέλνοντας έγγραφο σε όλες τις πολεοδομίες με το οποίο ζητά να γίνει προσδιορισμός των οικισμών που έχουν οριοθετήσεις και ποιοι υπολείπονται», μάλιστα σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός οικισμών του νομού δεν έχει πολεοδομικό σχέδιο.

Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε και στον προσωρινό οικισμό των νεοπροσφύγων (λυόμενα) στις Σάπες, για τον οποίο ήδη ο δήμος Σαπών εκπονεί τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να μοιραστούν τα οικόπεδα, να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις και τα έργα υποδομής «η προεκτίμηση της δαπάνης φτάνει στο ύψος του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση της μελέτης θα κάνει περισσότερο σαφείς τις οικονομικές ανάγκες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα των κατοίκων της οδού Περδίκα ο κ. Γιαννακίδης ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με διάφορες κοινωνικές ομάδες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κας Παπανδρέου, τέθηκε και αυτό το θέμα, όπου πέρα από την προσωρινή ηλεκτροδότηση «υπάρχει δέσμευση να γίνει τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο το οποίο μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Κομοτηνής, όπως αποτυπώθηκε και από τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής κ. Λεβέντ. Αν υπάρξουν προβλήματα στη πορεία θα δοθούν λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο».

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννακίδης επισήμανε «ήταν απλόχερη η Βάσω Παπανδρέου στο κάλεσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων και νομίζω, ότι για μια ακόμη φορά, απέδειξε ότι αγαπάει την περιοχή».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.