«Δεν υπογραφω την περιβαλλοντικη μελετη των χρυσοθηρων»

«Είναι πλέον η περίοδος που τα οφέλη από τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζουν να γίνονται εμφανή και δεν είναι πυροτέχνημα. Έχουμε σπάσει το φράγμα της υπανάπτυξης, ξεπεράσαμε τη φάση της στασιμότητας και είμαστε πλέον σε μια φάση συνεχούς και πραγματικής ανάπτυξης, σε μια φάση εκσυγχρονισμού, που μικραίνουμε μέρα με τη μέρα την απόσταση μας από τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικογένειες», τόνισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας της στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης το απόγευμα το Σαββάτου, δίνοντας το στίγμα του έργου της κυβέρνησης και της προοπτικής που θέλει να διαμορφώσει για τα επόμενα χρόνια.

Σε πολιτικό επίπεδο η σημαντικότερη δέσμευση της κ. Παπανδρέου ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, όταν ενώπιον της αντιπροσωπείας της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού, του νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη και του δημάρχου Σαπών κ. Γιώργου Πιλιλίτση, τόνισε ότι δεν θα υπογράψει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εταιρίας «Μεταλλευτική Θράκης» όσο είναι η ίδια στη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, γεγονός που κλείνει πόρτες και παράθυρα στους χρυσοθήρες που θέλουν να εξορύξουν τον χρυσό των Σαπών και του Περάματος, στρέφοντας την πλάτη τους στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.


Θετική επίσης κρίνεται η ανακοίνωση ότι σήμερα περνά από την Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία, θα ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μέρες η σύνταξη τοπικού ρυθμιστικού σχεδίου ώστε να οριοθετηθούν οι οικισμοί που δεν έχουν ρυθμιστικό σχέδιο και να μπορούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο με ευέλικτες διαδικασίες να επεκτείνουν τα σχεδία τους. Ειδικά για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, θα δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ έτοιμα σχέδια και μελέτες χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξαιρούνται από την άδεια οι μικρές οικοδομικές παρεμβάσεις που θα γίνονται στις περιοχές αυτές.

Σε επίπεδο παρεμβάσεων στον τομέα των υποδομών η κ. Παπανδρέου μετά τις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους διαφόρων φορέων στο γραφείο του νομάρχη Ροδόπης, υποσχέθηκε 500.000 ευρώ για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου του νομού Ροδόπης, 150.000 ευρώ για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου Κομοτηνής-Ιάσμου, 100.000 ευρώ για την κατασκευή στηθαίων στο δήμο Σαπών, 21 προκάτ αίθουσες των 50 τ.μ. για τις ανάγκες της μειονοτικής εκπαίδευσης, 4 κατοικίες δασκάλων στην ορεινή Ροδόπη, 300.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση της επαρχιακής οδού Σκιάδας-Δροσιάς, 290.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Σκαλώματος-Δαρμένης, 300.000 ευρώ για την κατασκευή φράγματος στην περιοχή των οικισμών Τυχηρού και Κάλχα του δήμου Κομοτηνής, 275.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση συστάδων της κοινότητας Κέχρου και χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης για την επαρχιακή οδό Ιάσμου-Αμαξάδων.

Ειδική αναφορά στην ομιλία της στη νομαρχία έκανε στο δήμο Κομοτηνής για τον οποίο είπε ότι είναι ένας από τους δήμους που εντάχθηκαν στην κοινοτική πρωτοβουλία URBAN II, και τόνισε ότι αυτή αποτελεί «μια σημαντική παρέμβαση που θα συμβάλει στην ισότιμη συμμετοχή των πληθυσμιακών ομάδων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της πόλης σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και άλλων παρεμβάσεων και επενδύσεων στην περιοχή και την κινητήρια δύναμη για τη συνολική της ανάπτυξη», κατέληξε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση αποτελούν «πρώτη προτεραιότητα» οι τέσσερις κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού που θα της δώσουν προοπτική εξόδου προς την υπόλοιπη Βαλκανική, ενώ για τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας σημείωσε ότι η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα Interreg.

Αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι την Παρασκευή συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταφορών Ελλάδας και Τουρκίας και συμφώνησαν για την επέκταση της Εγνατίας οδού μέχρι την Κωνσταντινούπολη και για την προοπτική σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τις δύο χώρες, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι η γεωγραφική θέση της Θράκης από μειονέκτημα που ήταν στο παρελθόν, έχει μεταβληθεί πλέον σε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την περιοδεία της στο νομό Ροδόπης νωρίς το πρωί του Σαββάτου επισκεπτόμενη τους δήμους Ιάσμου και Σώστη, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τα τοπικά προβλήματα των περιοχών αυτών όπως τα εξέφρασαν οι δήμαρχοι κ.κ. Καζάκης και Μουσταφά, ενώ ειδικά στον Ίασμο της επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τις γυναίκες του ΚΑΠΗ του δήμου που την υποδέχτηκαν με χριστουγεννιάτικα τραγούδια της χορωδίας τους και η κ. Παπανδρέου τις ανταπέδωσε την υποδοχή, υποσχόμενη μια εκδρομή σε ελληνικούς βιοτόπους.

Στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη παραγωγικών φορέων στην περιφέρεια ΑΜ-Θ και το απόγευμα της ίδιας μέρας πριν από την ομιλία της στη νομαρχία Ροδόπης, περιηγήθηκε σε μειονοτικά καφενεία της Κομοτηνής όπου έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από τους κατοίκους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι την κ. Παπανδρέου συνόδευαν στις επισκέψεις της στη Ροδόπη ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζαφείρης Σακελλάρης, ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, οι υποψήφιοι βουλευτές κ.κ. Μανωλιά και Σταυρόπουλος καθώς και ο αντινομάρχης κ. Χατζηοσμάν, ενώ μαζί της και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ και πρώην περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Σταύρος Καμπέλης.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.