«Δεν υπαρχει ο δισταγμος των παλιων χρονων. Ανδρες και γυναικες γυμναζονται μαζι στον ιδιο χωρο»

Βγάζουν την μαντίλα και φορούν τις φόρμες. Περισσότερες από 350 μουσουλμάνες γυναίκες στην Ροδόπη αφιερώνουν χρόνο στην γυμναστική και περνούν καθημερινά πολλές ώρες στα γυμναστήρια της πόλης. Παρακολουθούν προγράμματα εκγύμνασης με έμπειρους γυμναστές και γίνονται μέλη μεικτών Τμημάτων κάτι που πριν λίγο καιρό θα φάνταζε αδιανόητο για τα αυστηρά ισλαμικά ήθη. Ιδρώνουν πάνω σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ζητούν προγράμματα προσαρμοσμένα στις δικές τους προσωπικές ανάγκες και ξεκλέβουν χρόνο διαθέτοντάς τον για να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο κορμί. «Νοιάζονται περισσότερο για την εμφάνισή τους» αποκαλύπτει η πρώτη μουσουλμάνα γυμνάστρια της Θράκης που διαθέτει δικό της Γυμναστήριο κ. Σερπίλ Σαλή Αλή. Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής η ίδια παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό τις μουσουλμάνες γυναίκες, από 7 έως 70 ετών, να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη φυσική κατάσταση του σώματός τους. Έτσι, απολαμβάνουν: aerobic, step, body pumps, kick boxing, body fit, capoeira, latin, yoga, pilates, μοντέρνο χορό και oriental.

Ποιοι γυμνάζονται περισσότερο, οι γυναίκες ή οι άνδρες;

Γυναίκες και άνδρες το ίδιο. Έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό και γράφονται στα Τμήματα του Γυμναστηρίου και γυναίκες.

Τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο;

Νοιάζονται να έχουν καλό σώμα, καλή εμφάνιση. Θέλουν να χάσουν κιλά κάνουν περισσότερο διάδρομο. Νοιάζονται πολύ για την εμφάνισή τους.

Εκτός από την Κομοτηνή έρχονται και γυναίκες από τους γύρω οικισμούς στο Γυμναστήριό σας;

Ναι, βέβαια! Από όλους τους οικισμούς, από Σάπες έως Ξάνθη. Ακόμη και από την Δαρμένη, το Σκάλωμα, το Μικρό Πιστό.

Ποιες ηλικίες νοιάζονται για τη φυσική κατάσταση του σώματός τους;

Έχω άτομα όλων των ηλικιών. Από επτά χρονών έως 70. Έρχονται γυναίκες 70 χρονών στο γυμναστήριο και κάνουν step!

Γιατί επιλέξατε αυτή τη δουλειά;

Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου. Δεν θα την άλλαζα με τίποτα Την αγαπώ πολύ, μόνο αν αγαπάς μια δουλειά πολύ, την κάνεις επιτυχημένα.

Οι γονείς πώς αντέδρασαν όταν τους μιλήσατε για την επιλογή του επαγγέλματός σας;

Δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα με τους γονείς μου. Κάνω ό,τι σκέφτομαι και ό,τι θέλω. Όταν το θέλεις κάτι πολύ γίνεται και μάλιστα γίνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι δουλειά κάνουν οι γονείς σας;

Οι γονείς μου είναι αγρότες. Βαμβακοπαραγωγοί στο Βάκο του Δήμου Μαρώνειας. Δύσκολη δουλειά η δουλειά του αγρότη, οπότε ξέρω από δύσκολα!

Και η ενασχόληση με την πολιτική πώς προέκυψε;

Μ΄ αρέσει να είμαι με τον κόσμο. Η πολιτική σημαίνει επαφή. Θέλει ζήλο, μεράκι και ενδιαφέρον ο τόπος και νομίζω ότι αυτά τα έχω. Ύστερα δεν μπορώ να παραμένω παθητικός θεατής ή παρατηρητής των προβλημάτων γι αυτό και είπα το ναι στον Συνδυασμό «Συνεργασία για τον τόπο μας».

Πιο πολύ, ποια ενασχόληση σας αρέσει περισσότερο στο Γυμναστήριό σας;

Ο μοντέρνος χορός!

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.