Δεν υφισταται θεμα νοσου των πουλερικων στην Ροδοπη

71 δείγματα από αποδημητικά πουλιά έχει στείλει η κτηνιατρική υπηρεσία Ροδόπης στη Θεσσαλονίκη για εργαστηριακούς έλεγχους και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης σε κοινή συνέντευξη τύπου με το διευθυντή της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ροδόπης Μιχάλη Διαμαντάκη.

Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι επιδιώκεται «η ενημέρωση των κατοίκων του νομού χωρίς να προκαλούμε πανικό. Το θέμα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και συνεργαζόμαστε με το υπουργείο υγείας και τη διεύθυνση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Πριν από λίγο συναντήθηκα με το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο που υπάρχει στο νοσοκομείο Κομοτηνής υπό την παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιάτσου. Έχουμε παραστεί όπου έχουν εμφανιστεί φαινόμενα μαζικής νοσηρότητας και μαζικής θανάτωσης, έχουμε πάρει δείγματα και τα έχουμε αποστέλλει στο σημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται θέμα νόσου των πουλερικών στον νομό μας». Η ενημέρωση του κόσμου μέσω ανακοινώσεων αλλά και με συζητήσεις με κτηνίατρους που επισκέπτονται όλους τους οικισμούς επιδιώκεται από την Νομαρχία Ροδόπης.

Στόχος του κ. Γιαννακίδη να επισκεφτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλους τους οικισμούς του νομού «με συγκεκριμένες εντολές που έχουμε πάρει από το συγκεκριμένο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, την καθημερινή επικοινωνία με τον κ. Μπασιάκο γι’ αυτό το ζήτημα» τόνισε ο νομάρχης Ροδόπης, επισημαίνοντας ότι «δεν εφησυχάζουν και όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη εγρήγορση.

Έκκληση στους πολίτες της Ροδόπης απηύθυνε ο κ. Γιαννακίδης να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ακολουθήσουν τις οδηγίες μέχρι να παρέλθει όλη αυτή η περίοδος χωρίς η Ροδόπη να βρίσκεται στην επικαιρότητα .

Αρνητικά τα αποτελέσματα για τα πουλερικά του οικισμού Άγρα

Έκκληση στους πολίτες της Ροδόπης απηύθυνε ο κ. Διαμαντάκης

να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ακολουθήσουν

τις οδηγίες

Μετά και τα τελευταία κρούσματα στην γειτονική χώρα υπάρχει ανησυχία καθώς ο κίνδυνος είναι ορατός τόνισε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ροδόπης Μιχάλης Διαμαντάκης που αναφέρθηκε στο περιστατικό για το οποίο ενημερώθηκε ο Νομάρχης Ροδόπης το βράδυ των Θεοφανίων και αφορούσε άρρωστα πουλερικά στην περιοχή τις Άγρας. «Τα συμπτώματα έμοιαζαν με αυτά τις γρίπης των πουλερικών, γεγονός που ανησύχησε όλο το κλιμάκιο που επισκέφτηκε τον οικισμό, πήραν δείγματα τα οποία έχουν σταλεί στην Θεσσαλονίκη και περιμένουν απάντηση, αν και προφορικά ενημερωθήκαμε πως δεν είναι 100% γρίπη των πουλερικών. Πρόκειται για ψευδοπανώλη μια ασθένεια που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και το μόνο που είναι πιθανό να προκαλέσει στον άνθρωπο είναι επιφυκίτιδα».

Η ψευδοπανώλη στα πουλερικά αντιμετωπίζεται με εμβολιασμό και πρέπει οι κάτοικοι του οικισμού να εμβολιάσουν τα πουλερικά τους. «Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούνε να κλείσουν τα πουλερικά τους μέσα στις εγκαταστάσεις και αν είναι δυνατόν να τα περιφράξουν, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα άγρια αποδημητικά πούλια.

Οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων είναι πως τα αποδημητικά πούλια αν είναι άρρωστα δεν θα προλάβουν να έρθουν στην Ελλάδα καθώς πεθαίνουν στην διαδρομή πολλά όμως μπορεί να είναι φορείς οπότε πρέπει οι ίδιοι να διαφυλάξουν τα πουλερικά τους», επισήμανε ο κ. Διαμαντάκη.

Ανακοινώσεις έχουν δοθεί από την μητρόπολη σε όλους τους ιερείς και σε όλους τους Ιμάμηδες ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος δήλωσε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας που τόνισε ότι πρέπει όλοι να τρώνε άφοβα κοτόπουλο καθώς από τους εκτροφείς λαμβάνονται όλα τα μέτρα γιατί σε αντίθετη περίπτωση το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο.

Έτοιμοι είναι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αν υπάρξει πρόβλημα δήλωσε ο κ. Διαμαντάκης που διευκρίνισε πως η πρόληψη πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2010 και οι ανάγκες έχουν γίνει αντιληπτές από το υπουργείο που προβαίνει σε νέες προσλήψεις στον τομέα της κτηνιατρικής.

Μαρίνα Κινέζου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.