Δεν υφιστανται μολυσμενα ιχθυαλευρα στο Νομο Ροδοπης

Στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο, που έχει να κάνει με τα ύποπτα ιχθυάλευρα, τα οποία περιέχουν γαρίδες με απαγορευμένο αντιβιοτικό.

Για το αν εισήχθησαν στη χώρα μας μολυσμένα κρέατα και μολυσμένες ζωοτροφές και για την κατάσταση στο Ν. Ροδόπης ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Ροδόπης κ. Διαμαντάκης μεταφέρει τα εξής: «Στην Ελλάδα δεν έχουν έρθει παρτίδες μολυσμένων κρεάτων και ζωοτροφών. Βέβαια, η Επιτροπή που αποτελείται από γεωπόνο, κτηνίατρο και υπάλληλο του Υπουργείου Εμπορείου θα κάνει στο μέλλον κάποιους ελέγχους».

Η Κτηνιατρική Διεύθυνση Ροδόπης έχει λάβει ενημέρωση από την Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία περιέχει το εξής: «Την περίοδο από τις 15 έως 30 Νοεμβρίου κάποιες ποσότητες υποπροϊόντων ψαριών περιείχαν γαρίδες προέλευσης Άπω Ανατολής ριπασμένες με το εν λόγω αντιβιοτικό, οι οποίες, εισήχθησαν και διακινήθηκαν παρανόμως από την Ολλανδία προς κάποια Γερμανική Εταιρεία.

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να βρουν που πήγαν αυτά τα ιχθυάλευρα. Ήδη έχουν διαπιστωθεί δύο αποστολές προς την Αυστρία και Δανία»
.

Η Επιτροπή (υπάρχει σε κάθε Νομό) που αποτελείται από γεωπόνο, κτηνίατρο και κάποιο υπάλληλο της εποπτείας Εμπορείου θα πηγαίνει στις διάφορες μονάδες για να κάνει ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει προϊόντα που τυχόν υπάρχουν σ’ αυτές. Πάντως, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Ροδόπης κ. Διαμαντάκης δεν θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου γιατί στην αγορά μας διακινούνται, κυρίως, ντόπια κρέατα. Εμείς εφαρμόζουμε το λεγόμενο πρόγραμμα καταλοίπων. Δηλαδή κάθε χρόνο παίρνουμε γύρω στα 300 δείγματα από σφάγια ζώων, τα οποία στέλνουμε στα διάφορα εργαστήρια, όπου αυτά εξετάζονται, κυρίως, για αντιβιοτικά και ορμόνες. Μέχρι τώρα όλα τα αποτελέσματα είναι αρνητικά».

Σε άλλες χώρες κάποιες εταιρείες θέλοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους, εκτρέφουν ζώα, προσθέτοντας ορισμένα αντιβιοτικά που προστίθενται σε ορισμένες ποσότητες στη ζωοτροφή, τα οποία αυξάνουν το βάρος των ζώων.

«Εδώ όμως απ’ αυτά τα δείγματα που παίρνουμε κάθε χρόνο για τα κατάλοιπα, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Σε μία – δύο περιπτώσεις που είχε βρεθεί κάποιο αντιβιοτικό, μετά από την έρευνα που κάναμε, βρέθηκε ότι αφορούσε ζώα, το οποίο τύχαινε να είναι άρρωστο και του έκανε κάποια θεραπεία ο κτηνοτρόφος. Έτσι ανιχνεύθηκε αντιβιοτικό, αλλά όχι το συγκεκριμένο» δήλωσε ο κ. Διαμαντάκης.

Όσον αφορά τους ελέγχους, ο κ. Διαμαντάκης διαβεβαιώνει ότι «η αγορά ελέγχεται από μας, τα σφαγεία μας ελέγχονται καθημερινά, ελέγχουμε και το Πρόγραμμα της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας.

Μέχρι στιγμής έχουμε στείλει πάρα πολλές χιλιάδες δείγματα εγκεφάλου στα εργαστήρια. Όλα τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Και νομίζω ότι πάμε καλά»
.

Όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν οι ιχθυοκαλλιέργειες λόγω του παγετού και της κακοκαιρίας, το Τμήμα Αλιείας δέχεται το γεγονός, ενώ συγκεκριμένα στοιχεία αναμένονται από βδομάδα.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.