Δεν «βλεπει» νεες προσληψεις στο αμεσο μελλον ο Δημος Κομοτηνης

Ελάχιστες θα είναι, αν γίνουν και μέσα στο 2020, οι προσλήψεις στους Δήμους, σύμφωνα με τον Γ. Γκαράνη

Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις, σε ότι αφορά την ανάγκη διορισμών για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Δήμου Κομοτηνής, επέστρεψε από την επίσκεψή του στο Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Για την επίσκεψή του στο υπουργείο, αλλά και τα αποτελέσματά της ο κ. Γκαράνης μίλησε τόσο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, αλλά και στην εκπομπή «με το Ν και με το Β», στην οποία φιλοξενήθηκε την Πέμπτη.

Όπως σημείωσε ο Δήμος Κομοτηνής είναι υποστελεχωμένος εδώ και πολλά χρόνια, και ως μητροπολιτικός Δήμος, που παρέχει υπηρεσίες και στους υπόλοιπους Δήμους της Ροδόπης, θα έπρεπε τουλάχιστον να λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι μητροπολιτικοί Δήμοι της Περιφέρειας.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με το 1/3 του προβλεπόμενου προσωπικού, σε αντίθεση με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, που έχουν περίπου το 80% του προσωπικού» σημείωσε.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις τεχνικές υπηρεσίες, που αποτελούν την ατμομηχανή των δήμων, έχοντας την ευθύνη για την δημιουργία μελετών και την υλοποίηση των έργων.

«Όταν οι όμοροι μητροπολιτικοί Δήμοι έχουν το τριπλάσιο προσωπικό από εσένα, είναι αναμενόμενο, σε ανταγωνιστικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να είναι πιο μπροστά» σημείωσε ο κ. Γκαράνης, κάτι που μετέφερε και στον αρμόδιο Υπουργό, μιας και δυσκολεύονται να λειτουργήσουν τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία, όσο και στην Υπηρεσία Δόμησης, την παλιά Πολεοδομία, η οποία πρέπει να εξυπηρετήσει και το κοινό.

Κάλυψη με συμβασιούχους και συνεργασίες με άλλους Δήμους

Δυστυχώς δεν πήραν ξεκάθαρες απαντήσεις για την στελέχωση των υπηρεσιών, παρόλο που σε επερχόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα του Δήμου να κάνει συμβάσεις, μέσω των αναπτυξιακών εταιρειών τους, για μελέτες, κάτι που ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να κάνουν έργα που έχουν στο πρόγραμμά τους.

Όσο για το μόνιμο προσωπικό, ο προγραμματισμός θα γίνει μετά το Μάρτιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παρόλο που τονίστηκε στη συνάντηση ότι οι προσλήψεις που έγιναν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή στην Καθαριότητα, με την γνωστή προκήρυξη 3Κ, κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια χρηματοδότηση για να προσληφθούν 500 άτομα σε όλους τους δήμους, περίπου 2 άτομα ουσιαστικά στους μεγαλύτερους Δήμους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε προσλήψεις για το 2020 και θα πρέπει ο Δήμος να πορευτεί με αυτούς που έχει.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναλύθηκε τι σημαίνει αυτό, με 8μηνες συμβάσεις, ο προγραμματισμός για τις οποίες προχωρά από το Υπουργείο, αλλά και μεθόδους σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους της Ροδόπης.

Συνέχεια στο Φιλόδημο, έστω και με άλλο όνομα

Στην συνάντηση με τον Υπουργό, ανέφερε ο κ. Γκαράνης, συζητήθηκε και το πρόγραμμα Φιλόδημος, το οποίο αποτέλεσε ένα σημαντικό βοήθημα για τους Δήμους και οι Δήμαρχοι έχουν εκφράσει την άποψη πως θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υποσχεθεί ότι θα το συνεχίσει, και όπως φαίνεται έχουν βρεθεί χρήματα, περίπου 3 δις ευρώ, με τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν έργα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.