«Δεν θα χαριστω ουτε στη Ν.Δ. για τα δικαιωματα της μειονοτητας»

Θετικές προσδοκίες για την συνέχεια δημιούργησε η πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την πρόσφατη εκλογή του, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Κεντρικός πυρήνας των λεγομένων του η υπόσχεσή του να υπάρξει βουλευτής της μειονότητας και της πλειονότητας, όλου του λαού της Ροδόπης συνολικά, οι αποστάσεις που κράτησε από το κόμμα του, υποστηρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από την κομματική του ταύτιση σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα για την μειονότητα από την πλευρά της Ν.Δ., το ειδικό βάρος που έδειξε να δίνει στο θέμα της επιδότησης του καπνού, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στη Ροδόπη αλλά και στο μείζον ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, όπως και η έμμεση πλην σαφής αποδοκιμασία του τρόπου λειτουργίας της «Ανωτάτης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας», της οποίας την προεδρία απέρριψε και το δημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας της αμφισβήτησε.


Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για μη επίλυση των βασικών θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων της μειονότητας, γεγονός που κατά την άποψή του οδήγησε τους πολίτες να αναζητήσουν μια νέα πολιτική ηγεσία.

Θέτοντας ως πρώτη του προτεραιότητα την βελτίωση του επιπέδου της μειονοτικής εκπαίδευσης, μίλησε για «ουσιαστική αναβάθμιση» που δεν θα περιορίζεται μόνο στην κτιριακή υποδομή, ενώ χαιρετίζοντας τις εκλογές που έγιναν πριν από ένα χρόνο στις σχολικές εφορίες πρόσθεσε:« η πιο σημαντική αρμοδιότητα της σχολικής εφορίας που είναι η πρόσληψη μειονοτικών δασκάλων, δεν εφαρμόζεται από το 1965, ως εκ τούτου πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει όλο το σύστημα διδασκαλίας. Δεν μπορεί σήμερα οι απόφοιτοι της ΕΠΑΘ που δεν διδάσκονται στο παραμικρό την τουρκική γλώσσα να καλούνται εκ των υστέρων να διδάξουν στα παιδιά της μειονότητας τα τουρκικά»,τόνισε. Ταυτόχρονα όμως ο βουλευτής της Ν.Δ. αμφισβήτησε και την δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος από την αναβάθμιση και μόνο της ΕΠΑΘ σε σχολή τετραετούς φοιτήσεως, επισημαίνοντας ότι μέσα σ΄ αυτή την σχολή θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση ως προς την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. Υποσχέθηκε, δε, ότι θα επιδιώξει να αναπτύξει συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για την ίδρυση μιας νέας φιλοσοφικής σχολής στην οποία θα φοιτούν οι εκπαιδευτικοί της μειονότητας.

Για το θέμα του καπνού τόνισε ότι μετά το 2009 όταν θα πάψουν να υφίστανται οι επιδοτήσεις το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για τη Θράκη θα είναι πολύ μεγάλο, τονίζοντας ότι η μειονότητα θα πρέπει να βρει άμεσα τρόπους για να απεγκλωβιστεί από τη μονοκαλλιέργεια του καπνού, την στιγμή μάλιστα που αποσυνδέεται σταδιακά η επιδότηση από την παραγωγή.

Για την περίπτωση της φιλοξενίας Πομάκων από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Σταύρο Ξαρχάκο στις Βρυξέλλες και σε σχέση με το θέμα που έθεσαν περί διδασκαλίας της πομακικής γλώσσας στα σχολεία της Θράκης ο κ. Ιλχάν άδειασε ουσιαστικά τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., λέγοντας ότι με τα όσα λέει εκφράζουν τον εαυτό του και δεν δεσμεύουν το κόμμα και πρόσθεσε: «είμαι κατά του ετεροπροσδιορισμού της μειονότητας, είναι ρατσιστικό να προσδιορίζεται έξωθεν η μειονότητα. Η ύπαρξη της εθνοτικής καταγωγής της μειονότητας είναι ένα πραγματικό γεγονός και η επίλυση του ζητήματος πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τη νομοθεσία και την βούληση της ίδιας της μειονότητας» ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι «στην παρούσα κρίσιμη φάση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τέτοιες κινήσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν».

Αρνούμενος τέλος να αναλάβει την προεδρία της «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας», τόνισε με έμφαση: «η επιτροπή αυτή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και δυναμική προκειμένου να δώσει λύσεις στις προσδοκίες της μειονότητας. Για να γίνει όμως αυτό δεν πρέπει να έχει κομματική ταύτιση. Πιστεύω ότι πρέπει αυτή η επιτροπή να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά, να διέπεται από δημοκρατικούς θεσμούς, να έχει πειστικότητα στην λειτουργία της και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί».

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.