Δεν θα αυξηθει για το 2021 η εισφορα στη ΔΙΑΑΜΑΘ

Στα 1,6 εκ. ευρώ θα παραμείνει η εισφορά για το Δήμο Κομοτηνής

Στα ίδια επίπεδα με το 2020 θα κρατήσει τις εισφορές του ετήσιου κόστους διαχείρισης η ΔΙΑΑΜΑΘ, παίρνοντας πίσω ουσιαστικά την αύξηση που προβλεπόταν στο σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ για το έτος 2021 που είχε υποβληθεί προς έγκριση στους επιμέρους Δήμους.

 

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το σχέδιο εκείνο, η εισφορά του Δήμου Κομοτηνής θα ανέρχονταν σε 1.929.723,67 ευρώ, περίπου 400.000 ευρώ υψηλότερα από την εισφορά του 2020, ενώ ανάλογη ήταν και η αύξηση σε άλλους Δήμους.

 

Το επιπλέον κόστος προκύπτει από την ανάγκη της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού, που υλοποιεί σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ η ΔΙΑΑΜΑΘ, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία τριών δομών ΧΥΤΥ (σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), η ανάγκη για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, καθώς και η δημιουργία και λειτουργεία άλλων δομών για τη μεταφορά και τη διαλογή των απορριμμάτων.

 

Τελικά το ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ, στην τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε να κρατήσει σταθερές τις εισφορές για το 2021, παίρνοντας πίσω την αύξηση, ώστε να διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης από άλλες πηγές.

 

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ, θα διερευνήσουν τη δυνατότητα τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν είτε από το πράσινο ταμείο, είτε από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε αυτή η επιβάρυνση να μην επιστρέψει στους Δημότες.

 

Τι θα πληρώσουν οι Δήμοι της Ροδόπης

 

Για τον υπολογισμό της ετήσιας εισφοράς των ΟΤΑ προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κατά το έτος 2021 με σκοπό την πλήρη ανάκτηση του ετήσιου κόστους διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ καταρτίστηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΙΑΑΜΑΘ σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης για το ίδιο έτος, δυνάμει μελέτης, η οποία περιλαμβάνει παρουσίαση των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΔΑ που διαχειρίζεται η ΔΙΑΑΜΑΘ προς εξυπηρέτηση των 22 Δήμων της ΠΑΜΘ.

 

Επίσης έγινε εκτίμηση των παραγόμενων ποσοτήτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) όπως προκύπτουν από τις ετήσιες ποσότητες αποβλήτων ΑΣΑ που έχουν δηλωθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) καθώς και εκτίμηση ποσοτήτων ανακυκλώσιμων Υλικών (ΑΥ) ανά Δήμο για το έτος 2021, εκτίμηση επιμέρους στοιχείων λειτουργικού κόστους διαχείρισης, (π.χ. κόστος μεταφοράς αποβλήτων, κόστος επεξεργασίας στραγγισμάτων, κόστος λειτουργίας ΧΥΤ και διοικητικό κόστος), εκτίμηση εσόδων, προερχόμενων από το επιβαλλόμενο τέλος διαχείρισης σε ιδιώτες για τη διάθεση απορριμμάτων στους ΧΥΤ και την επιδότηση μεταφοράς Ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από την ΕΕΑΑ, απολογισμό ετήσιας εισφοράς έτους 2019 και λοιπά λειτουργικά κριτήρια.

 

Έτσι για το 2021 τα τέλη για τους Δήμους της Ροδόπης θα διαμορφωθούν ως εξής:

 

Ο Δήμος Αρριανών θα κληθεί αν πληρώσει 268.489,30 ευρώ

 

Ο Δήμος Ιάσμου θα κληθεί να πληρώσει 249.328,83 ευρώ

 

Στο Δήμο Κομοτηνής η εισφορά ανέρχεται στα 1.604.688,29 ευρώ

 

Τέλος ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών θα πληρώσει 313.522,22 ευρώ

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.