«Δεν προκειται απλα για μια αντιασφαλιστικη μεταρρυθμιση, αλλα για αντιασφαλιστικη λαιλαπα»

Μελανά χρώματα στην περιγραφή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τα μέλη της ΑΔΕΔΥ στην Κομοτηνή

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν το περιεχόμενο του προωθούμενου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι βρέθηκαν στην Κομοτηνή για ενημέρωση προς τους συναδέλφους τους την περασμένη Παρασκευή. Προσκεκλημένοι στην ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το νομαρχιακό τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, ήτοι οι κ.κ. Παντελής Βάινας και Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλη αμφότεροι της Εκτελεστικής Γραμματείας της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
 
Ο κ. Βάινας, ξεκινώντας να σκιαγραφεί το περιεχόμενο του προωθούμενου νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται απλά για μία αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως αυτές που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν κυρίως με περικοπές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με οριζόντιες μειώσεις, όρια ηλικίας κλπ». «Εδώ μιλάμε για μία αντιασφαλιστική λαίλαπα», επισήμανε με έμφαση, «η οποία σαρώνει και διαλύει ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για την κοινωνική ασφάλιση».

Παντελής Βάινας «Ανάθεμα αν θα βγαίνει στο σύνολό της 600-700 ευρώ η σύνταξη»

Ένα σημείο της τοποθέτησης του κ. Βάινα, το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο, ήταν αυτό που αφορούσε στην λεγόμενη «εθνική σύνταξη». Πέρα από το ύψος, στο οποίο θα κυμαίνεται αυτή η σύνταξη, ο κ. Βάινας επέμεινε ιδιαίτερα στα «σκοτεινά» σημεία που έχουν να κάνουν με την πιθανή αναπροσαρμογή της. «Για αυτή τη σύνταξη των 384 ευρώ υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί ή που είναι και σημεία διαπραγμάτευσης, με βάση και τις απαιτήσεις των δανειστών», παρατήρησε. «Πρώτα από όλα το 384 είναι αυτό που θα είναι τώρα», εξήγησε, «αλλά μπορεί σε έναν χρόνο, με βάση την κίνηση του προϋπολογισμού και της οικονομίας, να εκτιμάται ότι αυτό θα πρέπει να είναι 250 ευρώ».

«Δε χρειάζεται καν νομοθετική ρύθμιση», συμπλήρωσε, «αλλά προβλέπεται αυτόματη προσαρμογή». Ακολούθως, επικαλούμενος τις προβλέψεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για τον υπολογισμό των συντάξεων στο μέλλον, ο κ. Βάινας υποστήριξε ότι δρομολογείται μία σταδιακή προσαρμογή των συντάξεων στα επίπεδα των γειτονικών μας χωρών και των χωρών, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ανάθεμα αν θα βγαίνει στο σύνολό της 600-700 ευρώ», αναφώνησε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της τοποθέτησής τους, επισημαίνοντας ότι αυτό το ύψος θα αποτελέσει «ταβάνι» για τους ασφαλισμένους και εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι μέσες συντάξεις θα περιοριστούν σε ακόμα χαμηλότερα μεγέθη. 

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος «Να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του προβλήματος, που επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις, και ότι πλέον πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό»

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, θέλησε να στείλει το μήνυμα προς τους συναδέλφους του ότι αποτελεί μονόδρομος το να αντισταθούν στην ψήφιση και στην εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Ενόψει του περιφερειακού συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στην Κομοτηνή, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε αισιόδοξος ότι το κάλεσμα των φορέων που το διοργανώνουν θα βρει αποδέκτες στις τάξεις των εργαζομένων και των λοιπών επαγγελματικών ομάδων. «Υπάρχει μια ζύμωση, ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος», παρατήρησε, «έτσι ώστε να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του προβλήματος, που επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις, και να αντιληφθούν ότι πλέον πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό». «Επειδή έχουμε κατανοήσει από τα προηγούμενα χρόνια ότι το «διαίρει και βασίλευε» δε βοηθάει κανέναν κλάδο», κατέληξε, «γι’ αυτό και δημιουργήσαμε ενιαίο μέτωπο με όλους τους φορείς του τόπου, προχωρώντας σε κοινές πρωτοβουλίες και αναδεικνύοντας τα κοινά που μας ενώνουν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.