Δεν προχωρα η κατεδαφιση ετοιμορροπων κτιριων στην Κομοτηνη

Παρόλο που έχουν υπάρξει καταγγελίες για εγκαταλελειμμένα κτίρια για τα οποία υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης - Έτοιμος να προχωρήσει ο Δήμος αν λυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα

Το ζήτημα των ετοιμόρροπων, κυρίων παλιότερων, κτιρίων, έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, λόγω και των καταρρεύσεων εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, ευτυχώς χωρίς θύματα.
 
Όμως το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά υφίσταται σε όλη τη χώρα, μιας και πολλά σπίτια τα τελευταία χρόνια αφήνονται στην τύχη τους, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει ουσιαστικά φέρει παύση στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και της οικονομικής μετανάστευσης.
 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορεί να δει κανείς σε πολλές γειτονιές της Κομοτηνής, ενώ έχουν υπάρξει και το προηγούμενο διάστημα καταγγελίες και αναφορές στο δήμο Κομοτηνής για την κατεδάφιση των σπιτιών αυτών.
 
Όμως παρόλο που ο Δήμος έχει προβλέψει και κονδύλιο για την κατεδάφιση από μηχανικό, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει ορίσει την αρμόδια επιτροπή που θα κρίνει ότι τα κτίρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν.
 

Αν υπάρξει καταγγελία προς το Δήμο, τα κτίρια θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε να κριθεί η επικινδυνότητά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Βάση των αποτελεσμάτων, μπορεί να ζητηθεί η άμεση λήψη προσωρινών μέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωση του για μόνιμη άρση της επικινδυνότητας, που στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει κατεδάφιση, εντός 6μηνου.
 
Αν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει στα μέτρα αυτά, τότε ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση, χρεώνοντας στον ιδιοκτήτη τη δαπάνη.
 

Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, μιας και οι ιδιοκτήτες μπορεί να λείπουν στο εξωτερικό, ή να είναι πολλοί και σε άλλες πόλεις, ή και γενικότερα να αδιαφορούν για αυτό.
 
Παρόλα αυτά ο Δήμος, παρότι σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αν απαιτηθεί, ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες προς αυτόν, δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να δημιουργηθεί η ανάλογη επιτροπή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.