«Δεν πρεπει να λειτουργουμε με τη λογικη της ανταποδοτικοτητας»

Μετά την επίσκεψή του στην Κροατία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο βουλευτής Ροδόπης και αναπληρωτής τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στον «ΠτΘ», σχετικά με τις εξελίξεις που συγκλονίζουν την υφήλιο.

Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης των κροατικών κομμάτων που αποτέλεσε και τον σκοπό της επίσκεψής του στην Κροατία, στην εκδήλωση του ιδρύματος «Κ.Καραμανλής», στη Γερμανία, που αφορούσε θέματα της ομογένειας, καθώς και σε ζητήματα της μειονότητας.

ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη, σε ποιες βασικές γραμμές κινήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.;

Ε.Σ.:
Η αυριανή κυβέρνηση νιώθει την ανάγκη να στηρίξει την κυβέρνηση στα σημεία που αφορούν στην προετοιμασία και τη θέση της χώρας στην τρομοκρατία, σε σχέση με το χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Η Ν.Δ. πιστεύει, για λόγους ανθρωπιστικούς, για λόγους δημοκρατικών αρχών, δημοκρατικών πεποιθήσεων και διαχείρισης του εθνικού συμφέροντος ότι οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό του Αμερικανικού λαού και των συμμάχων σε μια εποχή που η δημοκρατική κοινωνία δοκιμάζεται από τέτοια χτυπήματα. Πιστεύουμε ότι κανένας λόγος ιδεολογικός, πολιτικός ή λόγος ανταποδοτικός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον αθώων ανθρώπων και μάλιστα τόσο άσχημα όσο αυτά που ζήσαμε πρόσφατα, χτυπήματα που προκαλούν διεθνή ανασφάλεια σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω μας.

ΠτΘ: Πώς κρίνετε την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και των ψηφοφόρων σας αυτές τις επιθέσεις των Αμερικάνων καθώς και τους συμψηφισμούς που γίνονται υπό την σκιάν της παλαιότερης επίθεσης των Αμερικάνων σε βάρος των άλλων κρατών;

Ε.Σ.:
Νομίζω ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Κάθε πράξη αξιολογείται, βαθμολογείται και τιμωρείται αν είναι κακή χωριστά. Η γνώμη μου είναι ότι η ελληνική και η ευρωπαϊκή κοινωνία ήθελε και συνεχίζει να θέλει να τιμωρηθούν οι αληθινά ένοχοι, αυτοί που τους περιθάλπουν και τους προστατεύουν, ώστε να μην την πληρώσουν οι αθώοι άνθρωποι που δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Για αυτό ακριβώς υπήρξε από τη Δύση η μεγάλη καθυστέρηση, η μεγάλη συμμαχία της διεθνούς κοινότητας πρίν γίνει αυτό το χτύπημα, για αυτό και ακολουθήθηκαν μία σειρά από κανόνες και διαδικασίες και ξεκαθαρίστηκε από την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι μία τέτοια ενέργεια δεν στρέφεται ούτε κατά του ισλαμικού κόσμου ούτε κατά των αραβικών κρατών. Είναι μία ενέργεια η οποία στρέφεται κατά των τρομοκρατών και στόχο έχει να πλήξει τους πραγματικά υπεύθυνους. Βέβαια σε μία πολεμική σύγκρουση πολλές φορές υπάρχουν αθώα θύματα. Η διάθεση όμως όλων των κυβερνήσεων και των σαράντα περίπου κρατών, που συμπράττουν σε αυτή την ενέργεια, είναι να τιμωρήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους να αποφύγουν κατά το δυνατόν τα αθώα θύματα και βεβαίως να προστατεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη η οποία μέσα σε αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας έχει κλονισθεί.

ΠτΘ: Πολλοί ανακάλυψαν τώρα και τη Θράκη καθώς από την Αθήνα έρχονται συνεχώς δημοσιογραφικές αποστολές για να διερευνήσουν τις προθέσεις της μειονότητας σε σχέση με την τρομοκρατική υστερία που έχει καταλάβει την υφήλιο.

Ε.Σ.:
Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτοι αυτοί που μπορούν να διαλογιστούν κάτι τέτοιο.

Οι σχέσεις των ανθρώπων στη Θράκη, η συμπεριφορά της μειονότητας, οι σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με τη μειονότητα μπορεί να εμφανίζουν κατά καιρούς διάφορα προβλήματα, αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας. Είναι καλές σχέσεις, είναι ανθρώπινες σχέσεις, είναι σχέσεις δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν τον οποιονδήποτε παραλληλισμό κατά τη γνώμη μου εγκληματούν σε βάρος και των αρχών μας και των αξιών μας και υπονομεύουν το μέλλον της κοινωνίας μας.

ΠτΘ: Βρεθήκατε πρόσφατα στη Γερμανία, στο Μπίτσεμπουργκ, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Κ. Καραμανλής. Μπορείτε να μας πείτε σε τι συνίσταται η πρόταση που κάνατε εκεί σε σχέση με τους μετανάστες και τη Θράκη;

Ε.Σ.:
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο στο εξωτερικό και στόχο έχει να ενημερώσει την ελληνική παροικία και εμάς για τα βασικά προβλήματα που την απασχολούν.

Τα ζητήματα, με τα οποία ασχοληθήκαμε κατά την διάρκειά της, αφορούσαν στο εκπαιδευτικό πρόβλημα της ομογένειας, ήταν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σωστή εξυπηρέτηση της ομογένειας από τις προξενικές αρχές ήταν ζητήματα σχετικά με την αυτοοργάνωση των Ελλήνων και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία ως ισοτίμων πολιτών, γιατί έχουν πια το δικαίωμα της ψήφου και του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τόσο σε τοπικά συμβούλια όσο και στις Ευρωεκλογές της Γερμανίας. Τέλος, ήταν η αξιοποίηση της νέας συνταγματικής δυνατότητας που ανοίγεται τώρα με την επιστολική ψήφο. Ενημερώσαμε την ομογένεια για αυτά τα θέματα και ακούσαμε τους προβληματισμούς της. Η δικιά μου παρέμβαση επικεντρωνόταν σε αυτά τα ζητήματα και κατάληγε σε μία σειρά απόψεων ,που αφορούν την ελληνική παροικία και αξιοποιούν τις δυνατότητες της ελληνικής παροικίας προς όφελος και της περιοχής μας. Ζήτησα να συσταθεί μία επιτροπή συμβούλων από το ΥΠΕΘΟ και το Υπουργείο Εξωτερικών η οποία θα διευκολύνει τους Έλληνες ομογενείς με περιουσιακά στοιχεία να επιστρέφουν στην Ελλάδα, εφόσον το επιθυμούν, και να επενδύσουν σε παραγωγικές και σύγχρονες επενδύσεις στη Θράκη να τους κινητροδοτεί αξιοποιώντας και τα κεφάλαια, τα οποία θα εισάγουν στην πατρίδα, και την τεχνογνωσία τους και τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις επενδύσεις στην πατρίδα μας. Εκτός αυτού, επισκέφθηκα και την Κροατία με ένα κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γνωρίζετε, ο Κώστας Καραμανλής έχει οριστεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαίου Λαϊκού Κόμματος. Είναι μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αναπτύσσεται στα Δυτικά Βαλκάνια, όχι στις Βαλκανικές χώρες που είναι υπό ένταξη, αλλά σε αυτές που θέλουν να μπουν στο status της υπό ένταξης χώρας.

Εκεί, λοιπόν, συμμετείχα σε μια επιτροπή εκπροσωπώντας τον Κώστα Καραμανλή μαζί με τον Σύμβουλο για τα διεθνή από την Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία, την αντίστοιχη υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων των Σκανδιναβικών Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, όπως και τον αντίστοιχο βουλευτή των αυστριακών κομμάτων, αλλά και του συντηρητικού αγγλικού κόμματος.

Επισκεφθήκαμε τα τρία μεγάλα κροατικά κόμματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στην Κροατία και τον πιθανό αυριανό πρωθυπουργό.

Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής της Κροατίας καθώς και με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κέντρου και επισκέφθηκα και το αγροτικό κόμμα. Ο στόχος ήταν να αξιολογήσουμε αν τα κόμματα αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις για το status του Παρατηρητή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αν δηλαδή έχουν τις απαραίτητες δημοκρατικές δομές ή αν σέβονται τις μειονότητες της περιοχής τους, ποια είναι η άποψή τους για την οικονομία της αγοράς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠτΘ: Διαπιστώσατε κ. Στυλιανίδη αν έχουν αυτά τα κόμματα τις κατάλληλες προϋποθέσεις;

Ε.Σ.:
Όταν έφυγα από εδώ με ενημέρωσαν, κυρίως οι πολιτικοί συντάκτες, για το ανθελληνικό κλίμα που επικρατεί στην Κροατία. Διαπίστωσα ότι είναι λάθος να ξεκινούμε από αρνητική βάση. Πιστεύω ότι η καλλιέργεια ανθρωπίνων, πολιτικών και άλλων σχέσεων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές στην Ελλάδα, στο χώρο των Βαλκανίων και να ενισχύσει τις παραδοσιακά θετικές σχέσεις που είχαμε στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Άρα, θα πρέπει να ξεκινούμε θετικά και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες.

Το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοβουλία για τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, μάς παρέχει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά και να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και για τη χώρα μας.

ΠτΘ: Τέλος, δεχθήκατε από μία τοπική εφημερίδα μια έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν πετύχατε ιδιαίτερα πράγματα στο θέμα του κτηματολογίου;

Ε.Σ.:
Αυτό που έγραψε η τοπική εφημερίδα δεν είναι στάση. Η πρωτοβουλία της ΝΔ αναπτύχθηκε από όλους μας. Δεν μπορεί ο καθένας απομονωμένος βουλευτής να δίνει μία μάχη, από τη στιγμή που το κόμμα αποφάσισε κεντρικά να πλήξει με αποφασιστικότητα το αρνητικό φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο θέμα του Κτηματολογίου. Η αρμόδια Επιτροπή του Τομεάρχη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή μπήκε σε αυτό το θέμα γιατί ακριβώς έχει την ειδίκευση και γνωρίζει σε βάθος τα ζήτηματα αυτά. Από εκεί και μετά όλα τα υλικά και τα πληροφοριακά που συγκεντρώσαμε τα διαθέσαμε σε αυτούς οι οποίοι και ανέλαβαν την αντιπαράθεση, διότι σε δική τους επιτροπή έγινε η συζήτηση. Όπως ξέρετε, κάθε βουλευτής συμμετέχει σε μια επιτροπή. Εγώ, πάντως, για τα προβλήματα του Ν. Ροδόπης είχα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή και είχα συνεχή επαφή και με τον αρμόδιο Τομεάρχη και με τους συνεργάτες του, ώστε μέσα στα πλαίσια της συνολικής κριτικής να συμπεριληφθεί και η Ροδόπη. Θεωρώ κακοπροαίρετη αυτήν την κριτική, αβάσιμη και χωρίς στοιχειοθέτηση.

ΠτΘ: Τέλος, αύριο ξεκινάει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εσείς τί θα μπορούσατε να περιμένετε από το συνέδριο αυτό του άλλου μεγάλου κόμματος.

Ε.Σ.:
Πιστεύω ότι από αυτό το συνέδριο ο κ. Σημίτης θα βγει αρκετά ενισχυμένος, ώστε να ηγείται του ΠΑΣΟΚ, αρκετά αδύναμος όμως για να μην μπορέσει να πετύχει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Αυτό, μαζί με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, ότι το προβάδισμά μας θα έχει σταθεροποιηθεί και ότι αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, ώστε να διαχειριστούμε σωστά την εξουσία, όταν σε λίγο θα την πάρουμε. Εκείνο το οποίο έχω να παρατηρήσω είναι ότι, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου, έχει διαλυθεί το κράτος. Η Βουλή σταματά τη λειτουργία της ενώ κανονικά ήταν στο πρόγραμμα να λειτουργήσει. Υπήρξαν κάποιες εντάσεις στη Βουλή. Αποστολές, οι οποίες επρόκειτο να φύγουν στο εξωτερικό, κινδυνεύουν να ματαιωθούν, διότι από το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει κανένας. Δημιουργείται, γενικά, μια εικόνα ότι το κράτος δεν λειτουργεί γιατί το κυβερνόν κόμμα έχει συνέδριο, Αυτό, βεβαίως, δεν είναι καλό και δεν τιμά τη δημοκρατία μας.

ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη, θυμάμαι ότι και στο αντίστοιχο συνέδριο της ΝΔ υπήρξε μια αβρότητα εκ μέρους της Βουλής ώστε να μην υπάρχουν εργασίες εκείνες τις ώρες που οι βουλευτές είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο συνέδριο.

Ε.Σ.:
Κατανόηση υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να ξεπερνά κάποια όρια. Να σας πω και κάτι άλλο. Χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής επέπληξε δημοσίως μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διότι δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στο να είναι στη Βουλή στις 6.00 για δύο σημαντικές ψηφοφορίες και νομοσχέδια.

ΠτΘ: Το είδαμε κ. Στυλιανίδη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ε.Σ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.