Δεν «πειθουν» τα κυβερνητικα μετρα στηριξης των επιχειρησεων

Αντιδράσεις και προτάσεις από φορείς της Ροδόπης

Τι κι αν ήδη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά το πρώτο lockdown οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διά των οργανώσεων τους αξίωναν γενναιότερη στήριξη από πλευράς πολιτείας. Η ανακοίνωση του δεύτερου lockdown και των μέτρων στήριξης που ακολούθησε τους βρίσκει ουσιαστικά στο ίδιο έργο θεατές, αφού το οικονομικό επιτελείο επιμένει στο ίδιο «μείγμα στήριξης» με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην πλειοψηφία τους να παραμένουν ίδια με αυτά του πρώτου lockdown.

Α. Γραβάνης: «Να αρχίσουμε να συζητάμε την διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας»

Μοιραίο λοιπόν να εκφράζονται φωνές αντίδρασης. Μιλώντας για τη Ροδόπη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Γραβάνηπου έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι «εμπιστευόμαστε τους υπευθύνους και επιστήμονες για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Στηρίζουμε όλες τις αποφάσεις που έχουν ως στόχο να προφυλάξουν την δημόσια υγεία» αντιτείνοντας ωστόσο στη συνέχεια πως «τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν επαρκούν και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Απλά το μεταφέρουν χρονικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, «για μία ακόμη φορά αυτοί που ζημιώνονται είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.Είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τον “λογαριασμό”» και τούτο διότι όπως εξήγε «στις επιχειρήσεις δίνονται μόνο βοηθήματα με την μορφή αναστολών και επιστρεπτέων οικονομικών ενισχύσεων. Και όλες αυτές οι σωρεύσεις χρεών θα έρθει η στιγμή που θα οδηγήσουν σε λουκέτα».

«Η κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει την εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, να χορηγηθεί άμεσα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ως ΜΗ επιστρεπτέα και επίσης, να αρχίσουμε να συζητάμε την διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας» υπογράμμισε κλείνοντας ο ίδιος.

Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής: 8 προτάσεις «εφικτές αλλά και εφαρμόσιμες»

Εναλλακτικό πακέτο μέτρων προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής με επιστολή που απέστειλε προς τους Βουλευτές Ν. Ροδόπης,τον Περιφερειάρχη και την ΕΣΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας προτείνει:

  • την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • την επιδότηση των ενοικίων των επιχειρήσεων για όλο το 2020
  • την καθιέρωση, επιτέλους, του ειδικού ακατάσχετου-τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού
  • τη χορήγηση χαμηλότοκων μικροπιστώσεων για την εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών και παγίων υποχρεώσεων, κατά το πρότυπο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς με το νέο πτωχευτικό κώδικα πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους για οφειλές δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες τις επιχείρησής τους και λόγω της δεκαετούς ύφεσης δεν μπορούν να αποπληρωθούν εν μέρει ή στο σύνολό του
  • να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην πλατφόρμα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, μερικής ρύθμισης των υποχρεώσεων και όχι μόνο συνολικής. Καθώς όλα αυτά τα χρόνια πολλές επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει κάποιο μέρος των υποχρεώσεών τους ήδη και δεν θέλουν αυτές να εκπέσουν.
  • κατάργηση Τέλος Επιτηδεύματος
  • την άμεση έκδοση απόφασης, που να μην επιτραπεί στο διάστημα του lockdown, στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων , την πώληση άλλων καταναλωτικών ειδών, πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς ανησυχία έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο ,που αυτή τη στιγμή ψυχορραγεί, εν μέσω πανδημίας, ο αθέμιτος ανταγωνισμός που έχει προκληθεί από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες εκτός των άλλων πωλούν προϊόντα όπως ενδύματα ,υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές ,είδη σπιτιού , βιβλία τετράδια ,γραφική ύλη, εργαλεία, χριστουγεννιάτικα στολίδια τη στιγμή που τοπικά καταστήματα των ειδών αυτών είναι υποχρεωτικά κλειστά.

«Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις μας είναι και εφικτές αλλά και εφαρμόσιμες» εκτιμά η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κική Κωνσταντινίδου για να καταθέσει την προσδοκία του για «αμέριστη στήριξη, προκειμένου να υλοποιηθούν για την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.