«Δεν ολοκληρωθηκαν τα αποστραγγιστικα καναλια»

Το βασικό πρόβλημα της κοινότητας Αμαξάδων αφορά στην ύδρευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Μπουγιουκλή Χασάν. «Έχουμε αλλάξει όλο το σύστημα ύδρευσης, βάλαμε καινούρια δεξαμενή, καινούριους σωλήνες. Έμεινε μόνο ένα ορεινό χωριό, οι Μοναχοί που δεν έχουν νερό και οι άνθρωποι εκεί δυσκολεύονται. Προσπαθούμε να το λύσουμε κι αυτό το πρόβλημα.

Το δίκτυο ύδρευσης στους Αμαξάδες είναι καλό. Έχουμε λύσει το πρόβλημα κι έχουμε καλό νερό. Από τον Αύγουστο περίπου έχουμε τελειώσει το έργο και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από τότε».


Περνώντας στην άρδευση σημειώνει ότι δεν είναι απόλυτα καλυμμένοι όσον αφορά στις γεωτρήσεις. «Είναι το νερό που έρχεται από τον ποταμό Κομψάτο, σε ποσοστό 30% και φτάνει σε ορισμένα σημεία και μόνο».

Τα εισοδήματα των κατοίκων προέρχονται κύρια από τις καλλιέργειες, γι’ αυτό και έχει σημασία το σύστημα άρδευσης.

Αιτήματα στο «ΘΗΣΕΑ»

Ο κ. Μπουγιουκλή Χασάν συνέταξε τα αιτήματα της Κοινότητας σε προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

«Έχουμε υποβάλλει αιτήματα στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», μεταξύ των οποίων είναι η αποχέτευση, τα αποστραγγιστικά κανάλια αναδασμού, εκεί όπου έχουμε προβλήματα.

Στους Αμαξάδες γίνονται αναδασμοί, αλλά έχουμε αρκετά προβλήματα με τα κανάλια. Δεν ολοκληρώθηκαν τα αποστραγγιστικά κανάλια και σε μερικά σημεία παρουσιάζονται προβλήματα που μας καίνε. Τα χωράφια πολλές φορές πλημμυρίζουν. Προσπαθούμε σιγά – σιγά ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και ίσως πετύχουμε με τον «ΘΗΣΕΑ» κάτι».

Το βασικό για τον πρόεδρο των Αμαξάδων είναι να τακτοποιηθεί το θέμα με τα αποστραγγιστικά κανάλια μετά τους αναδασμούς, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα. «Έχουμε πλημμύρες μετά τις βροχές, έχουμε αρκετά προβλήματα όταν έρχονται οι δυνατές βροχές. Χρειάζεται να γίνει ένα έργο πάνω από το χωριό μας για να κατευθύνεται το νερό στο ποτάμι».

Σε γενικές γραμμές ο κ. Χασάν αισθάνεται ότι εισακούονται.

«Αυτά που έχουμε ζητήσει μέχρι στιγμής είτε από την Περιφέρεια, είτε από τη Νομαρχία, είτε από την Αθήνα σχεδόν τα έχουμε πάρει.

Είχαμε και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΕΠΤΑ» για την ολοκλήρωση της ύδρευσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό το χρησιμοποιήσαμε φέτος για ασφαλτοστρώσεις. Θέλουμε ν’ αντικαταστήσουμε και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, το οποίο περνάει μέσα από το χωριό και μας δημιουργεί προβλήματα. Θέλουμε να το πάμε έξω από το χωριό για να μην ενοχλεί».

Για την εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης στην ορεινή περιοχή Μοναχοί έχει διατεθεί το ποσό των 45.000 ευρώ, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Μ.Α.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι από προηγούμενα ρεπορτάζ του ΠτΘ στους Αμαξάδες

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.