«Δεν μας ενδιαφερει η light πολιτικη»

Υποψήφιος στο πλευρό του Μιχάλη Αθανασιάδη ο Κυριάκος Κρόκος, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ν. Ροδόπης και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών μιλά σήμερα στον ΠτΘ για την απόφασή του να κατέλθει εκ νέου στον πολιτικό στίβο. Ασκώντας κριτική στην νυν νομαρχιακή αρχή την κατηγορεί για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και για άσκηση light πολιτικής. Όπως είναι φυσικό η συζήτηση στρέφεται και σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου του, αυτά του αγροτικού τομέα και κυρίως η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο θέμα του καπνού και του βάμβακος…

ΠτΘ:κ. Κρόκο, είστε υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στο πλευρό του Μιχάλη Αθανασιάδη. Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Κ.Κ.:
Ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά είναι το γεγονός ότι έχουμε επικεφαλής έναν άνθρωπο, τον Μιχάλη Αθανασιάδη, ο οποίος είναι, κατά την άποψή μου, πολύ σοβαρός, ειλικρινής άνθρωπος, ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να προσφέρει στον τόπο μας. Αν δεν πίστευα σ’ αυτόν τον άνθρωπο, ειλικρινά σας λέω, επειδή ο προεκλογικός αγώνας είναι μία διαδικασία επίπονη για μας τους υποψηφίους, δεν θα το έκανα. Πιστεύω όμως ότι πραγματικά αξίζει ο Μιχάλης Αθανασιάδης να είναι την επόμενη των εκλογών ο νομάρχης μας και σε συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα για το νομό, πράγματα που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας ποιος είναι ο ρόλος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης;

Κ.Κ.:
Θεωρώ ότι η Νομαρχία θα πρέπει να έχει το στρατηγικό σχεδιασμό για το νόμο, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Απλά γίνεται περιοδικά μια προσπάθεια για τα όποια προβλήματα ανακύψουν. Δηλαδή μόλις εμφανίζεται το πρόβλημα κάνουμε συσκέψεις, για να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα στρατηγικό σχέδιο για το Νομό Ροδόπης. Το τελευταίο διάστημα έγινε μια προσπάθεια, όχι από τον Νομάρχη μας, αλλά από τον Υπερνομάρχη τον κ. Χατζόπουλο, οι δύο νομαρχίες να κάνουν ένα τέτοιο σχεδιασμό, ο οποίος όμως ξεκίνησε επικοινωνιακά με ημερίδες, και στην ουσία δεν έγινε τίποτε. Αυτό έπρεπε να το ξεκινήσει η νομαρχία, να κάνει ένα σχεδιασμό τόσο για τον αγροτικό τομέα αλλά και για τον υπόλοιπο αστικό πληθυσμό, να τεθούν σε προτεραιότητα οι τομείς βάσει των οποίων η περιοχή μας θα αναπτυχθεί οικονομικά. Η Νομαρχία επένδυσε μέχρι σήμερα μόνο στην επικοινωνία. Ελάχιστα έργα έγιναν και μάλιστα θα τα χαρακτήριζα πολύ μικρά, ούτε καν σε επίπεδο δημαρχίας, βουλώνουμε μια τρύπα εδώ, κάνουμε μια ποτίστρα εκεί, και αυτό λέμε ότι είναι έργο. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή, αντικειμενικά κρίνοντας να αξιολογήσουμε την θητεία του κ. Νομάρχη και να πούμε αυτό έγινε επί κ. Γιαννακίδη σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος μπορούμε να πούμε στον αγροτικό τομέα έχει να επιδείξει δύο έργα, όπως και ο Υπερνομάρχης, ο κ. Χατζόπουλος, προσπάθησε να κάνει ένα στρατηγικό σχεδιασμό και να δώσει έμφαση στην εσταβλισμένη κτηνοτροφία, η οποία ήδη ξεκινάει, αλλά και σε κάποιες άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες. Στις νομαρχίες δεν είδαμε να γίνεται αυτό. Επειδή αναφερθήκατε και στην προηγούμενη ιδιότητά μου, αυτή του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών, το 2002 ζητήσαμε από το νομαρχιακό συμβούλιο να γίνουν συσκέψεις για θέματα αγροτικού τομέα, ώστε όλοι οι φορείς να καθίσουμε να συζητήσουμε, να δούμε τι θέλουμε και να προβούμε σ’ ένα σχεδιασμό. Ούτε καν μας απάντησαν. Κατά την άποψή μου τους ενδιαφέρει να κάνουν light πολιτική. Αυτή είναι η πολιτική που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια η νομαρχία. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Αν είναι να κάνουνε κάτι τέτοιο να μην ασχοληθούμε. Θα παρατήσουμε τις δουλειές μας πραγματικά για να ασχοληθούμε με την νομαρχία και θέλουμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό, να κάνουμε έργα για το νομό, τα οποία θα αναπτύξουν στρατηγικά το νομό μας.

ΠτΘ: Η καθημερινότητα του πολίτη κ. Κρόκο έχει άμεση σχέση με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι αυτή;

Κ.Κ.:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά στις σχέσεις του με τους διάφορους φορείς ο πολίτης είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ένα ολόκληρο σύστημα εκμετάλλευσης αυτών των πολιτών. Τα αυτονόητα θεωρούνται εξυπηρετήσεις. Δηλαδή, για ένα πολύ απλό πράγμα, πολλοί συμπολίτες μας χτυπάνε την πόρτα του Νομάρχη για να τους δοθεί ένα απλό χαρτί που είναι υποχρέωση της υπηρεσίας, δημιουργώντας ένα ολόκληρο σύστημα και αυτό θεωρείται εξυπηρέτηση. Αυτά είναι κατά την άποψή μου φαινόμενα άλλων καιρών. Σήμερα ο πολίτης έχει αξιοπρέπεια, θα πρέπει να πηγαίνει στην υπηρεσία, την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να την κάνει να λειτουργήσει προς όφελός του. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν. Δε θέλουμε οι πολίτες να έρχονται από τα γραφεία μας και να υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα δήθεν εξυπηρετήσεων. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια φτιάχτηκε ένας τέτοιος μηχανισμός και κυρίως ένας μηχανισμός εγκλωβισμού της μειονότητας. Πιστεύω ότι έφτασε ο καιρός αυτό το πράγμα να αλλάξει και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Εμείς σαφώς θέλουμε να μας εκλέξουν οι πολίτες και να μας κρίνουν από το έργο μας. Αν δεν κάνουμε έργο για το Νομό, ας μας διώξουν. Δεν είναι καιρός δηλαδή να γίνει μια αλλαγή και στη Νομαρχία; Εγώ πιστεύω ότι είναι καιρός και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επιλέξει ο κόσμος.

Ξεκίνησε η εκτίμηση των αδιάθετων καπνών από τη ΣΕΚΕ

ΠτΘ:κ. Κρόκο είστε αντιπρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ν. Ροδόπης. Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι πολλά, ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ξεκινώντας από το θέμα των καπνών. Τι γίνεται επ’ αυτού;

Κ.Κ.:
Πράγματι από φέτος έχουμε μπει στο καινούργιο σύστημα και είναι μια κατάσταση τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες. Τα τελευταία χρόνια ο καπνός ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία και γι’ αυτό το θέμα νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σ’ αυτούς που διαχειρίστηκαν τόσο τον καπνό όσο και το βαμβάκι, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε επίπεδο Ελλάδας. Έφτασαν αυτά τα δύο προϊόντα να απαξιωθούν, να μην έχουμε καθόλου ποιότητα, και κατά συνέπεια να μην έχουμε ούτε τις τιμές, αλλά ούτε και τη διάθεση που θα έπρεπε. Όσον αφορά στον καπνό, πέρσι μετά από τεράστια προσπάθεια του κ. Ιλχάν, και του κ. Στυλιανίδη, σε συνεργασία με τον κ. Κοντό, βρέθηκαν αγορές και άνοιξαν χάρη στον κ. Στυλιανίδη πόρτες που είχαν κλείσει. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση να έχουμε πρόβλημα με μια συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο με την κοινοπραξία, έληξε το συμβόλαιο και δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της. Δεν μπόρεσε δηλαδή να καταθέσει εγγυητικές και να πάρει τα καπνά. Έγινε μια διαδικασία και αποδεσμεύτηκαν οι παραγωγοί, πολύ καθυστερημένα θα έλεγα, και με έναν τρόπο που εμένα μου φαίνεται περίεργος για τη στάση της Κοινοπραξίας και συγκεκριμένα του Ειδικού Συμβούλου, του κ. Μαρουφίδη. Δεν μπορώ να κατανοήσω, γιατί δεν προχώρησαν αμέσως στην αποδέσμευση των παραγωγών. Και αυτό το κάνουν σήμερα, δηλαδή αποδεσμεύουν το συμβόλαιο, και η συνεταιριστική οργάνωση η ΣΕΚΕ, παίρνει τα καπνά. Αυτό ξεκίνησε να γίνεται σήμερα. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί χάσαμε όλο αυτό το χρόνο, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση; Μάλιστα προηγήθηκαν δυο επιστολές του υφυπουργού του κ. Κοντού προς την Κοινοπραξία στις οποίες ζητούσε να μάθει γιατί δεν έγιναν οι νόμιμες διαδικασίες. Σήμερα νομίζω ότι είμαστε προς το τέλος της κατάστασης. Η ΣΕΚΕ υπέγραψε το συμβόλαιο και είναι αυτή στη στιγμή έξω στα χωριά για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των καπνών και να τα απορροφήσει. Όσον αφορά στην καινούργια χρονιά έχουμε προβλήματα, σε ό,τι έχει σχέση με την παραγωγή, η οποία ποιοτικά φαίνεται να είναι καλύτερη, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα και μείωση της παραγωγής από τη λεγόμενη ασθένεια «Μωσαϊκό». Πάλι όμως με την παρέμβαση του Ιλχάν και των υφυπουργών Στυλιανίδη και Κοντού και του Παναγιώτη του Τσέτουρα του προϊσταμένου του ΕΛΓΑ, ο οποίος αμέσως έθεσε το θέμα στα κεντρικά του ΕΛΓΑ, έγινε τροποποίηση του καταστατικού του ΕΛΓΑ, γιατί αυτή η ασθένεια δεν προβλεπόταν στις ζημιές. Έγινε λοιπόν ολόκληρη διαδικασία τροποποίησης κι αυτή τη στιγμή και τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, οι γεωπόνοι δηλαδή, είναι έξω για να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις ώστε πολύ σύντομα να πάρουν οι αγρότες μας οι καπνοπαραγωγοί αποζημιώσεις και για αυτή την ασθένεια. Δηλαδή, βλέπουμε ότι από την κυβέρνηση, από τους τοπικούς παράγοντες υπάρχει μεγάλη ευαισθησία πάνω σ’ αυτά τα θέματα του αγροτικού τομέα και παρεμβαίνουν αμέσως για να δώσουν λύσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι οι πλέον ικανοποιητικές, αλλά νομίζω είναι οι λύσεις εκείνες που ανακουφίζουν τους παραγωγούς.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

ΠτΘ: κ. Κρόκο κάποιος όμως θα μπορούσε να πει ότι όλη αυτή η κινητικότητα βασίζεται στο γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο…

Κ.Κ.:
Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να δίνουμε λύσεις. Μακάρι να μην υπήρχε αυτό το πρόβλημα με την ασθένεια «Μωσαϊκό» και να μη χρειαζόταν να γίνουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει σχέση με την προεκλογική περίοδο. Είναι απλώς συγκυρία. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του καπνού παρουσιάζει προβλήματα και πέρσι με τη χαλαζόπτωση, υπάρχει όμως μια διάχυτη ικανοποίηση από τους παραγωγούς που πήραν πολύ καλές αποζημιώσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε η νοοτροπία στον ΕΛΓΑ. Ερχόταν παλαιότερα ο ΕΛΓΑ και έλεγαν όλοι «σιγά τώρα τι θα μας δώσουν». Τώρα με εντολή του υφυπουργού, του κ. Κοντού, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός προς τους συναδέλφους γεωπόνους εκτιμητές, όπου έχετε την αμφιβολία θα είστε υπέρ του παραγωγού, έχει αλλάξει η νοοτροπία στον ΕΛΓΑ.

ΠτΘ: Πριν λίγες ημέρες ρεπορτάζ τοπικού καναλιού αναφερόταν σε καταστροφές που υπέστη η φυτική παραγωγή στο γειτονικό νομό με τις τελευταίες νεροποντές και γινόταν λόγος για άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στην καταγραφή των ζημιών. Παραγωγός όμως κατήγγειλε ότι προσκλήθηκε προχθές να αποζημιωθεί για καταστροφές που είχαν γίνει πριν δύο χρόνια, γεγονός που αντίκειται σ’ αυτά που λέτε…

Κ.Κ.:
Οι αποζημιώσεις πραγματικά δίνονται μέσα στις προθεσμίες οι οποίες είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή στο τρίμηνο, μετά την ημερομηνία συνήθως που εμείς παραδίδουμε το προϊόν. Αυτό τηρείται, υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που είναι αδύνατο αυτό. Πιθανόν ο κύριος αυτός να ήταν σε διαδικασία ενστάσεων, μπορεί να μην είχε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην κάρτα του και να πήγε η περίπτωσή του πίσω. Όμως η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι μέσα σ’ αυτές τις προθεσμίες. Και θα ήθελα να σας πω και για μια άλλη περίπτωση στην περιοχή μας. Φέτος τα σιτηρά είχαν πολύ χαμηλές αποδόσεις. Τα σιτηρά θα μπουν στη διαδικασία των ΠΣΕΑ στο φετινό πρόγραμμα. Βέβαια ξέρουν οι παραγωγοί ότι η διαδικασία ΠΣΕΑ δεν είναι όπως η διαδικασία του ΕΛΓΑ γρήγορη. Θα πάει ένα χρόνο μετά, όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό.. Έχουμε τις προϋποθέσεις και είμαι σίγουρος ότι και οι σιτοπαραγωγοί θα πάρουν αποζημιώσεις για τα σιτάρια.

Προς δημιουργία νέας μονάδας βιοντίζελ η ΕΑΣ

ΠτΘ: Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα βιοκαύσιμα και την παραγωγή βιοαιθανόλης στο εργοστάσιο ζάχαρης της Ξάνθης. Ποια είναι η άποψή σας;

Κ.Κ.:
Είναι ανάγκη να περάσουμε στα βιοκαύσιμα, που είναι και πρωτοβουλία της Ε.Ε. Είμαστε υποχρεωμένοι ένα ποσοστό των καυσίμων μας να τα αντικαταστήσουμε με βιοκαύσιμα, αλλά και επειδή κάποιες καλλιέργειές μας είναι ήδη προβληματικές, το τεύτλο για παράδειγμα, η λύση που ενδείκνυται είναι καλή. Υπάρχει το εργοστάσιο στην Ξάνθη και πραγματικά νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση και γίνεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, όπως στη Γαλλία, όπου σκέφτονται κάποια από τα εργοστάσια τεύτλων να τα μετατρέψουν σε βιοαιθανόλης. Γνωρίζω ότι και ο κ. Πέτσας θέλει να κάνει μια μονάδα βιοντίζελ, αλλά και εμείς σαν ΕΑΣ έχουμε στη σκέψη μας να κάνουμε μια μικρή μονάδα βέβαια, κυρίως για τη δική μας κατανάλωση, που είναι σημαντική. Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα σαν Ένωση. Έχουμε ήδη το σπορελαιουργείο. Ξέρετε ότι το βιοντίζελ βγαίνει από τους διαφόρους μορφής ελαιούχους σπόρους. Από το βαμβακόσπορο για παράδειγμα, μπορούμε να βγάλουμε ένα άριστης ποιότητας βιοντίζελ. Το βαμβακόσπορο ήδη τον έχουμε σαν υποπροϊόν. Πρόθεσή μας είναι σαν Ένωση να δούμε και διάφορες άλλες καλλιέργειες, όπως αυτές της ελαιοκράμβης, η οποία πειραματικά καλλιεργείται τόσο στο νομό μας όσο και σε άλλες περιοχές. Θέλουμε να δούμε αν πράγματι τα αποτελέσματα της καλλιέργειας είναι ικανοποιητικά για τον παραγωγό, γιατί πάνω απ’ όλα θα πρέπει ο παραγωγός να έχει ένα κίνητρο για να βάλει τέτοιες καλλιέργειες. Δεν είμαι όμως πολύ σίγουρος αν η καλλιέργεια αυτή μπορεί να σταθεί. Από και και μετά θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε βιομηχανικό ηλίανθο, διότι έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό το γενετικό υλικό της συγκεκριμένης καλλιέργειας, δηλαδή έχουν βγει νέες ποικιλίες που έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι. Όλα αυτά είναι σε φάση που τα διερευνούμε και, όπως είπα σαν Ένωση έχουμε τις προθέσεις μας να κάνομε μια μικρή μονάδα, περισσότερο για δική μας χρήση και να το δούμε πιο οργανωμένα αργότερα αυτό το θέμα.

ΠτΘ: Θεωρείτε δηλαδή ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες αποτελούν εναλλακτική λύση…

Κ.Κ.: Είναι σίγουρο ότι τα βιοκαύσιμα και οι καλλιέργειες, οι ενεργειακές γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις εναλλακτική λύση σε κάποιες από τις καλλιέργειές μας. Πάντως δε θεωρώ ότι είναι πανάκεια. Μπορεί αυτές οι καλλιέργειες να καταλάβουν ένα μέρος από την καλλιεργούμενη έκταση, όχι όμως και να αντικαταστήσουν βασικές μας. Τόσο ο καπνός, όσο και το βαμβάκι, θεωρώ ότι είναι οι δυο βασικές μας καλλιέργειες. Μπορεί κάπως να μειωθεί η έκτασή τους, αλλά είναι καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να κρατηθούν και μπορούν να δώσουν ένα εισόδημα τόσο στον παραγωγό, αλλά και να δώσουν και την πρώτη ύλη στην τοπική βιομηχανία που είναι πάρα πολύ μεγάλη σε ό,τι έχει σχέση με το βαμβάκι. Έχουμε τη μεγαλύτερη ζώνη κλωστοϋφαντουργίας σ’ όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κι αυτόν τον παράγοντα που δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορέσουν να κρατηθούν αυτές οι καλλιέργειες και να μπορέσει να γίνει ένας στρατηγικός μακροχρόνιος σχεδιασμός. Ήδη και για το βαμβάκι, αλλά και για τον καπνό, λειτουργούν επιτροπές, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, με μόνο στόχο να βρεθούν τα κίνητρα για συνέχεια της καλλιέργειάς τους.
Σήμερα παρεμπιπτόντως στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει η διακλαδική του βαμβακιού και είναι παρών ο πρόεδρος της ΕΑΣ, ο Νίκος ο Σκοπιανός. Στόχος να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός και ενθάρρυνση των παραγωγών να μείνουν στην καλλιέργεια. Η κατεύθυνση είναι αυτή, γιατί όντως υπάρχει κάποια τάση μικροεγκατάλειψης, όχι τόσο στον καπνό, όσο στο βαμβάκι, αλλά είναι πολύ μικρό το ποσοστό σήμερα. Με την αλλαγή του κανονισμού στο βαμβάκι, που την πέτυχαν μέσω δικαστηρίου οι Ισπανοί, από του χρόνου θα δοθεί, απ’ ότι γνωρίζω μάλλον, μεγαλύτερη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλλον ο νέος κανονισμός θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα είναι σωστό, τις επιδοτήσεις να τις παίρνουν οι παραγωγοί αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν μια παραγωγή, για να λειτουργήσει και η βιομηχανία. Νομίζω ότι και για τον καπνό, -δεν μπορώ να πω- ότι είμαι ειδικός στο θέμα, αλλά ακούω τους ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με τον καπνό, όπως ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ, ο κ. Κονατιάδης, ο οποίος είναι ολόκληρη η ιστορία του καπνού στην Ελλάδα, να είναι κατηγορηματικός και να λέει ότι «ο μπασμάς είναι ο καπνός που θα μείνει στην Ελλάδα», ισχύει το ίδιο. Ο καλός ο μπασμάς όμως. Ο μπασμάς που καλλιεργούσαν οι παραγωγοί μας πριν από μερικά χρόνια, πριν να τους κατευθύνουν αλλού να καλλιεργούν έναν καπνό, όπως και βαμβάκι, σαβούρα. Και οι ίδιοι παραγωγοί το έχουν καταλάβει αυτό και δεν μαζεύουν τα φύλλα τα οποία δεν είναι καλά. Διότι δεν αξίζει τον κόπο και μειώνεται η τιμή του. Και ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να προσέξουν από εδώ και πέρα οι καπνοκαλλιεργητές, αλλά και εμείς που ασχολούμαστε με τη γεωργία, είναι η χρήση των φυτοφαρμάκων. Ήδη από αναλύσεις που έχουν να κάνουν οι αμερικάνικες καπνοβιομηχανίες στα ελληνικά καπνά, βρίσκουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πέρα από το κανονικό. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες των περιπτώσεων εμείς οι παραγωγοί δεν κάνουμε σωστή χρήση αυτών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει οπωσδήποτε να το προσέξουμε εδώ στην περιοχή μας, θα πρέπει να ενημερώσουμε τους παραγωγούς διότι μπορεί να έχει ένα πολύ καλό καπνό οπτικά και όταν θα γίνει η ανάλυση και θα έχει περιεκτικότητα υψηλή σε φυτοφάρμακα, να μη θέλουν να τον αγοράσουν. Άρα είναι ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να το περάσουμε σαν κατεύθυνση στους παραγωγούς.

Σύμβουλοι γεωπόνοι παρά τω γεωργώ

ΠτΘ: Τελευταίως κ. Κρόκο έγινε γνωστό ότι σύμβουλοι ειδικοί, γεωπόνοι, θα βρίσκονται δίπλα στους αγρότες για να τους ενημερώνουν…

Κ.Κ.:
Πράγματι αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη. Είναι απ’ ό,τι γνωρίζουμε στο πρόγραμμα της Ν.Δ., το κυβερνητικό. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι γεωπόνοι είναι εγκλωβισμένοι κι έχουν καταντήσει γραφειοκράτες. Δεν μπορούν αυτή τη στιγμή, λόγω του φόρτου που έχουν, να βγουν να ενημερώσουν τους αγρότες, έτσι όπως θα έπρεπε. Επιχειρείται λοιπόν μέσω των συμβούλων να γίνει αυτή η ενημέρωση. Αυτή την έλλειψη τη διαπιστώσαμε κι εμείς σαν Ένωση το τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον. Πέρα από τις συμβουλές στο χωράφι είναι πάρα πολλά προγράμματα που τρέχουν στον αγροτικό τομέα. Από το χαμηλό ύψος της απορρόφησης αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Δραστηριοποιηθήκαμε λοιπόν σαν Ένωση σ’ αυτά τα προγράμματα και είχαμε κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα, το τελευταίο διάστημα, με το πρόγραμμα Νατούρα για παράδειγμα. Πήγαμε να υποκαταστήσουμε, το ρόλο των συμβούλων στην προκειμένη περίπτωση. Πιστεύω ότι οι σύμβουλοι θα μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερα αυτή τη δουλειά. Νομίζω όμως ότι έχουμε ρόλο κι εμείς σαν οργάνωση, διότι έχουμε ένα δίκτυο γεωπόνων που δραστηριοποιήθηκαν, ενημέρωσαν στα χωριά και ξαφνικά από 5 και 10.000 στρέμματα που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, ζητήσαμε 40.000 στρέμματα σαν νομός απ’ αυτή την ενημέρωση και μάλιστα και επιπρόσθετα χρήματα, για τα οποία αμέσως ανταποκρίθηκε ο υφυπουργός ο κ. Κοντός και μας τα έδωσε. Θέλω να πω ότι όπου γίνεται σωστή ενημέρωση, ο κόσμος έρχεται να αρπάξει αυτό που του προσφέρεις. Σ’ αυτό το θέμα θα μπορούσε και η Νομαρχία να συνδράμει οργανωμένη όμως σωστά. Θα μπορούσε να αποδεσμεύσει τους γεωπόνους από κάποια γραφειοκρατία, την οποία να κάνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, για να μπορούν να βγουν πιο εύκολα έξω οι γεωπόνοι και να ενημερώσουν τον κόσμο. Θα μπορούσε δηλαδή και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει πιο προχωρημένη αυτή η ενημέρωση και να μη χάνονται τα χρήματα από τους αγρότες. Θέλω να πιστεύω ότι με τους συμβούλους θα έχουμε μια καλύτερη ενημέρωση των αγροτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων, όπως γνωρίζετε, τα επόμενα χρόνια θα είμαστε λιγότεροι, και θέλω να πιστεύω πολύ καλύτερα οργανωμένοι. Θα είμαστε επαγγελματίες. Θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη βέβαια τον θεσμό των συμβούλων, γιατί πολλές φορές στη θεωρία είναι όλα καλά, αλλά δεν ξέρω τι χαλάει μετά και έχω ένα μικρό φόβο μήπως καταντήσουμε και τον καινούργιο θεσμό γραφειοκρατικό. Σ’ ότι αφορά εμάς κι αν θα είμαστε στη Νομαρχία, εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι πραγματικά θα δώσουμε μια άλλη κατεύθυνση στη Διεύθυνση Γεωργίας.

ΠτΘ:κ. Κρόκο σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.