«Δεν ηθελα να σπουδασω στο εξωτερικο. Μονο στην Ελλαδα ηθελα να μεινω»

Ο Ισμαήλ Σεμίχ είναι φοιτητής στο 2ο έτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλίας. Καλοκαίρι καιρός, φροντίζει να μην χάνει την επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και της ανάγνωσης. Παράλληλα παίρνει και κάποιες απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης στο πλευρό των αγροτών γονιών του. «Ο μπαμπάς μου είναι γεωργός, δεν έχει καμία σχέση με τα Οικονομικά που επέλεξα. Θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, σε σχέση μ΄ αυτά που κατάφεραν οι γονείς μας. Από τα αγροτικά στα οικονομικά. Να κάνω κάτι καλύτερο προσπαθώ, για να βελτιώσω τις συνθήκες ζωής μου, η δουλειά στους αγρούς είναι δύσκολη», δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει: «Αν διαβάζεις, τίποτα δεν είναι δύσκολο. Βέβαια, υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις, τις οποίες όμως τις ξεπερνάς και τις αντιμετωπίζεις με το χρόνο. Δεν είναι όλα χαρά Θεού, θέλει και προσπάθεια. Χωρίς προσπάθεια, τίποτα δεν γίνεται».

Τι κάνει ένας φοιτητής αυτόν τον καιρό, χαλαρώνει;

Δεν χαλαρώνει συνέχεια, γιατί δεν θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Χαλαρώνει και διαβάζει. Δεν είμαστε συνέχεια σε πίεση στο Οικονομικό Τμήμα του Βόλου, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τα έχω αφήσει στην τύχη.

Ήταν 1η σου επιλογή;

Ήταν η 4η επιλογή μου, ήθελα οικονομικά. Το Τμήμα της Κομοτηνής ήταν 5η επιλογή, στις πρώτες θέσεις είχα τμήματα της Θεσσαλονίκης.

Πώς είναι στο Βόλο;

Είναι καλό τμήμα, αλλά έχει λίγα παιδιά, έπρεπε να έχει περισσότερα. Περνούν και ίσως να παίρνουν μετεγγραφές για τις μεγάλες πόλεις. Στο έτος μας είμαστε 135 παιδιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε και περισσότεροι.

Έχετε καθηγητές;

Έχουμε καλούς καθηγητές. Έχουμε καλούς μαθηματικούς. Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι κοντά μας.

Είναι δηλαδή το Τμήμα που ονειρευόσασταν ως μαθητής Λυκείου;

Δεν είναι πολύ μακριά από τα όνειρά μου, είναι λίγο δύσκολα τα μαθήματα, αλλά προσπαθούμε. Προσπαθώ να διαβάζω, να πηγαίνω συνέχεια, είναι πολλοί φοιτητές που δεν παρακολουθούν, εγώ πηγαίνω στις παραδόσεις. Χάνεις τη… μπάλα, αν δεν παρακολουθήσεις.

Είναι δύσκολα;

Αν διαβάζεις, τίποτα δεν είναι δύσκολο. Βέβαια, υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις, τις οποίες όμως τις ξεπερνάς με το χρόνο. Δεν είναι όλα χαρά Θεού, θέλει και προσπάθεια. Χωρίς προσπάθεια, τίποτα δεν γίνεται.

Οι γονείς σας, τι συμβουλές σας δίνουν;

Οι γονείς λένε να προσπαθώ συνέχεια. Να μην τα παρατήσω στη μέση. Να κάνω μια καλή προσπάθεια και ό,τι γίνει. «Διάβασε», «προσπάθησε να τελειώσεις για να βγεις στην αγορά εργασίας». Είναι και το οικονομικό βάρος των σπουδών μεγάλο, θέλουν και εκείνοι να ξεκουραστούν, να απαλλαγούν από τα έξοδα.

Οι γονείς σας τι δουλειά κάνουν;

Ο μπαμπάς μου είναι γεωργός, δεν έχει καμία σχέση με τα Οικονομικά που επέλεξα. Θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, σε σχέση μ΄ αυτά που κατάφεραν οι γονείς μας. Από τα αγροτικά στα οικονομικά. Να κάνω κάτι καλύτερο προσπαθώ, για να βελτιώσω τις συνθήκες ζωής μου, η δουλειά στους αγρούς είναι δύσκολη.

Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να πάτε για σπουδές σε άλλη χώρα;

Όχι, δεν ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό. Μόνο στην Ελλάδα ήθελα να μείνω. Δεν μπορώ να πάω πουθενά αλλού, συνήθισα εδώ πέρα. Μου αρέσει η χώρα μου.

Είναι ωραία πόλη για σπουδές ο Βόλος;

Ο Βόλος είναι ωραία πόλη. Αν θέλει κάποιος να ζήσει κάτι, το ζει. Έχει ασφάλεια και καλή οδική σύνδεση. Οι αποστάσεις είναι κοντινές. Έχουμε και την θάλασσα δίπλα.

Τι ονειρεύεστε τώρα, ποιο είναι το επόμενο βήμα που επιθυμείτε να κάνετε;

Να πάρω το πτυχίο και να βρω μια δουλειά του δημοσίου. Βέβαια όλοι θέλουν να βρουν μια θέση στο δημόσιο για περισσότερη ασφάλεια. Αν είσαι ιδιώτης, μπορεί να παίρνεις περισσότερα χρήματα, αλλά δεν έχεις σίγουρο κέρδος.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.