«Δεν ειναι αυτο που περιμενεις»: Η νεα stand-up παρασταση του Π. Κουδα υποσχεται αφθονο γελιο

«Παρακολουθώντας κανείς μέσα από μία οθόνη stand-up, δεν βιώνει την πραγματική εμπειρία, βλέπει μία απλή καταγραφή» - «Η παράσταση γίνεται για να περάσει καλά ο κόσμος και όχι για να τον κάνουμε να νιώσει άβολα»

Μετά από δοκιμές, γράψιμο σβήσιμο, καφέδες, πονοκεφάλους και χιλιάδες τσιγάρα, ο κ. Παναγιώτης Κούδας παρουσιάζει σήμερα στις 21:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων έναν νέο κωμικό μονόλογο –η 4η σόλο παράστασή του– με θέματα οικεία σε όλους, όπως η υιοθεσία, το tinder, το κυνήγι, το yοutube, οι σχέσεις, η ηλικία, τα στερεότυπα κ.ά. Μια παράσταση stand-up comedy που υπόσχεται άφθονο γέλιο μέχρι δακρύων, με έναν Παναγιώτη καυστικό, που κρίνει και σχολιάζει τα πάντα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
 
Ο κ. Κούδας μίλησε στον «ΠτΘ» για το αχαρτογράφητο ξεκίνημά του στον χώρο του stand-up comedy, για την έντονη απήχηση που έχει πλέον αυτό το είδος παράστασης αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.
 
Ο λόγος, λοιπόν, στον ίδιο… 

«Η πρώτη μου δοκιμή ήταν το 2001, σε μια εποχή που ακόμα το stand-up ήταν γνωστό σε ελάχιστο κόσμο»

 
ΠτΘ: Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το stand-up comedy και κατά πόσο ήταν εύκολη στην αρχή αυτή η solo έκθεση μπροστά στο κοινό;
Π.Κ: Η πρώτη μου δοκιμή ήταν το 2001, σε μια εποχή που ακόμα το stand up ήταν γνωστό σε ελάχιστο κόσμο και δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι κωμικοί στην Ελλάδα που το δοκίμαζαν, ιδίως στην Αθήνα. Βέβαια,  όπως και το κοινό έτσι και εμείς δεν το γνωρίζαμε καλά, οπότε το δοκιμάζαμε στα τυφλά. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να το δουλέψουμε σωστά, απλά κάναμε ό,τι εμείς θεωρούσαμε σωστό. Πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να οργανωθεί και επαγγελματικά η σκηνή. Πάντως, μέχρι το 2005, έκανα σποραδικά κάποιες ερασιτεχνικές εμφανίσεις στον ελεύθερό μου χρόνο, μέχρι που αποφάσισα ότι θα το δω από μια πιο επαγγελματική σκοπιά, οπότε και έγραψα την πρώτη μου ολόκληρη παράσταση. Η έκθεση μπροστά στο κοινό δεν με δυσκόλεψε στην αρχή, αρκετά αργότερα άρχισε να με αγχώνει σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ανησυχούσα πλέον για το αποτέλεσμα, το οποίο ήθελα συνεχώς να βελτιώνεται.
 
 

«Ο κόσμος έχει πλέον εμπειρία και ζητάει να δει ποιοτικές παραστάσεις»

 
ΠτΘ: Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως το stand-up comedy και γενικότερα αυτή η μορφή θεάματος έχουν μεγάλη απήχηση τόσο στο νεανικό κοινό όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πού οφείλεται αυτό το εντεινόμενο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη σας;
Π.Κ: Το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Αφενός λόγω διαδικτύου υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γνωρίσει κανείς το stand-up μέσα από πολύ καλούς ξένους κωμικούς, και να δει την επιτυχία που έχει αυτή η τέχνη στο εξωτερικό. Αφετέρου, αυτό που άλλαξε στις μέρες μας είναι η θεατρική σκηνή στην Ελλάδα. Έχουμε πάρα πολύ καλούς κωμικούς, οι οποίοι εργάζονται σε επαγγελματικά πρότυπα και με βάση μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. Οι δύο αυτοί παράγοντες έφεραν πολύ κόσμο κοντά μας, o οποίος πλέον έχει εμπειρία και ζητάει να δει ποιοτικές παραστάσεις.
 
 

«Υπάρχουν πολλές κωμικές εκπομπές στο youtube που ο κόσμος χαρακτηρίζει ως stand-up comedy, κάτι που δεν ισχύει»

 
ΠτΘ: Το είδος αυτό γνωρίζει μεγάλη άνθιση και μέσω της πλατφόρμας του youtube. Έχετε δηλώσει online το κωμικό σας στίγμα; Ή είναι κάτι που δεν θα το επιδιώκατε;
Π.Κ: Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Το stand-up είναι μια παραστατική τέχνη. Ο ρόλος της δεν είναι να το βλέπεις μέσα από μία οθόνη, αλλά ζωντανά. Όταν κάποιος δηλώνει ότι βλέπει stand-up σημαίνει ότι πηγαίνει στις παραστάσεις, όπως μια συναυλία ή ένα θεατρικό έργο. Όταν κάποιος το παρακολουθεί μπροστά από μία οθόνη, βλέπει απλά μια καταγραφή του. Δεν βιώνει την πραγματική εμπειρία, και αυτό έχει τεράστια διαφορά. Ωστόσο, όντως το youtube είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Όταν μια παράσταση έχει κλείσει τον κύκλο της, δηλαδή σταματάς ως κωμικός να την παρουσιάζεις ζωντανά, τη βιντεοσκοπείς και την προβάλεις μέσα από το διαδίκτυο. Εγώ αυτήν τη στιγμή δεν έχω κάποιο υλικό διαθέσιμο, αλλά προετοιμάζω να ανεβάσω την προηγούμενη παράσταση μου, η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη.
 
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Υπάρχουν πολλές κωμικές εκπομπές στο youtube που ο κόσμος χαρακτηρίζει ως stand-up comedy, κάτι που δεν ισχύει. Stand-up είναι ένα κωμικός, με ένα μικρόφωνο, ζωντανά σε κοινό, που γράφει και παίζει ο ίδιος το υλικό του. Είναι μια συγκεκριμένη τέχνη με μια συγκεκριμένη φόρμα, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορές του με μία απλή κωμική παράσταση.
 
ΠτΘ: Από πού αντλείται «υλικό» για τις παραστάσεις σας;
Π.Κ: Κυρίως αντλώ στοιχεία μέσα από την καθημερινότητά μου. Πράγματα που παρατηρείς και βιώνεις, κάτι περίεργο που θα σου συμβεί ή μία σκέψη που θα σου έρθει. Γενικά δεν υπάρχει έμπνευση με την έννοια ότι κάθεσαι και σου έρχονται στο μυαλό κείμενα. Απλά πιάνεις ό,τι θέμα θεωρείς ενδιαφέρον και το δουλεύεις μέχρι να βρεις τον τρόπο να το παρουσιάσεις με μια κωμική ματιά.
 

«Η αλληλεπίδραση με το κοινό, δεν είναι κανόνας στο stand-up»

 
ΠτΘ: Η αλληλεπίδραση με τους θεατές, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτού του είδους παράστασης. Υπήρχαν στιγμές που αλλάξατε τη ροή της παράστασης εξαιτίας κάποιου θεατή;
Π.Κ: Αυτή πάλι είναι μια παρεξήγηση που εξακολουθεί για κάποιο λόγο να υπάρχει. Η αλληλεπίδραση με το κοινό, δεν είναι κανόνας στο stand-up. Αντίθετα, είναι κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει. Υπάρχουν έλληνες κωμικοί που επιδίδονται πολύ επιτυχημένα στο λεγόμενο crowdwork, αλλά το κάνουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και χωρίς ποτέ να προσβάλουν τον θεατή. Αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχει κόσμος που δεν έρχεται σε παραστάσεις, γιατί θεωρεί πως ο κωμικός θα τον κοροϊδέψει ή θα τον προσβάλει που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το θέμα είναι, και αυτό που θέλω να κρατήσει ο κόσμος από όλο αυτό, είναι ότι η παράσταση γίνεται για να περάσει καλά. Όχι για να του μιλήσει κανείς, πόσο μάλλον να τον κάνει να νιώσει άβολα. Σεβόμαστε τον κόσμο που έρχεται να μας δει.  
ΠτΘ: Η φετινή παράσταση σας βρίσκει μόνο επί σκηνής. Γενικότερα προτιμάτε τις solo εμφανίσεις από μία ομαδική συνεργασία;
Π.Κ: Δεν υπάρχει κάνεις κωμικός που να κάνει μόνο το ένα ή το άλλο. Όσοι έχουμε την εμπειρία και τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε solo παραστάσεις, τις παρουσιάζουμε μόνοι μας στο κοινό, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουμε και σε ομαδικές παραστάσεις. Δεν νομίζω ότι προτιμώ περισσότερο το ένα ή το άλλο. Απλά όταν έχεις ετοιμάσει μια solo παράσταση, ανυπομονείς να την παρουσιάσεις, ενώ στις άλλες περιπτώσεις, είναι βραδιές που δεν έχεις την αποκλειστική ευθύνη οπότε είναι πιο ξεκούραστες.
 
ΠτΘ: Σήμερα στις 21:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων  θα παρουσιάσετε στο κοινό της Κομοτηνής μία παράσταση που έχει τον αιφνιδιαστικό τίτλο «Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις». Τι να μην περιμένουμε από εσάς; Ή μάλλον τι να περιμένουμε;
Π.Κ: Να περιμένετε ότι θα περάσετε πολύ καλά. Αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός μου.

Τα μελλοντικά σχέδια

 
Ο κ. Κούδας ανέφερε μεταξύ άλλων και για τα μελλοντικά του σχέδια: «Θα προσπαθήσω να πάω την παράσταση μου σε όσα περισσότερα μέρη είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει κάτι σχεδιασμένο ακόμα, περιμένω απαντήσεις. Αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως και με την προηγούμενη παράσταση, θα ταξιδέψω σε όλη την χώρα για να την παρουσιάσω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.