«Δεν ειμαστε διαχειριστες της εξουσιας, εχουμε οραμα για την Ελλαδα»

Με αφορμή τη σημερινή προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην πόλη της Ξάνθης στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία «Α. Μπαλτατζής», ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Παπακοσμάς μιλά στον ΠτΘ για την πολιτική κατάσταση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καυτηριάζοντας τις επιλογές της εγχώριας και των υπολοίπων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, τονίζει τη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία των ευρωεκλογών της 7ης Ιούνη ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα και τους στόχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και στα πολιτικά δρώμενα της περιφέρειάς μας.

«Η χώρα μας

ένα καράβι χωρίς πυξίδα»

ΠτΘ: κ. Παπακοσμά πως σχολιάζετε την παρούσα πολιτική κατάσταση;

Κ.Π.: Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας βαθιάς εγχώριας αλλά και διεθνούς οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών παγκοσμίως, που έχουν εκφραστές στη χώρα μας τον κ. Καραμανλή και την παράταξη της Ν.Δ.


Δυστυχώς όμως για τους Έλληνες πολίτες, στο τιμόνι της χώρας μας τούτες τις κρίσιμες στιγμές υπάρχει ένας Πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που λειτουργούν χωρίς σχέδιο, με παλινωδίες, με προχειρότητα, ζητώντας συνεχώς μια αορίστου τύπου συναίνεση, μάλλον επιζητούν συνενοχή.

Και είναι τουλάχιστον κυνικό, λόγω μικροκομματικής κερδοσκοπίας να ξεχνάς ότι υπάρχει Ελλάδα, υπάρχουν Έλληνες πολίτες φτωχοί, ανήμποροι, χαμηλόμισθοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και άλλοι, που βάλλονται από παντού, λόγω της κρίσης και κυρίως λόγω των αλλοπρόσαλλων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα 5 τελευταία χρόνια και οι οποίοι περιμένουν με αγωνία την πραγματική και ουσιαστική στήριξη τη πολιτείας.

Η χώρα είναι βέβαιο ότι περνά βαθιά κρίση, είναι ένα «καράβι» χωρίς προσανατολισμό, χωρίς πυξίδα και με έναν «καπετάνιο» …κουρασμένο.
Οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και όχι με αυτό που ζητά ο τόπος. Ο τόπος ζητά μια άλλη πολιτική που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα που έρχονται να πολλαπλασιασθούν με την διεθνή κρίση.

Ενώ στις άλλες χώρες βλέπουν έστω και αμυδρό φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ εμείς εδώ όλο και βυθιζόμαστε στις χωρίς όραμα πολιτικές και ελπίδα αυτής της κυβέρνησης.

«Έχουμε ως αρχή

τις ανάγκες του ανθρώπου»

ΠτΘ: Τι λέει το ΠΑΣΟΚ και ποια η πρότασή του;

Κ.Π.: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δύσκολη στιγμή ζητά εθνικές εκλογές, δεν αφήνει να κατρακυλήσουμε κι άλλο και να προσδοκά την εξουσία ως «ώριμο φρούτο».
Ο πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προσδιορίσει τους πέντε εθνικούς στόχους που βάζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπροστά. Μέτρα και πολιτικές που θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα, στην κοινωνία, στις νοοτροπίες των πολιτών.

Ο Πρόεδρός μας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κατέθεσε το σχέδιο με τους 5 στόχους που προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο που ξεδιπλώνεται και δείχνει πώς θα βγούμε από την κρίση σήμερα και το προς τα πού θέλουμε να πάει η Ελλάδα αύριο.

Πρόκειται για μια συγκροτημένη πρόταση που έχει ως αρχή τις ανάγκες του ανθρώπου. Προσπαθεί να οριοθετήσει τη δράση των μηχανισμών της αγοράς και να διαμορφώσει τους θεσμούς δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.

Βέβαια τίποτε δεν πρέπει να προεξοφλεί ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι Έλληνες πολίτες στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία ζητούν ειλικρίνεια κι έχουν ανάγκη να εμπιστευθούν και να μην προδοθούν. Κάθε μέρα που περνάει με τις πράξεις μας κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους κι αυτό σημαίνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να εκφράσει τη νέα, μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί. Στις Ευρωεκλογές οι πολίτες θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αδιέξοδη πολιτική της Ν.Δ. θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

«Αισιόδοξα τα μηνύματα

στην περιφέρειά μας»

ΠτΘ: Ποια η πολιτική εικόνα στην Περιφέρεια της Α. Μ. Θ;

Κ.Π.:
Τα μηνύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ελπιδοφόρα. Η ανατροπή δεν είναι στατιστική, είναι πολιτική και οι πολίτες προσβλέπουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο σχέδιο του και αυτό μας γεμίζει με ευθύνες όλους.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να βρίσκεται παντού, να είναι δίπλα στο πολίτη, άλλωστε αυτό ζητούν οι πολίτες. Ζητούν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια ανθρώπινη κοινωνία και για αυτό πρέπει να δεσμευτεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν είμαστε διαχειριστές της εξουσίας αλλά αυτοί που καταθέτουν και δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα νέο όραμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Οι πολίτες μας κοιτούν στα μάτια, ανακτήσαμε μια χαμένη εμπιστοσύνη, την ανακτήσαμε όλοι μαζί γιατί αφήσαμε πίσω τις εσωτερικές μας αγκυλώσεις.

Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι και σήμερα οργανώσαμε, μαζί με τους Τομείς του κινήματος τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις Δημοτικές Οργανώσεις, πάνω από 40 θεματικές εκδηλώσεις από το τρίγωνο του Έβρου μέχρι το Οφρύνιο και από το Νευροκόπι μέχρι τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όμως, δεν πρέπει να μας παρασέρνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες στην Αν. Μακεδονία και την Θράκη θέλουν να εμπιστευτούν ξανά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όχι γιατί θέλουν να φύγει μόνο η Ν. Δ. αλλά γιατί από εμάς περιμένουν την ουσιαστική αλλαγή, την αισιοδοξία, την έξοδο από μία παρατεταμένη κρίση και από ένα αβέβαιο μέλλον.

Η ευθύνη μας είναι τεράστια απέναντί τους.

ΠτΘ: Υπάρχουν όμως και οι τοπικιστικές διαφορές… Έχουν ξεπεραστεί αυτές;

Κ.Π.:
Θα ήταν ουτοπία να έλεγε κανείς αβίαστα ναι, σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρχουν αρκεί να γίνεται προσπάθεια άμβλυνσής τους. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Η κάθε περιοχή έχει τα πλεονεκτήματά της, τους στόχους και το αναπτυξιακό της όραμα αρκεί και εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική να μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της στείρας αντιπαράθεσης. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια από αυτά μας χωρίζουν.

ΠτΘ: κ. Παπακοσμά σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Σ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.