«Δεν ανηκω σε κανενα πολιτικο κομμα»

Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ της Κυριακής οδήγησαν τους διοργανωτές της κεντρικής ομιλίας του επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση Κομοτηνής» Σταμάτη Μαρούδα να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Εμφανίστηκαν αρχικά τραγουδιστές από τη Ροδόπη, ο Μάκης Παρίσης, ο «μικρός Παϊτέρης», μίλησε στη συνέχεια ο κ. Μαρούδας ασκώντας κριτική στους άλλους τρεις υποψηφίους δημάρχους και η βραδιά έκλεισε με τον Λάκη Χαλκιά. Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβε ο μουσικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ιωαννάκης.

Παίρνοντας το λόγο μετά τη συναυλία, ο κ. Μαρούδας σχολίασε τον πολυπολιτισμικό πλούτο της περιοχής λέγοντας ότι ζούμε σε εποχή πολιτικής παρακμής. Ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές του μουσικού μέρους, λέγοντας «θα είμαι πάντα δούλος σας» για να περάσει στην ομιλία του.

«Απόψε οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε «δεν πάει άλλο», η Κομοτηνή πρέπει να βγει από την μιζέρια της και την υπανάπτυξή της. Η Κομοτηνή πρέπει να αναγεννηθεί. Ο δήμος μας πρέπει να διοικηθεί με βάση τα συμφέροντα των δημοτών του και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα μιας χούφτας έμμισθων επαγγελματικών στελεχών που χρόνια τώρα νέμονται την δημαρχία και αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν ιθαγενείς».

Ο κ. Μαρούδας
προχώρησε σε κριτική των τριών υποψηφίων δημάρχων αρχής γενομένης από τον νυν, Τάσο Βαβατσικλή. Έκανε λόγο για: «Τεράστια σπατάλη στην οποία υποβάλλεστε κυρίως για την αυτοπροβολή σας. Και αναρωτιόμαστε όλοι από πού άραγε βρίσκονται τόσα χρήματα από εσάς που θέλετε να αποκαλείστε το απλό φτωχό παιδί από τις Στρατώνες; Είναι δικά σας τα χρήματα ή κάποιοι σας χρηματοδοτούν για να σας έχουν αργότερα στο χέρι;» ρώτησε.

Εξήγησε ότι κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος του ΚΚΕ κι όχι ανεξάρτητος, με το επιχείρημα ότι «συσπειρώθηκαν αξιόλογοι άνθρωποι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα που πήραν τη γενναία απόφαση να πετάξουν από πάνω τους, τουλάχιστον για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, τον κομματικό τους μανδύα».

Επίθεση και εναντίον του Δημήτρη Κοτσάκη εξαπέλυσε ο Σ. Μαρούδας, λέγοντας «ο κύριος Κοτσάκης, χωρίς να θητεύσει ούτε μια μέρα στην αυτοδιοίκηση θέλει να γίνει κατευθείαν δήμαρχος».

Για το Δάμωνα Δαμιανό ανέφερε «αποφάσισε να κατέλθει στον στίβο των δημοτικών εκλογών μόνο αφού πήγε στην Αθήνα και εξασφάλισε κονδύλια και επιχορηγήσεις για τον αγώνα του».

Δήλωσε στη συνέχεια «δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα και προκαλώ όποιο πολιτικό κόμμα έχει δική μου πολιτική ταυτότητα μέλους να την καταθέσει». Ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τα στήριξη κι επανέλαβε «στο συνδυασμό μας μετέχουν άνθρωποι από όλους τους κομματικούς χώρους και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό γιατί όλοι έχουν κατά νου την αναγκαιότητα μιας άλλης πρακτικής και άλλης πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μαρούδας έκανε λόγο για ανάγκη ενός εμπνευσμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και πέρασε σε μια κριτική για το νερό. «Ξέρουν πόσο πραγματικά κοστίζει και πόσο πληρώνουν; Ξέρουν τι πληρώνουν για πάγια, για συνδέσεις ή τάχα για αντικαταστάσεις ρολογιών;»

Υποσχέθηκε σωστή διαχείριση των χρημάτων που ήδη εισπράττει ο δήμος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μειώσεις τελών. Ο Σταμάτης Μαρούδας μίλησε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τα προβλήματα στάθμευσης και υποστήριξε «θα αναπλάσουμε το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής με τέτοιο τρόπο που οι δεκάδες επαγγελματίες θα μπορούν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις του».

Μένοντας στα προβλήματα είπε «για μας προτεραιότητα έχουν τα μεγάλα προβλήματα τις ανεργίας, του εισοδήματος, των χαμηλών συντάξεων, της ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, της υγείας, της παιδείας και όλων των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Για μας προτεραιότητα έχουν τα έργα υποδομής» σημείωσε και τα ανέφερε:

•«Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων

•Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

•Ολοκλήρωση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στους οικισμούς για καθαρότερο και υγιεινότερο νερό χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.

•Η ολοκλήρωση των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων για την επίλυση του κυκλοφοριακού μας προβλήματος. Στοχεύουμε σε συγκοινωνιακή μελέτη αποσυμφόρησης κυκλοφορίας οχημάτων από το πολυτεχνείο μας με εφαρμογή σε όλη την πόλη και τους οικισμούς.

•Σηματοδοτήσεις.

•Πεζοδρομήσεις.

•Μονοδρομήσεις.

•Αλλαγές κατευθύνσεων.

•Έξοδος βαρέων οχημάτων από τους κεντρικούς δρόμους.

•Ειδική κυκλοφοριακή ρύθμιση για το κέντρο της πόλης». Υποσχέθηκε τρία καινούργια πάρκινγκ για τα μικρά Ι.Χ και ένα για τα βαρέα οχήματα περιφερειακά της πόλης και αργότερα ένα πάρκινγκ σε κάθε γειτονιά και ειδικό χώρο εγκαταλελειμμένων οχημάτων και παραπέρα αξιοποίηση τους.


Μίλησε για «αξιοποίηση των οικοπέδων του Δήμου με κατασκευή δημοτικών κατοικιών και παραχώρηση σε νέα ζευγάρια, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο που μηνιαία θα είναι κάτω του μέσου αντικειμενικού ενοικίου, δημιουργία δημοτικών υγειονομικών σταθμών εξοπλισμένων για να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα και να αποσυμφορούν το μοναδικό Νοσοκομείο της πόλης μας». Στα μέτρα διαφάνειας ανέφερε: «Στην παραλαβή έργων του Δήμου μας, εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών συμβούλων θα μετέχουν και δημότες των περιοχών όπου γίνονται έργα. Κακοτεχνίες που θα διαπιστώνονται θα διορθώνονται από τον ανάδοχο εργολάβο άμεσα ειδάλλως αποβάλλεται από όλα τα έργα του Δήμου. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της διοικητικής μηχανής με εφαρμογή του Κώδικα δεοντολογίας για αποτελεσματικότερη λειτουργία, σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των Δημοτών».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διαχείριση απορριμμάτων, λέγοντας: «Η πόλη μας πρέπει άμεσα να καλύψει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ της αυξανόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων και των διακηρυγμένων εθνικών πολιτικών για τη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων».

Για την καθαριότητα είπε:

«•Πλύσιμο σε καθημερινή βάση των κεντρικών αρτηριών της πόλης και των οικισμών.

• Καθημερινή σάρωση των δρόμων της πόλης με το ειδικό μηχάνημα.

• Τακτικό πλύσιμο και αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων.

•Τήρηση ωραρίων για τα οχήματα τροφοδοσίας στο κέντρο της πόλης.

•Βελτίωση του υπάρχοντος φυτωρίου δένδρων, θάμνων και καλλωπιστικών φυτών και διπλασιασμός του πρασίνου στην πόλη και τους οικισμούς.

•Καθαρισμός και απολύμανση όλων των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και χώρων

από σκουπίδια μπάζα κλπ.»

Ο κ. Μαρούδας
αναφέρθηκε σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας προτείνοντας την «κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και όχι όπως είναι τα σχολεία του Μάστανλη του Κίρ Μαχαλε και του 3ου Μ/κου δημοτικού σχολείου με κατασκευή πρασίνου και γηπέδων άθλησης». Πρότεινε επίσης την κατασκευή ενός σχολικού κτηρίου στο τέρμα της οδού Περδίκα όπου θα στεγασθεί το 5ο Μειονοτικό σχολείο όπως και ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή Μάστανλη για την αποσυμφόρηση των υπόλοιπων σχολείων. Για τη Νέα Μοσινούπολη και τους οικισμούς ανέφερε:

• «Ολοκλήρωση των έργων υποδομών στο μόνιμο οικισμό των παλιννοστούντων, στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (πεζοδρομίων, παρόδων κ.τ.λ.). Τοποθέτηση των φαναριών τουλάχιστον σε τρία (3) σημεία: α) Διασταύρωση του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, β) Στην είσοδο για νεόδμητα σπίτια του οικισμού των παλιννοστούντων και γ) Στην κεντρική. Διασταύρωση του οικισμού (απέναντι από τον φούρνο και το ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ). Δίκτυο πρασίνου. • Ολοκλήρωση του προγράμματος ονοματοθεσίας των οδών και αρίθμηση των κατοικιών. Διορισμός ταχυδρόμου και εξυπηρέτηση από σπίτι σε σπίτι (εφημερίδες, γράμματα, συντάξεις κ.λ.π). Τοποθέτηση οδοσημάτων και στη συνέχεια τοποθέτηση σαμαριών για την ελάττωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων. Ανέγερση του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Δημιουργία ενός Ιατρείου στον οικισμό. • Ίδρυση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου. • Να εκσυγχρονισθεί το σύστημα ύδρευσης των οικισμών Κικιδίου, Τυχηρού, Κάλχαντος, Στυλαρίου, Παραδημής, Κρανοβουνίων, Θρυλόριου και όλων των υπόλοιπων που εκτός από την ποιότητα έχουν και πρόβλημα μόνιμης παροχής τους θερινούς μήνες».

Ο κ. Μαρούδας μίλησε για διάσωση των παραδοσιακών και πολιτισμικών στοιχείων, για αγώνα ενάντια στη δημιουργία γκέτο αλλά και για θετικές διακρίσεις σε τομείς όπου η ισότητα ευκαιριών δεν είναι δεδομένη. «Οι πολιτισμικές διαφορές, η γλώσσα, η θρησκεία, η καταγωγή είναι πλούτος και όχι απειλή» είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.