Delivery φετος… και απο τα κρεοπωλεια

Σχετικά σταθερή η αγοραστική κίνηση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τις τιμές να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Στο delivery και στα νωπά κρέατα έχουν στραφεί πολλοί καταναλωτές φέτος στα κρεοπωλεία της Κομοτηνής, τόσο το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας, όσο και το τρέχον προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους για τις γιορτές.

Τα κρεοπωλεία βέβαια ήταν από τα καταστήματα που ήταν ανοιχτά και στα δύο lockdown, παρόλα αυτά είδαν αλλαγές τόσο στον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν οι πελάτες τους, όσο και στον τρόπο με τον οποίο παραλαμβάνουν όσα επιθυμούν. Έτσι, όπως τόνισε εκ μέρους του Σωματείου Κρεοπωλών Ροδόπης ο κ. Νεοκλής Ιωαννίδης, δουλεύουν πολύ πλέον με παραδόσεις κατ’ οίκον. Βέβαια τα κρεοπωλεία ακόμα και πριν την πανδημία είχαν παραδόσεις στα σπίτια, από πελάτες τους που τους εμπιστεύονταν και για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, όμως πλέον αυτή η πρακτική έχει γιγαντωθεί, με το 80% των προϊόντων τους να παραδίδονται πλέον κατευθείαν στο σπίτι των πελατών.

Επάρκεια σε προϊόντα, σταθερές οι τιμές

Παρόλο όμως που παραλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα, οι προτιμήσεις των Κομοτηναίων παραμένουν σταθερές: χοιρινό, κυρίως σε κομμάτια για ψήσιμο, κοτόπουλο για γέμισμα, και φυσικά η παραδοσιακή μπάμπω, την οποία πολλοί προτιμούν να την προμηθευτούν έτοιμη από τους κρεοπώλες, μιας και είναι απαιτητική τόσο σε υλικά όσο και σε χρόνο. Όσο για τις τιμές αυτές παραμένουν λίγο πολύ ίδιες, εκτός από τη γαλοπούλα, η οποία φέτος έχει «τσιμπήσει» προς τα πάνω, λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας.

Ένα στοιχεία που είδαν οι κρεοπώλες της περιοχής να αλλάζει φέτος δεν είναι τόσο η συνολική ποσότητα κρεάτων που θα διαθέσουν, αλλά οι ποσότητες που αγοράζει ο καθένας. Όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης, οι μεγάλες παρέες, που θα αγόραζαν όλοι μαζί μία φορά, μοιράστηκαν, ανάλογα με τις οικογένειες από τις οποίες αποτελούνταν. Έτσι επειδή οι περισσότεροι θα κάνουν Χριστούγεννα στο σπίτι τους, ή σε στενό οικογενειακό κύκλο, μοιράστηκαν οι παραγγελίες των κρεάτων, και, όπως σημείωσε, έγινε περισσότερη και η δουλειά μιας και αυτές οι ποσότητες πρέπει να μοιραστούν και να παραδοθούν στους πελάτες.

Πεσμένη περίπου 10% η κίνηση

Τα φετινά Χριστούγεννα τους βρίσκουν στο τέλος μιας περίεργης χρονιάς, στην οποία έπρεπε να πάρουν κάποια περισσότερα μέτρα ασφαλείας (κυρίως στις μάσκες, γιατί τα γάντια τα φορούσαν χρόνια) όμως πλέον έχουν προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση.

Η κίνηση γενικότερα, υπολογίζουν πως είναι λίγο πεσμένη, γύρω στο 10%, κάτι που αποδίδουν στην επιφυλακτικότητα του κόσμου γενικώς, και στην πεσμένη ψυχολογία.

Αυτό που επηρέασε περισσότερο την κίνηση ήταν το κλείσιμο της εστίασης, που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του τζίρου για τα κρεοπωλεία και τους επηρέασε τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο lockdown.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.