Δειπνο αγαπης και φιλιας στο Δημο Κομοτηνης

Ο δήμος Κομοτηνής, με την ευκαιρία της νηστείας του Ραμαζάν Μπαϊράμ, υποδέχτηκε εκπροσώπους του δήμου Μπαϊράμ Πασά της Τουρκίας και ομάδα καλλιτεχνών του δήμου Ικονίου στο πλαίσιο καθιερωμένου δείπνου της πολιτισμικής εκδήλωσης «Ραμαζάνι στα Βαλκάνια, η αδελφότητα δεν γνωρίζει σύνορα» στο χώρο της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς, το βράδυ της Τετάρτης. Αθρόα ήταν η προσέλευση των μουσουλμάνων συμπολιτών στην εκδήλωση – δείπνο, οι οποίοι όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να «ανοίξουν» – όπως λένε – όλοι μαζί τη νηστεία τους, αλλά και να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε και επίδειξη των μεβλεβήδων δερβίσηδων.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλκανίων του δήμου Μπαϊράμ Πασά και υπεύθυνος του προγράμματος «Ραμαζάνι στα Βαλκάνια», κ. Μουσταφά Χατιπλέρ, αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε ότι το Ραμαζάνι είναι ένας μήνας πολύ σημαντικός για τους μουσουλμάνους. «Και το σημαντικότερο μέρος αυτού του μήνα είναι η ώρα του δείπνου μετά την ημερήσια νηστεία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η στιγμή που συναντιούνται όλοι αυτοί οι οποίοι νηστεύουν, πλούσιοι και φτωχοί, μικροί και μεγάλοι, σε ένα κοινό αίσθημα. Εμείς είμαστε εδώ και διοργανώνουμε αυτό το δείπνο, με σκοπό η στιγμή αυτή να γίνει στιγμή ειρήνης και αγάπης για τα Βαλκάνια. Το μόνο που δεν μπορούμε να αμελήσουμε είναι η αδελφότητα, η αγάπη, η φιλία και η ειρήνη. Για το λόγο αυτό το σλόγκαν μας είναι «η αδελφότητα δεν γνωρίζει σύνορα».

Ο κ. Χατιπλέρ υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο καθιερωμένου δείπνου της πολιτιστικής εκδήλωσης, «Ραμαζάνι στα Βαλκάνια, η αδελφότητα δεν γνωρίζει σύνορα» επισκέπτονται για τρίτη φορά την Κομοτηνή. Ο ίδιος δήλωσε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καλή συνεργασία που είχαν με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε τη σημασία του Ραμαζανιού για τον μουσουλμανικό κόσμο λέγοντας ότι «αυτές οι μέρες, όπως ξέρετε, είναι άγιες μέρες για τους μουσουλμάνους. Γι’ αυτό απόψε είμαστε εδώ, για να φάμε όλοι μαζί, για να ανοίξουμε το ραμαζάνι μας».

Όσο για το μήνυμα της εκδήλωσης, ο κ. Χατζηοσμάν μετέφερε: «Πρέπει να ζήσουμε αδελφικά. Εξάλλου γι’ αυτό το λόγο διοργανώνεται αυτό το δείπνο εδώ στην περιοχή μας, αλλά και σε διάφορα σημεία των Βαλκανίων στέλνοντας το μήνυμα να ζήσουμε στα Βαλκάνια ειρηνικά, αδελφικά και φιλικά».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.