Δευτερης κατηγοριας οι αρχαιολογικοι χωροι και τα μουσεια της ΑΜΘ

Η μη περίληψη κανενός στη λίστα των χώρων που αποκτούν Wi Fi προστίθεται στην χρόνια έλλειψη ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Πολιτισμού

Κανένα μουσείο ή αρχαιολογικός χώρος, ούτε καν αυτός των Φιλίππων που έχει ενταχθεί στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (Wi-Fi) μέσω μιας συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και της COSMOTE.
 
Η κίνηση αυτή, αποκτά μεγαλύτερη σημασία μιας και έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει αφήσει πίσω τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Περιφέρειά μας.
 
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Tουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης, είδαν με έκπληξη ότι στην τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου για το θέμα, στους 20 αρχαιολογικούς χώρους δεν περιλαμβάνεται κανένας της Περιφέρειάς μας.
 
Όμως η Περιφέρεια έχει σημαντικούς τέτοιους χώρους, όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, αλλά και αυτοί των Αβδήρων, της Μαρώνειας και της Ζώνης, αλλά και αξιόλογα Μουσεία.
 
Για αυτό και η Αντιπεριφέρεια αντέδρασε, αποστέλλοντας επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση.
 
Όμως σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης, πολλοί χώροι στην περιοχή μας είτε δε ανοίγουν είτε ανοίγουν ελάχιστες ώρες, κάτι που εμποδίζει και την επισκεψιμότητα.
 
«Έχει αποδείξει το υπουργείο Πολιτισμού πως είναι κάπως δυσκίνητο στη λειτουργία του στο συγκεκριμένο θέμα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί, εν έτει 2017, σε μια ευρωπαϊκή χώρα με τέτοια ιστορία και πολιτισμό, να μην υπάρχει για τόσο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία και χώρους ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα διευκόλυνε αφενός τους τουρίστες να προμηθευτούν τα εισιτήρια, αλλά και να επισκέπτονται πολλαπλούς χώρους.
 
Παράλληλα θεωρεί πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα η μη διεύρυνση του ωραρίου μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, κάτι που έχει συμβεί στην Καβάλα όταν οι επιβαίνοντες σε κρουαζιερόπλοιο, που έφτασε στο λιμάνι νωρίς το απόγευμα, να μην μπορούν να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, επειδή ήταν κλειστός.
 
«Αυτά είναι πράγματα που ευρωπαϊκές χώρες τα έχουν λύσει και θα έπρεπε να έχει λυθεί και στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης, που σημειώνει πως πρέπει και η τοπική κοινωνία να αναλάβει να φέρει τα μνημεία και τα μουσεία, στο επίκεντρο της καθημερινότητας.
 
Για αυτό η Περιφέρεια θα διαθέσει 70 εκ. ευρώ μέσω της ΟΧΕ, ώστε όχι απλά να διαμορφωθούν οι χώροι κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, αλλά και να γίνουν πιο προσβάσιμα σε περισσότερους.
 
«Δεν μπορεί στη Θάσο να έχουμε 200.000 τουρίστες το 2016 και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λιμένα να έχει 6.000 εισιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι στο κέντρο της ζωής μας. Ως περιφέρεια αυτό πρέπει να το αναστρέψουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.