Δεδομενη η αναπλαση του ιστορικου κεντρου, ειτε με «plan a» ειτε με «plan b»

Γιώργος Πετρίδης «Η “σφαίρα” έφυγε από το όπλο και θα έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή τα επόμενα χρόνια»

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η έκδοση της πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, το οποίο υπόσχεται σε δύο από τις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ συνολική χρηματοδότηση για αστικές παρεμβάσεις ύψους 17,6 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, ο δήμος Κομοτηνής φιλοδοξεί να είναι από τους δύο δικαιούχους του προγράμματος και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των 8,8 εκατ. για τις παρεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Οι υπηρεσίες του εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να έχουν έτοιμες τις προβλεπόμενες μελέτες μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, που εκτιμάται ότι θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων.
 
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Παρατηρητής», ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της επικείμενης δοκιμασίας για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, πλην όμως διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή διαθέτει «plan b» για την περίπτωση που θα προκριθούν οι προτάσεις άλλων πόλεων στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναφερόμενος στην προοπτική της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, «είναι μια “σφαίρα”, που έφυγε από το όπλο, και θα έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή τα επόμενα χρόνια». 

«Nα υπάρξει επιτέλους ένα σήμα κατατεθέν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, πολιτισμικό και τουριστικό της πόλης»

Ειδικότερα, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση ως μια αναγκαιότητα «να υπάρξει επιτέλους ένα σήμα κατατεθέν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, πολιτισμικό και τουριστικό της πόλης». «Ερχόμαστε να αναδείξουμε την ιστορία της πόλης μας, που περικλείει αυτή η περιοχή», επισήμανε, «και να την αξιοποιήσουμε τουριστικά και επιχειρηματικά». «Άλλωστε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος», συνέχισε, «είναι αυτά που με μια καλή περιγραφή, περιγράφουν και την ιστορία της πόλης. Εκεί, σε μια πολύ καλή σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με τη Μητρόπολή μας, μοιραστήκαμε έναν κοινό στόχο και τον δουλεύουμε. Δεν είναι κάτι που θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Είναι κάτι που έχει τις χρονικές απαιτήσεις του και τη δυναμική του. Ωστόσο, είναι μια «σφαίρα» που έφυγε από το όπλο και θα έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή τα επόμενα χρόνια». 

«Εμείς πληρώνουμε τα επίχειρα του ότι καλύψαμε όλο το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, ενώ άλλοι δήμοι έχουν έτοιμες μελέτες έργων που δεν εντάχθηκαν»

Αναφερόμενος στην πρόκληση, που έχει μπροστά του ο δήμος, αυτήν της ένταξης των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε αρχικά ότι «ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά, από μεγάλη ανωριμότητα σε ό,τι αφορούσε τις μελέτες και έχει τώρα κάποιους μήνες, που τρέχουμε κι εμείς και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, διότι έχουμε έναν ανταγωνισμό με τις άλλες πόλεις, που ξεκίνησαν με πολύ μεγαλύτερη ωρίμανση μελετών και έργων απ’ ό,τι εμείς». «Εμείς σε αυτόν τον τομέα πληρώνουμε τα επίχειρα του γεγονότος ότι καλύψαμε όλο το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου», εξήγησε, «ενώ άλλοι δήμοι, που είχαν σχεδιασμούς και έτοιμες μελέτες οι οποίες δεν εντάχθηκαν, τώρα τα έχουν έτοιμα, τα επικαιροποιούν, τα προσαρμόζουν και προχωράνε. Δεν είναι κακό αυτό, όμως τους δίνει ένα προβάδισμα. Εμείς λοιπόν τρέχουμε μέχρι και τον Σεπτέμβρη που εκτιμώ ότι θα είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων, έτσι ώστε να καταθέσουμε μια σοβαρή πρόταση». 

«Έχουμε “plan b” έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιμέρους δράσεις και τα έργα από άλλες πηγές χρηματοδότησης» 

«Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα το “plan b”», έσπευσε να τονίσει ο δήμαρχος Κομοτηνής, συμπληρώνοντας ότι «το απευκταίο της μη επιλογής της πρότασής μας δε μας προκαλεί απαισιοδοξία ως προς την εξέλιξη του προγράμματος, διότι έχουμε «plan b» έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιμέρους δράσεις και τα έργα που προβλέπονται στο σχεδιασμό μας από άλλες πηγές χρηματοδότησης». 

Υ.Γ. Τη συνέντευξη του κ.Γιώργου Πετρίδη μπορείτε να την ακούσετε και στο mixcloud του Ράδιο Παρατηρητή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.