Δανειο ανασα στις συνεταιριστικες

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την απόφασή του να δοθεί ένα δάνειο της τάξης των 150 εκατ. ευρώ που θα είναι ένα άτοκο στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, για τη στήριξη των αγροτών που έχουν συγκομίσει προϊόντα. Το δάνειο θα έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και είναι ένα πλεονέκτημα για την αγορά σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορία της, αλλά μένει να ξεκαθαρίσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός μιλώντας στον ΠτΘ έκανε λόγο για «αναγκαίο δρόμο, προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά και να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί κατά ένα μέρος, οι οποίοι παρά το ότι έχουν παραδώσει τα εμπορεύματά τους δεν έχουν πληρωθεί. Σ’ αυτές τις κρίσιμες εποχές όπου η οικονομική κατάσταση είναι πραγματικά δραματική για τον αγρότη ανακαλύπτουμε το μεγαλείο των συνεταιριστικών οργανώσεων και του κράτους: δυο θεσμοί που μπορούν να ισορροπήσουν την αγορά. Έχουν εγκριθεί 150 εκατ. ευρώ και θεωρώ ότι μετά την εξαγγελία Καραμανλή θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικές λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Το περιμένουμε για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση, μια και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε καταγεγραμμένο στο χαρτί, τα συζητάνε αλλά δεν έχουν καταλήξει».

Από το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που απευθύνεται σε όλες τις Ενώσεις της χώρας, η ΕΑΣ θα λάβει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκοπιανός θέλησε να εξηγήσει ότι στην ουσία θα βοηθηθεί η αγορά μ’ αυτό το δάνειο η οποία το έχει απόλυτη ανάγκη. «Οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν πάρει αυτά τα προϊόντα και σ’ ένα μεγάλο μέρος τα έχουν πληρώσει, μόνο που η αγορά είναι δραματικά δύσκολη. Κατά συνέπεια, για να υπάρξουν αντιστάσεις στις υπάρχουσες οικονομικές τάσεις και τα οργανωμένα συμφέροντα, μόνο οι συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Σ’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη των πραγμάτων που λέει ότι η αγορά μπορεί ν’ αυτορυθμιστεί τώρα αποκαλύπτεται ότι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει η αγορά είναι οργανωμένα συμφέροντα, καρτέλ, κερδοσκοπικές τάσεις και οι μόνοι θεσμοί που μπορούν να προσφέρουν κοινωνική ευαισθησία στην αγορά είναι το κράτος και οι οικονομικές οργανώσεις, όπως είναι οι συνεταιρισμοί».

Στόχος η βιώσιμη επιχείρηση

Αναφορικά με την έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας για τον έλεγχο υγείας της ΚΑΠ και την πρόταση για μια ταχύτερη και περαιτέρω μείωση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, ο κ. Σκοπιανός εξήγησε ότι αυτό κινείται «στα πλαίσια της συμπίεσης των τιμών που έχουν όλα τα αγροτικά προϊόντα και της διευκόλυνσης των αγροτών να εισπράξουν κάποια χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ συνέδεσε την κρίση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος με την είσοδο νέων κρατών – μελών με παράδοση στην αγροτική οικονομία, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τους έλληνες παραγωγούς αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. «Έχουμε νεοεισερχόμενες χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα με τα δικά μας και πιέζουν την αγορά σε μεγάλο βαθμό» είπε.

Εν κατακλείδι, ο κ. Σκοπιανός ανέφερε ότι μοναδικός τους στόχος είναι το «πώς η επιχείρηση θα γίνει βιώσιμη και θα έχει μια προοπτική».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.