Δ. Κοτσακης, δημαρχος Κομοτηνης «Γινονται εργα που μπορει να μην τα αντιλαμβανονται οι πολιτες»

«Το τηλέφωνο του δημάρχου δεν κλείνει ποτέ» εξήγησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα έργα του δήμου που υλοποιούνται κι αυτά που σχεδιάζονται. Εξήγησε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κάτι έκτακτο, να χρειαστεί η συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου για οποιοδήποτε θέμα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κλειστό τηλέφωνο. Ο δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε ότι γίνονται πολλά έργα που μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται οι πολίτες «αλλά έχουν μέλλον, σχετίζονται με την ποιοτική ζωή των δημοτών μας και σε μεγάλο βαθμό με την προστασία του περιβάλλοντος» και αναφέρθηκε επισταμένα στο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την επέκταση του ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση που κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει. Αν και η συνέντευξη δεν περιλάμβανε τα νέα κοινωνικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν τρεις μέρες ο κ. Κοτσάκης θέλησε να κλείσει λέγοντας «δε μπορεί ένας δήμαρχος να είναι πετυχημένος όταν ένας δημότης του πεινάει ή δεν έχει πού να κοιμηθεί».

Νερό – υποδομές Πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη

«Φάνηκε ότι σε ορισμένα σημεία η πόλη μας είναι ανοχύρωτη. Έγιναν από τότε κάποιες παρεμβάσεις, υπάρχουν μελέτες για τις οποίες περιμένουμε χρηματοδοτήσεις και η κύρια μελέτη αφορά στη θωράκιση της βορινής πλευράς της πόλης από την πλευρά του πανεπιστημίου, όπου όλος ο όγκος του νερού που κατεβαίνει από το βουνό περνάει μέσα από την πόλη γιατί δεν μπορεί να πάει στον Βοσβόζη. Υπάρχει μια μελέτη για ένα μεγάλο κανάλι, ύψους 900.000 ευρώ. Έχουμε κάνει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα κι εμείς και η ΔΕΥΑΚ. Το δικό μας είναι ύψους 62 εκατ. ευρώ και της ΔΕΥΑΚ 68 εκατ. ευρώ και τα έχουμε συμπεριλάβει όλα. Περιμένουμε να το εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο στην πρώτη ευκαιρία, μόλις βγει από το ΕΣΠΑ πρόσκληση. Οι μελέτες είναι έτοιμες».

Ο κ. Κοτσάκης
μίλησε και για το μεγάλο έργο του φράγματος των Συμβόλων. «Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει στη δημοσιότητα η οριστική μελέτη του φράγματος των Συμβόλων, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με προοπτική να υδροδοτήσει την Κομοτηνή για δεκαετίες, όπως και τους περιφερειακούς δήμους που θα έχουν πρόβλημα υφαλμύρωσης λόγω των γεωτρήσεων. Αυτό σημαίνει μικρότερο κόστος γιατί θα σταματήσουμε ν’ αντλούμε υπόγεια νερά και να πληρώνουμε τη ΔΕΗ, ενώ θα μας δώσει τη δυνατότητα για φθηνότερο και ποιοτικότερο νερό».

Ο κ. Κοτσάκης
πρόσθεσε ότι το φράγμα Συμβόλων είναι 5,5 εκατ. κυβικών μέτρων. «Θα δώσει και τη δυνατότητα εμφιάλωσης νερού στην πόλη μας, ώστε να έχουμε ιδιαίτερο έσοδο στη ΔΕΥΑΚ και με όλες αυτές τις κινήσεις να κρατάμε χαμηλά το κόστος του νερού».

ΔΕΥΑΚ

Ο κ. Κοτσάκης συνέχισε στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων της ΔΕΥΑΚ, λέγοντας. «Το κυριότερο είναι οι αλλαγές των υδροδοτικών δικτύων που έχουν ήδη ξεκινήσει στη νότια πλευρά της πόλης, από τους Υφαντές μέχρι τα Κρανοβούνια, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε και στη βόρεια πλευρά, το Τυχερό, την Ιάμπολη, τον Κάλχα, τους Σιδηράδες, το Στυλάριο, όπου υπάρχει υδροδοτικό πρόβλημα. Ήδη, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του Θρυλορίου και του Φύλακα και είναι έτοιμη η μελέτη για την υδροδότηση των οικισμών του Σιδηροχωρίου, των Αγ. Θεοδώρων και των Δουκάτων. Αυτό το πιεστικό σύστημα θα λύσει και το πρόβλημα πίεσης στο Κόσμιο γιατί η υδατοδεξαμενή του Κοσμίου βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την υδατοδεξαμενή της ΔΕΥΑΚ.

Η αποχέτευση, το νερό και η πρόβλεψη για το νερό είναι τα κύρια έργα γιατί θα τα βρούμε πολύ γρήγορα μπροστά μας και είναι ευκαιρία με το ΕΣΠΑ να μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως και κάποια μικρότερα».

Ο κ. Κοτσάκης
μίλησε για τους σύγχρονους ελέγχους που κάνουν τα εργαστήρια της ΔΕΥΑΚ. «Το εργαστήριό της ελέγχει μικροβιολογικά, χημικά και σε βαρέα μέταλλα το νερό της πόλης καθημερινά. Σκοπός μας είναι να έχουμε πιστοποίηση του εργαστηρίου, όπως του Γενικού Χημείου του Κράτους, άρα θα είναι το δεύτερο πανελλαδικά. Αυτό συνεπάγεται χρήματα που επενδύονται».

Ο κ. δήμαρχος
θέλησε να εξηγήσει και τα των αυξήσεων στο νερό. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια επιβάρυνση στο κόστος του νερού αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αρχίσει να γίνεται είδος πρώτης ανάγκης. Μπορεί κάποιοι δημότες να λένε ότι το νερό είναι ακριβό, αλλά αυτό της Κομοτηνής είναι το καλύτερο και ποιοτικά ελεγμένο σε όλη την Ελλάδα. Το νερό της ΔΕΥΑΚ είναι πολύ καλύτερα ελεγμένο από τα εμφιαλωμένα νερά».

Βιολογικός καθαρισμός

«Την Δευτέρα, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Δρόσος είχε μια σύσκεψη με τους δημάρχους και τους νομάρχες της περιφέρειας για το θέμα της απορρόφησης μια και κλείνει το Γ΄ ΚΠΣ στις 31/12/2008. Ως δήμος έχουμε κλείσει τις απορροφήσεις μας και δεν απομένει παρά η γραφειοκρατία. Ένα μεγάλο έργο που απομένει είναι αυτό της ΔΕΥΑΚ, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού που πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 31/12/2008. Είναι ένα έργο πιλότος, το οποίο φτάνει τα 5.700.000 ευρώ με τον ΦΠΑ. Είναι ένα έργο πνοής γιατί δίνει τη δυνατότητα στην πόλη της Κομοτηνής για τουλάχιστον 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό με νέα τεχνολογία, ανανεώνει τα μηχανήματά του μια και ο σκοπός είναι ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός, να είναι ακόμη καλύτερα τα απόβλητα του βιολογικού. Στο Βοσβόζη γίνεται καθημερινή δειγματοληψία με έλεγχο ώστε να μην έχουμε πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος από τον βιολογικό.

Επέκταση ΧΥΤΑ

«Ένα μεγάλο έργο από άποψη μελέτης είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο έχουμε μια νέα απαλλοτρίωση 70 στρεμμάτων στο ΧΥΤΑ που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε επεξεργασία προϊόντων εκσκαφής. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από την ΤΕΔΚ και θα έχουμε βιολογικά λιπάσματα (κομποστοποίηση), δίνοντας λύση σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιοκαλλιεργητές. Υπάρχει σύλλογος βιοκαλλιεργητών και είναι αρκετοί που κάνουν εισαγωγή λιπασμάτων από το εξωτερικό, την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι κρίμα όλα αυτά τα κουρέματα και τα κλαδέματα που κάνει ο δήμος να μην αξιοποιούνται για να γίνει βιολογικό λίπασμα.

Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση του ΧΥΤΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μια εργολαβία με βαθιές γεωτρήσεις στην κατηφόρα του ΧΥΤΑ όπου θα αντλούν τυχόν υπολείμματα υπεδάφους και θα τα ξαναπετούν στο ΧΥΤΑ, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την προστασία του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά στις λειτουργίες αυτών των μεγάλων μονάδων. Η επέκταση του ΧΥΤΑ είναι ένα έργο 3 εκατ. ευρώ περίπου κι έχω συζητήσει με τον γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ για να είναι ένα από τα πρώτα έργα που θ’ ανοίξουν από το ΠΕΠ. Ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής είναι πλέον ο ΧΥΤΑ όλου του νομού καθότι όλοι οι δήμοι έρχονται εδώ».

Ανακύκλωση Εργοστάσιο

«Το εργοστάσιο ανακύκλωσης θα λειτουργεί τον Μάιο και πιλοτικά πολύ πιο νωρίς. Η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης λόγω του ότι προχωρούν τα πρόστιμα από την αρχή του νέου έτους έχει δεχτεί πάρα πολλές αιτήσεις για ανακύκλωση. Έχοντας προβλέψει το τι θα συμβεί, έχουμε υπογράψει 32 δήμοι στη Ροδόπη και τον Έβρο σύμβαση συνεργασίας. Απομένουν η Ξάνθη, η Καβάλα και η Δράμα που είναι πιο πίσω.

Σκοπός μας δεν είναι να θάβουμε τα απορρίμματα αλλά να τα ανακυκλώνουμε. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2020 σταδιακά να φτάσουμε μέχρι και στο 50% της ανακύκλωσης που πρέπει να γίνει μέρος της ζωής μας. Το εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη τελειώνει και έχουμε υπογράψει συμβάσεις εργασίας, ενώ θ’ αρχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς η δημοσιότητα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Εάν όλες αυτές οι διαδικασίες δεν έχουν την αποδοχή, τη συμμετοχή του κόσμου δε θα πετύχουν τα μέγιστα. Πιστεύω ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που μπορούν και δέχονται να δώσουν δημοσιότητα στην ανακύκλωση, αλλά και να βοηθήσουν για να φτάσει και στον τελευταίο δημότη».

Ο κ. Κοτσάκης
έδωσε έμφαση στη συμμετοχή όλων των πολιτών στην προστασία του πλανήτη, δίνοντας ένα παράδειγμα. «Εάν σβήνουμε τον υπολογιστή και δεν αφήνουμε το led αναμμένο μεταφράζεται σε τρία κιλά διοξείδιο του άνθρακος το χρόνο».

Σε σχέση με την αλλαγή των λαμπτήρων φωτισμού στην πόλη με οικονομικούς, ο κ. Κοτσάκης είπε ότι δεν τις άλλαξαν. «Όλα αυτά επιβαρύνουν τη ΣΑΤΑ. Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει ιδιαίτερες αναφορές σε περιβαλλοντικά θέματα, γι’ αυτό και το αφήσαμε περιμένοντας ιδιαίτερη χρηματοδότηση. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε όλες τις λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τα έχουμε αποσβέσει και θα υπάρχει κέρδος.

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά. Είχα κάνει σχετικές συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να μπει ο δήμος στο πρόγραμμα και το είχα αναφέρει στον πρόεδρο της ΔΕΗ, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα. Του είχα πει «πρόεδρε, όταν πετάς πάνω από την Ελλάδα, όλα αυτά τα φωτάκια, τα πληρώνουν οι δήμοι, δηλαδή οι δημότες. Είναι κρίμα στο νέο νομοσχέδιο να μην έχετε εντάξει την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία πληρώνει στη ΔΕΗ».

Ανακύκλωση συσκευών, λαδιών, ελαστικών

«Έχουμε υπογράψει τη σύμβαση για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. Στείλαμε επίσης μηνύματα σε όλα τα μαγαζιά, τις ταβέρνες που έχουν καμένα λάδια, όπως και τα συνεργεία αυτοκινήτων που κάνουν αλλαγή λαδιών για να κάνουν μια σύμβαση με την Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Έχοντας βάλει και τους υπόγειους κάδους σε κάποια σημεία της πόλης – εκεί δημιουργεί πρόβλημα το καμένο λάδι- είπαμε ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί στα πρόστιμα απέναντι σε όσους κάνουν αυτή τη δουλειά. Η ανακύκλωση δεν έχει κανένα κόστος για την επιχείρηση. Υπάρχει ένα ειδικό δοχείο το οποίο όταν γεμίζει έρχεται η εταιρία τοποθετεί ένα άδειο και το παίρνει. Στέλνονται για ανακύκλωση στο Βόλο. Σταδιακά, μπαίνουν όλοι στο σύστημα, συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Έχουμε επίσης την ανακύκλωση ελαστικών για ν’ αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Έρχεται κάποιος τα παίρνει τα ελαστικά. Ο κάθε ένας που συμμετέχει διαθέτει ένα δελτίο όπου φαίνεται τι στέλνει για ανακύκλωση και μ’ αυτόν τον τρόπο παίρνει την πιστοποίηση για να μπορέσει να λειτουργήσει την επιχείρησή του.

Μέσα από όλες αυτές τις κινήσεις θα λειτουργούν καλύτερα ο βιολογικός καθαρισμός και ο ΧΥΤΑ».


Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση συσκευών, λαδιών, ελαστικών μπορούν ν’ απευθύνονται στο δήμο Κομοτηνής και την ΔΙΑΑΜΑΘ (Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ), η οποία έχει έδρα στο κτίριο του Προσκοπισμού, στην παλιά Οδό Ξάνθης. «Αυτή τη στιγμή γίνεται η πιστοποίηση με ISO της ΔΙΑΑΜΑΘ. Στη συνέχεια θα κάνουμε έναν έλεγχο σε όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται ανά τομείς και θα τους εξηγήσουμε ότι χρειάζεται σύμβαση για ανακύκλωση, η οποία δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ την επιχείρηση».

Διαχείριση απορριμμάτων

«Η διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι ένα πολύ μεγάλο έργο του Ταμείου Συνοχής, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει κάποιες περικοπές λόγω των καθυστερήσεων και το Ταμείο Συνοχής χρηματοδοτεί με 17 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από εθνικούς πόρους. Η καθυστέρηση προήλθε από τις αντιδράσεις και τις περιβαλλοντικές μελέτες, από την ολιγωρία των μελετητών. Είχαμε μια γενικότερη χαλάρωση κι ενώ ξεκίνησε από το 2003 φτάσαμε στο 2008 και δεν τελείωσε».

Βέβαια, υπήρξε η αντίδραση του Τοπείρου στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κοτσάκης. «Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ένα κεντρικό χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στον χώρο του Τοπείρου με τη Μονάδα Επεξεργασίας που θα επεξεργαζόταν τα απορρίμματα και θα τα έκαιγε – ή όποια άλλη τεχνική – έτσι ώστε στο χώρο της υγειονομικής ταφής να έπεφταν τα υπολείμματα της καύσης. Αυτό τινάχθηκε στον αέρα λόγω της άρνησης του Τοπείρου, μπήκαμε σε μια νέα διαδικασία αδειοδοτήσεων οι οποίες απαιτούν περιβαλλοντικούς όρους και τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνιών. Αυτό το θέμα έχει τελειώσει διαδικαστικά και θεωρώ ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες. Άρα, το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει να δεχτεί την παράταση των δυο ετών που ζητάμε με τις νέες αλλαγές, με τους δυο ΧΥΤΥ, στην Αλεξανδρούπολη και την Χρυσούπολη.

Σύμφωνα με το σχέδιο όλα τα απορρίμματα θα πηγαίνουν με τα απορριμματοφόρα σε κάποιους σταθμούς μεταφόρτωσης, θα τα αδειάζουν σε κοντέινερ νταλίκες οι οποίες θα πηγαίνουν στα κέντρα διαλογής κι από εκεί θα μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας όπου θα γίνεται ακόμη μια διαλογή. Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχουμε ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ, χωματερές, άρα μια ποιότητα ζωής».

Ο κ. Κοτσάκης
εξήγησε, ενισχύοντας την αναγκαιότητα σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων ότι «ακόμη και για μια γαλάζια σημαία σε μια παραλία, ένας δήμος θα πρέπει να διαθέτει το ανάλογο σύστημα διαχείρισης».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής ανέλαβε πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ πέρυσι τον Ιούνιο και όπως υποστηρίζει «καταφέραμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά, ως φορέας διαχείρισης, της περιφέρειας ΑΜ-Θ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου».

Τονίζει ότι όλα τα προβλήματα που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου. «Οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν σωστά. Για παράδειγμα, πήγαμε στη Χωριστή Δράμας και ο δήμαρχος ήθελε να προχωρήσει στην ανακύκλωση. Του εξηγήσαμε ότι μπορούσε να γίνει εκεί το δικό τους κέντρο διαλογής, αλλά υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων. Είχαμε μαζί μας βιντεοταινίες, φωτογραφικό υλικό και τους εξηγήσαμε ότι ο χώρος ανακύκλωσης είναι κλειστό υπόστεγο όπου πηγαίνουν τα υλικά ανακύκλωσης, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και φεύγουν, ένας χώρος με τσιμέντο. Οι πολίτες έκαναν λόγο για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Η Χωριστή δεν δέχθηκε το ΚΔΑΥ, άρα η Δράμα, η Καβάλα και η Ξάνθη έμειναν έξω από την ανακύκλωση».

Δήμος – Πανεπιστήμιο

«Με το πανεπιστήμιο είμαστε σε άριστη συνεργασία. Έχει παραχωρήσει το χώρο πίσω από το νοσοκομείο κι έγινε ένα σχολείο, όπως και τη χρήση της Τσανακλείου. Εμείς, παρεμβαίνουμε με τα μηχανήματά μας στο πανεπιστήμιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ παίζει στο Κλειστό του πανεπιστημίου, με την αρωγή του δήμου. Είναι ένα άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία.

Υπάρχει, βέβαια, και η συνεργασία της ΔΕΥΑΚ με το πανεπιστήμιο για τη δειγματοληψία του νερού. Υπάρχει ένας θησαυρός γνώσης που πρέπει να ενταχθεί μέσα στο δυναμικό της πόλης προκειμένου να μας δώσει την ώθηση για μελέτες, για να μας παρέχει τις κατευθύνσεις των νέων τεχνολογιών».

Τσανάκλειος – Στάλιο – Καπναποθήκη – Λέσχη Κομοτηναίων

«Για την Τσανάκλειο περιμένουμε την τελική έγκριση από την Δ΄ Εφορεία Νεότερων Μνημείων της Θεσσαλονίκης κι έχουμε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης. Έχω προγραμματίσει να κατέβω στη Θεσσαλονίκη κι έχω ζητήσει τη συνδρομή των υπουργείων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.

Στο Μέγαρο Στάλιο, σχεδόν έχουμε τελειώσει την αποκατάσταση γιατί αποκαλυφτήκαν εξαιρετικές τοιχογραφίες και δεν έφτασαν τα χρήματα της αποκατάστασης. Θα λειτουργήσει αλλά θ’ αναζητήσουμε χρήματα και για τις υπόλοιπες αποκαταστάσεις. Είναι ένα καταπληκτικό κτίσμα, γεμάτο τοιχογραφίες.

Η Καπναποθήκη μας έχει παραχωρηθεί για 50 χρόνια από το υπουργείο Γεωργίας, την έχουμε καθαρίσει, θα κάνουμε μια δημοπρασία για να πάρουν την ξυλεία κι αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην αποκατάστασή της η οποία δεν θέλει πολλά χρήματα. Τα στατικά και τα αρχιτεκτονικά έχουν τελειώσει και είμαστε στη μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση για την αποκατάσταση του κτιρίου της Λέσχης Κομοτηναίων και συγχρόνως την κατεδάφιση των μαγειρείων που υπάρχουν σε επαφή με το κτίριο, τη δημιουργία νέων και τη διάνοιξη του δρόμου από αυτήν την πλευρά του Βυζαντινού Κάστρου. Είναι το μνημείο της πόλης που πρέπει ν’ αναδειχθεί».

Όσο για τον φωτισμό που θα μπορούσε να αναδείξει το κάστρο και να το κάνει γνωστό στους επισκέπτες, ο κ. Κοτσάκης ανέφερε ότι είχαν φωτίσει «το βυζαντινό κάστρο στο τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας αλλά κάποιοι έσπασαν τους προβολείς».


Στην παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζονται πλέον το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου, το Γραφείο Ενημέρωσης του Πολίτη της Ε.Ε., τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, οι Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, όπως και η κοινωφελής επιχείρηση του Εθελοντισμού, με στόχο να δημιουργηθεί ένα στέκι νεολαίας.

Πάρκο

Η ανάπλαση του πάρκου είχε αρχικά μια χρηματοδότηση από το πρόγραμμα URBAN ύψους 1,7 εκατ. ευρώ και μια χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. «Το URBAN τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει. Έχουμε πιάσει όλους τους στόχους, με όλες τις παρατηρήσεις.

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται και η σύμβαση του εργολάβου, άρα θα πρέπει να έχει παραδώσει το 90% του έργου, με την έννοια να μείνουν κάποιες ελάχιστες παρεμβάσεις, κάποια γλυπτά. Τα προβλήματα είναι πολλά όσο το πάρκο είναι κλειστό» αναγνώρισε ο κ. Κοτσάκης, συμπληρώνοντας ότι «θα αρέσει στον κόσμο το αναβαθμισμένο πάρκο. Με τη διάνοιξη της οδού Δημοκρατίας και την αξιοποίηση του Καρυδορέματος θα δημιουργήσει έναν κεντρικό πνεύμονα αθλητισμού, περιπατητών και άλλων δραστηριοτήτων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.