Δ. Δαμιανος, επικεφαλης της παραταξης «Κομοτηνη Νεα Εποχη» «Διατηρω την ιδιοτητα του μελους του ΠΑΣΟΚ»

Με τον Δάμωνα Δαμιανό, επικεφαλής της παράταξης «Κομοτηνή Νέα Εποχή» συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής για το πώς βλέπει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο, μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όπως και την παράταξη από την οποία προέρχεται, τη «Νέα Πορεία».

Εξήγησε ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Συνασπισμό που τον στήριξε ως υποψήφιο δήμαρχο και δήλωσε ότι δεν θα είναι καθόλου αμελητέα δύναμη και στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2010.

ΠτΘ: Είχαμε εκλογές στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ανάδειξη γραμματέα, είναι ο Παύλος Δαμιανίδης και αναπληρώτριας, που είναι η Σοφία Μενεσελίδου.

Θεωρείς ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα τοπικά στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με το τι θα γίνει στις δημοτικές εκλογές, μια και οι δυο υποψήφιοι γραμματείς, ο Παύλος Δαμιανίδης και ο Γιώργος Μανανάς, ανήκουν στη «Νέα Πορεία»;


Δ.Δ.: Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές του, να εξειδικεύσει την πολιτική του πρόταση για τους μη προνομιούχους έλληνες που σήμερα αυξάνονται αλματωδώς, ν’ αναδείξει τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές πτυχές της πολιτικής του πρότασης, προκειμένου να καταστεί θελκτικό κι αποδεκτό από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Εάν δεν το κάνει, πιστεύω ότι η πορεία της φθοράς του θα είναι αναπόφευκτη.

Όσο για το τι θα κάνει στις δημοτικές εκλογές, υπάρχει μια παράταξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο η οποία επισήμως υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Δεν γνωρίζω εάν και οι ίδιοι είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους, από την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο. Σέβομαι όλους τους συναδέλφους, με πολλούς από τους οποίους έχουμε μια κοινή πολιτική διαδρομή, αλλά είμαι επιφυλακτικός ως προς το παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμα.

ΠτΘ: Διατηρείς τις πολιτικές σου επαφές με το ΠΑΣΟΚ;

Δ.Δ.: Ασφαλώς. Όλα αυτά σε κάποια στιγμή είχαν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν. Διατηρώ την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ και του ενεργού πολίτη, η οποία είναι απείρως πιο χρήσιμη στην εποχή μας από τη στείρα ιδιότητα του μέλους ενός κόμματος.

ΠτΘ: Η κοινωνία των ενεργών πολιτών είναι και το στοίχημα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δ.Δ.: Το έθεσε και θα πρέπει να το υλοποιήσει, χωρίς βαρίδια, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, χωρίς τις δουλείες από τις οποίες υπέφερε για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ κι έχω την αίσθηση ότι συνεχίζει να υποφέρει.

Παρασκήνιο και οφέλη

ΠτΘ: Σ’ ένα σημείο της συνέντευξής του στον ΠτΘ, ο Γιώργος Μανανάς, αναφέρει «ποτέ δεν κινήθηκα στο παρασκήνιο, κινήθηκα στο προσκήνιο. Όσοι επέλεξαν το παρασκήνιο ας το σκεφτούν». Πιστεύεις ότι στην πολιτική δράση της περιοχής μας, όσοι κινούνται στο παρασκήνιο κερδίζουν περισσότερα; «Κερδίζουν», με την έννοια ότι βραχυπρόθεσμα τα οφέλη είναι πιο ορατά;

Δ.Δ.: Βεβαίως. Στην Κομοτηνή, η πολιτική κουλτούρα είναι πολιτική κουλτούρα καφενόβιας πολιτικής. Πολιτική κουλτούρα ίντριγκας και όχι παραγωγής πολιτικού λόγου, θέσεων και ξεκάθαρων τοποθετήσεων, οι οποίες θα κρίνονται μέσα σ’ ένα δημοκρατικό πλαίσιο από το σύνολο της κοινωνίας. Στην Κομοτηνή και ειδικότερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οικογένειες που έχουν τιμαριοποιήσει το ΠΑΣΟΚ από το 1974 κι έπειτα και θεωρούν τους ίδιους και τους απογόνους τους ως τιμαριούχους αυτής της κατάστασης. Αυτό οδηγεί το τοπικό ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται μακριά και πέρα από την πραγματική ζωή και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

ΠτΘ: Με τη στήριξη που είχες από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, νιώθεις καλύτερα σε σχέση μ’ αυτό που ανέφερες ότι κάποιες οικογένειες ανακατεύουν την τράπουλα πολιτικά στην περιοχή;

Δ.Δ.: Κατ’ αρχάς νιώθω άσχημα για την εικόνα που έχει στην Κομοτηνή ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχομαι. Επίσης, νιώθω ιδιαίτερα τιμητικά για τη στήριξη που μού έδωσε ο Συνασπισμός. Με το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο συνεχίζουμε να έχουμε μια πολύ καλή και στενή συνεργασία στο επίπεδο του δήμου της Κομοτηνής και θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση, διεκδικώντας τη δυνατότητα εκπροσώπησης του συνόλου των δημοκρατικών πολιτών της πόλης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση ή ψήφο, προσδοκούμε ότι δε θα είμαστε καθόλου αμελητέα δύναμη και στις επόμενες δημοτικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν το Νοέμβριο του 2010.

ΠτΘ: Μέχρι τότε θα έχουμε και βουλευτικές, οπότε υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε.

Δ.Δ.: Υπολογίζω ότι θα έχουν προκύψει εθνικές εκλογές μέχρι να προκηρυχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, των οποίων ο χρόνος είναι ανελαστικός, είναι το Νοέμβρη του 2010.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.