Δ. Χαριτου: «Ενα μηνα μετα πανω απο το ¼ των μαθητων Πρωτοβαθμιας στη Ροδοπη εκτος τηλεκπαιδευσης»

Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης προς την υπουργό Παιδείας

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, από κοινού με 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι καίτοι πέρασε πάνω από ένας μήνας,  ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών στη Ροδόπη, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκεται εκτός τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα ο βουλευτής επικαλείται έρευνα εκπαιδευτικών που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεν συνδέεται στην τηλεκπαίδευση το 26,4% των μαθητών-τριών, δηλαδή οι ψηφιακές τάξεις έχουν μόνιμα απόντες κάτι παραπάνω από το ¼ του μαθητικού πληθυσμού, γεγονός που διευρύνει τις υπάρχουσες ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Ο βουλευτής ζητά από την υπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα σε εξοπλισμό, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση και η ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και στις συνθήκες της πανδημίας και υποχρέωση που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής σημειώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του πως «έχει περάσει πάνω από ένας μήνας εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης ωστόσο στα σχολεία της ΠΕ Ροδόπης ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκεται σε αδυναμία να ασκήσει το δικαίωμα της ουσιαστικής πρόσβασης και συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα βασικά προβλήματα, όπως αυτά της έλλειψης ηλεκτρονικών συσκευών  tablet, της σύνδεσης στο διαδίκτυο και την ψηφιακή πλατφόρμα, προβλήματα που όφειλε να είχε επιλύσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς αυτά είχαν επισημανθεί από εμάς εγκαίρως και επανειλημμένα».
«Το μέγεθος αυτών των προβλημάτων» σημειώνει ο κ. Χαρίτου «καταγράφει και αναδεικνύει η έρευνα που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης σε δείγμα ικανό για γενίκευση σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό της Ροδόπης» για να παραθέσει στη συνέχεια την ταυτότητα και τα ευρήματα της έρευνας τα οποία χαρακτηρίζει «αποκαρδιωτικά» και υπογραμμίζει πως «προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την έκταση του αποκλεισμού των μαθητών από την εκπαίδευση, ενώ είναι ιδιαίτερα εμφανής η διερεύνηση των ταξικών ανισοτήτων που αναδεικνύει η τηλεκπαίδευση».

Γι’ αυτό και ο βουλευτής ρωτά την υπουργό:

«1.Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση των μαθητών στην ΠΕ Ροδόπης;

2.Θα μεριμνήσετε ώστε να διατεθεί σε όλους τους μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο διαδίκτυο;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.