Δ. Χαριτου: «Απληρωτοι οι κτηνοτροφοι της ΑΜ-Θ λογω της ανευθυνης πολιτικης του ΥΠΑΑΤ»

Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου σχετικά με τα προβλήματα στις αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Όπως εξηγεί σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής, «οι κτηνοτρόφοι που υποχρεώθηκαν από την Πολιτεία σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική θανάτωση του ζωικού τους κεφαλαίου, δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί για το 2019, ακόμη και για το 2018, αφού λόγω της ολικής ή μερικής απώλειας εισοδήματος αδυνατούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα».  

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, «τα προβλήματα ανέκυψαν από την εφαρμογή της νέας σχετικής ΚΥΑ, με τις αλλαγές που αυτή επέφερε στις διαδικασίες πληρωμής και μάλιστα λίγο πριν κλείσει το οικονομικό έτος 2019. Προβλήματα που επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.  Όμως το ΥΠΑΑΤ δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, όπως την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία θα αποσαφήνιζε ρυθμίσεις της ΚΥΑ ως προς τα ακριβή δικαιολογητικά που απαιτούνται και την ακριβή διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Αποτέλεσμα αυτής της χρονικά άκαιρης, πρόχειρης και εκ των πραγμάτων ανεύθυνης πολιτικής ήταν να μην πληρωθούν μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι».

«Καθώς η πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης αποτελεί υποχρέωση του κράτους που επέβαλλε την μερική ή ολική σφαγή των ζώων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και είναι ζωτικής σημασίας για να αναπληρωθεί το κεφάλαιο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία βουλευτές της ΑΜ-Θ να καταθέσουμε στη Βουλή την επίμαχη ερώτηση» διευκρινίζει ο βουλευτής κλείνοντας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
«Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν με επιστολή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ, σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19), η οποία μεταβίβασε την αρμοδιότητα πληρωμής του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

Όπως τονίζουν, το ΥΠΑΑΤ μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις Περιφέρειες, δεν φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων.

Πέραν της καθυστέρησης, πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή  η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις Περιφέρειες γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι Περιφέρειες ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Αυτό προκαλεί το πρόσθετο πρόβλημα καθώς οι κτηνοτρόφοι  που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα,  σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου πολλούς μήνες πριν, είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, είναι αδύνατο να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Επειδή, στην περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες ακόμα κι από το 2018.

Επειδή, η ΚΥΑ κρίθηκε στην  πράξη ως ανεπιτυχής με τις υπάρχουσες δομές και συνθήκες.

Επειδή, σε άλλες περιπτώσεις πληρωμών από τις Περιφέρειες αλλά και αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ δεν απαιτείται κατάθεση φορολογικής ενημερότητας. 

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Σκοπεύουν να καταθέσου νέα, διορθωτική ΚΥΑ με την οποία θα λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων;
  3. Παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας;».

 
Να σημειωθεί ότι την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.